Nodokļu reformas īstenošanai izraudzīts nekvalitatīvs scenārijs, Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atzina Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Lembergs skaidroja, ka valdības plānotās reformas rezultātā nodokļu ieņēmumi samazināsies par 620 miljoniem eiro. Viņaprāt, tas ir milzu lēciens un nodokļu ieņēmumi jāsamazina pakāpeniskāk. Piemēram, samazinājums varētu būt par aptuveni 400 miljoniem eiro. Šādā gadījumā pāri paliktu 200 miljoni eiro, no kuriem pusi varētu atvēlēt ieilgušo veselības aprūpes problēmu risināšanai.

Politiķis atzina, ka viņam nav izdevies pārliecināt partnerus un izvēlēts scenārijs - būtiski samazināt nodokļu ieņēmumus, lai pēc tam atkal palielinātu nodokļus veselības aprūpes finansēšanai. Viņš uzsvēra, ka nedrīkst izmest 600 miljonus eiro, ja trūkst naudas. Šādi milzu lēcieni radot problēmas tautsaimniecībai.

Lembergs norādīja, ka nodokļu reformas rezultātā naudas vairāk nepaliks tiem cilvēkiem, kuriem ir divi vai vairāk apgādājamie. Savukārt tādiem kā viņš, naudas paliks vairāk. Politiķi neapmierinot arī plānotās pārmaiņas veselības aprūpē. Viņaprāt, milzīga nauda tiks atvēlēta farmācijai, kompensējamiem medikamentiem. Taču mediķu algām naudas nebūs. Lembergs piebilda, ka drīz nebūs kas izraksta recepti, lai saņemtu bezmaksas zāles. Turklāt, esot jautājums, vai visiem ir vienādi jāsaņem kompensējamie medikamenti.

"Veselības aprūpei 100 miljonu eiro nav, ceļiem 100 miljonu eiro nav, ministrijas iesniegušas pieprasījumus par 700 miljoniem eiro, bet valstij šādas naudas nav," teica Lembergs, piebilstot, ka nodokļu reforma ir nepieciešama, bet uz to ir jāiet nosvērtāk un apdomīgāk.

Tāpat Lembergs norādīja, ka Konkurences padome (KP) nestrādā ar galvenajām problēmām, monopoliem, bet "meklē utis kažokā". KP vēršas pret pašvaldībām, kas izveido uzņēmumus, lai nodrošinātu pakalpojumus iedzīvotājiem. Piemēram, izveidojot zobārsta kabinetu, kur iedzīvotājiem brīvdienās varētu labot zobus. "Vai tā ir problēma," retoriski vaicāja Lembergs.

Turpretim ar lielajām problēmām, KP nestrādājot, piebilda Ventspils mērs. Kā piemēru viņš minēja pašvaldību izdevumus, kuriem ir liegts darboties reklāmas tirgū, savukārt Latvijas Televīzijai, kas ir valsts uzņēmums, šāda iespēja nav liegta.

Kā ziņots, ņemot vērā Zaļo un zemnieku savienības salīdzinoši lielo ietekmi pašvaldībās, tā vēlas uzklausīt KP vadītāju Skaidrīti Ābramu par domstarpībām ar pašvaldībām "par likumdošanas pusi". Tāiepriekš sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis, komentējot, ka no valdības sēdes darba kārtības šonedēļ tika izslēgts gan jautājums par Ābramas atkārtotu apstiprināšanu amatā, gan Konkurences likuma grozījumu projekts, kas paredz atļaut KP vērsties pret valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību konkurenci ierobežojošām darbībām.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    gg65 15.06.2017, 12:54:57

    Kad vienotība vada valdību - slikti.
    Kad paša ZZS vada valdību - atkal slikti.
    Tātad nav jēgas pirms vēlēšanām Aivarā klausīties un balsot par viņa ZZS, jo rezultātu redzam tagad. Ne Dana kā finanšu ministre, ne Aivara garās rokas nespēj neko ietekmēt tā, lai viss notiktu "pareizi" pēc papa domām.
    Līdz ar to būtu stulbi tagad nākamajās vēlēšanās balsot par ZZS ar domu, ka tur ir paps un viņi visu darīs pareizi.

  • -5
    Latvija pāri visām! 15.06.2017, 15:55:32

    Balsošu par Saskaņu, ar domu ka tur ir Ausainītis :)

  • -2
    Latvija pāri visām! 15.06.2017, 23:28:08

    Jāpiekrīt, ka Aivars 'lukavit', krieviski izsakoties, jo ar savu kritisko un it kā pareizo attieksmi pret kādu lietu norisi republikā nedara neko lai šīs lietas tiktu izlabotas uz , viņaprāt, pareizo pusi.
    Nu pakritizēja žurnālistikas vai pat gudru vīru sarunas pie šņabja glāzes līmenī, nu un.
    Kur tad izlielītā ietekme uz procesiem?

  • 0
    Anita 16.06.2017, 06:29:16

    Kas maksā , tas arī pasūta mūziku un visi dzied tā kā diriģē tie ,kam vara un nelietīgi sagrābta nauda.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: