Baltkrievijas kravas Eiropas Savienības (ES) sankciju noteikšanas gadījumā var ilgtermiņā viegli pārorientēties uz Melno jūru un Ķīnu. Tas varētu būt neatgriezeniski, sevišķi ņemot vērā Baltkrievijas un Ķīnas labās attiecības, atzīst tranzīta nozares eksperts Kalvis Vītoliņš.

Kā piemēru viņš minēja kokvilnas tranzītu, kas dažādu apsvērumu dēļ jau pasen "pagriezās uz Ķīnu". "Tāpēc tik ļoti "stratēģiski nepareizu" ES soli man pat grūti iedomāties un tomēr - saprotu, ka, nezinot Austrumeiropas un savas Austrumu robežas specifiku, piemēram, iespējas vienas muitas teritorijas ietvaros kravas izvest caur citu valsti, ES Briseles birokrāti var mēģināt par katru cenu ieviest šādas bezjēdzīgas sankcijas pret tikai vienu no muitas ūnijas valstīm, kas ilgtermiņā kaitēs pašai ES, turklāt - tas nepamatoti uzlabos Krievijas ostu situāciju," uzsvēra Vītoliņš.

Īstermiņā daži Latvijas un daži Krievijas uzņēmēji šo situāciju pat varot izmantot sev par labu, mainot atsevišķu kravu izcelsmi un vedot Baltkrievijas kravas caur Krieviju un tad - Latviju vai Sanktpēterburgu, skaidro eksperts.

Viņš norādīja, ka pēc būtības daudz sliktāka situācija šādā gadījumā ir Lietuvai un Kaļiņingradai, bet tās klusē, un tas liek domāt, ka kravas tiks maskētas kā Krievijas kravas, kas iet uz Kaļiņingradu. Pret Krievijas kravām ne Baltkrievijai, ne ES nekādu pretenziju patlaban nav.

Eksperts arī uzsvēra, ka aktuāls jautājums ir - kā pret sankcijām izturēsies Klaipēda, jo pēc sankcijām šo ostu varot "pa pusei slēgt". "Lietuvai nekas labs no ES sankcijām nav gaidāms," rezumēja Vītoliņš.

Kā ziņots, 23.martā Briselē notiks ES ārlietu ministru sanāksme, kuras dienas kārtībā iekļauts jautājums arī par situāciju Baltkrievijā. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (ZRP) jau iepriekš sacījis, ka ES sankcijas pret Baltkrieviju nedrīkst skart dalībvalstu ekonomikas. "Šīm sankcijām vajag būt ar skaidriem kritērijiem, tās nevar skart ne Baltkrievijas dzīves līmeni, ne dalībvalstu ekonomikas, un ar šo pozīciju mēs arī turpinām sarunas ar ES," pēc dalībvalstu vēstnieku atsaukšanas uz konsultācijām galvaspilsētas sacīja politiķis.

Viņš uzsvēra, ka Briseles atbilde Minskai būs "skaidri mērķēta" uz Baltkrievijā esošajām problēmām ar politieslodzītajiem un maksimāli maz skars "ekonomisko attiecību gammu". "Šeit, lūdzu, nepārpratīsim - neviens nekur nerunā par visaptverošiem ekonomiskiem embargo," uzsvēra Rinkēvičs.

Lai arī Latvija nav atbalstījusi un neatbalsta ES ekonomisko sankciju ieviešanu pret Baltkrieviju, visticamāk, šoreiz tās tiks ieviestas, jo daudzas ES valstis ir noskaņotas ļoti apņēmīgi, iepriekš paziņoja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: