Ventspils Augstskolas (VeA) studentu komanda ir ieguvusi otro vietu nominācijā “Labākais zinātniskais eksperiments” starptautiskajās meteoroloģisko balonu sacensībās GlobalSpace Balloon Chalenge. Šajās sacensībās kopumā piedalījās 304 komandas no 48 valstīm, bet par balvām cīnījās 125 komandas.

Zonde „IRBE-1” veica savu lidojumu šī gada 10. aprīlī, startējot no Ventspils lidostas. Lidojuma laikā tika iegūti zemes virsmas fotoattēli infrasarkanajā diapazonā, kas var tikt izmantoti, lai plašā teritorijā noteiktu fotosintēzes procesa intensitāti augos.

Apskati foto no zondes palaišanas stratosfērā!


Global Space Balloon Challenge ir starptautiskas sacensības, kas norisinās jau trešo gadu, pulcējot amatieru satelīttehnoloģiju un kosmosa izpētes entuziastus no visas pasaules. Šogad godalgotajās vietās ierindojās komandas no ASV, Lielbritānijas, Šveices, Polijas, Čehijas, Krievijas, Kanādas un Latvijas.

VeA studentu komanda balvā saņēma balonu un izpletni, ko studenti varēs izmantot nākamās zondes palaišanai stratosfērā. Komandas dalībnieki cer, ka nākotnē vēl vairāk inženierzinātņu studentu piedalīsies līdzīgos konkursos, popularizējot savas augstskolas, pilsētas un Latvijas vārdu pasaulē.

Zonde „IRBE-1” sasniedza aptuveni 23 kilometru augstumu, kur gaisa temperatūra nokritās līdz -43 °C. Gaisa balons veica ap 200 km garu ceļu un lidojums ilga 195 minūtes. Ar speciāli pielāgotu fotokameru tika uzņemti Zemes virsmas fotoattēli infrasarkanajā diapazonā. Šie attēli tiks izmantoti, lai plašā teritorijā noteiktu fotosintēzes procesa intensitāti augos.


Ventspils Augstskolas studentu komandas „IRBE-1” dalībnieki: Roberts Trops, Endija Briede, Raivis Pabērzs, Jānis Šate, Mārcis Bleiders, Artūrs Orbidāns, Liene Andrēviča un Pēteris Bitāns.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: