Zivrūpniekiem, kuri cieš zaudējumus saistībā ar Krievijas noteikto embargo Latvijas zivju produkcijai, sākotnēji palīdzēs ar atliktiem nodokļu maksājumiem.

Šāds lēmums pieņemts vakar notikušajā koalīcijas padomes sēdē.

Koalīcijas partneri pieņēmuši lēmumu, ka tiks veikti grozījumi normatīvajos aktos par atliktiem nodokļu maksājumiem, lai ātrāk virzītos uz priekšu palīdzības sniegšanā sankciju skartajai nozarei.

Pārējos priekšlikumus palīdzībai zivrūpniecības nozarei izvērtēs Zemkopības ministrija.

Latvijas Zivrūpniecības asociācijas vadītājs Didzis Šmits pēc sēdes atzina, ka visu politisko spēku attieksme bijusi konstruktīva un pretimnākoša.

Viņš norādīja, ka "klasiskie atbalsta mehānismi" ir skaidri, proti, nodokļu brīvdienas uz pieciem gadiem, kredītgarantijas defolta gadījumos. Kā uzsvēra Šmits, normatīvā bāze šādai palīdzībai pastāvot. Šo ceturtdien plānots tikties ar komercbanku pārstāvjiem. Ja sarunas būs sekmīgas, tad šī jautājuma risināšana tikšot prasīta valdībai.

Šmits arī atkārtoti uzsvēra, ka ir pamats vērsties ES ar lūgumu pēc atbalsta. Turklāt svarīgi esot prasīt nevis naudu, bet jau pašreizējā ES fondu finansējuma izmantošanas noteikumu maiņu, jo patlaban tie esot pilnīgi citi, nekā vajadzētu. Viņš uzsver, ka patlaban jāiegulda lielajos uzņēmumos, bet ES fondu izmantošanas noteikumi to liedz. Tāpat būtu jāatļauj ieguldīt ražošanas iekārtās.

Šmits arī rosina izveidot krīzes darba grupu, kurā darbotos dažādu institūciju - Finanšu ministrijas, Zemkopības ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta u.c. - pārstāvji, lai būtu koordinācijas sistēma.

Kā ziņots, Pārtikas un veterinārais dienests 4.jūnijā saņēmis Krievijas veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta "Roseļhoznadzor" oficiālu paziņojumu par to, ka ir spēkā aizliegums visam Latvijas zvejas produktu eksportam uz Krieviju.

Saistībā ar Krievijas noteikto embargo Latvijas zivju produkcijai zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) prasīs atbalstu nozarei gan no valdības, gan Eiropas Komisijas.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) izskatīšanai koalīcijas sadarbības padomes sēdē pieteica jautājumu par situāciju Latvijas zivju rūpniecības nozarē pēc Krievijas noteiktā eksporta lieguma, lai lemtu par valdības atbalstu un iespējamiem risinājumiem.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: