Bio-Ventai, kas ir lielākais biodīzeļdegvielas ražošanas un pārkraušanas komplekss Baltijā, ir izdevies iepirkt nepieciešamo rapšu sēklu apjomu, lai aktīvi turpinātu ražot biodīzeļdegvielu, rapšu raušus un citus blakusproduktus, kas rodas ražošanas procesā.

SIA ”Bio-Venta” pirmās, Latvijā kultās rapšu sēklu kravas šogad saņēma 25. jūlijā no Talsu novada lauksaimniekiem. Sezona ir uzņēmusi apgriezienus - vasaras rapsis ir nokults un daudzviet arī uz laukiem, kur ticis iesēts ziemas rapsis, graudu kombaini darbu ir jau paveikuši. SIA „Bio-Venta” rapšu iepirkšanas speciālists G. Kalniņš stāsta, ka jaunā raža un sēklu kvalitātes rādītāji, pateicoties laika apstākļiem ražas novākšanas periodā, ir ļoti augsti, kas nozīmē, ka izdosies izspiest vairāk eļļas no rapšu sēklām, kas, savukārt uzņēmuma ražošanai, ir ļoti būtisks faktors. Kalniņš uzsver, ka neraugoties uz to, ka rapša raža šogad vērtējama kā zema - pateicoties uzticīgam piegādātāju lokam ir izdevies iepirkt uzņēmum ražošanai nepieciešamos apjomus. 2014. gadā uzņēmums, sadarbojies ar vairāk nekā 50 zemnieku saimniecībām, uzsvaru liek uz faktu, ka sezona ir tikai pusē.

 

SIA ”Bio-Venta” rapšu sēklu piegādātāji – zemnieki no Vandzes pagasta stāsta, ka rapsis šogad padevies īpaši labs. No viena hektāra tiek nokulti aptuveni 3,65t rapšu sēklu, kas ir salīdzinoši augsts rādītājs pret 4-4,5t no hektāra, kas ir vidējais ražas rādītājs. Zemnieki atzīst, ka pat laika apstākļi Vandzes novadā bijuši ārkārtīgi pateicīgu un ne kailsals, ne karstums ražai nav kaitējis. Arī vasaras rapsis solās būt labs, ja vien laika apstākļi būs pateicīgi un ļaus to laicīgi nokult. Neonikotinīdu grupas pesticīdu aizlieguma rezultātā, šogad problēmas sagādāja kukaiņu apkarošana. Un nākas atzīt, ka cīņu ar tiem esam zaudējuši. Kopumā Vandzes pagasta zemnieki ar rapšu ražu šogad ir apmierināti.

 

Savukārt, lauksaimnieki no Aizputes un Kuldīgas novada, apmierinātību ar šī gada ziemas rapša ražu nesteidz izrādīt. Ražu šogad galvenokārt ietekmējis kailsals, kas pārsteidzis pavasarī. Kā rezultātā izsaluši apmēram 60% pērnā pavasarī iesētā rapša. Rapsis izdzīvojis vietās, kur galvenokārt bijis aizvējš. Rapša raža bijusi vien 2,35t no hektāra, arī graudu cenas šogad ir ļoti zemas, kas situāciju padara vēl sliktāku. Ar kviešiem novērojama līdzīga situācija - raža nebūs no labākajām. Vienīgais mierinājums ir mieži – šis kultūraugs šogad padevies ļoti labs gan kvalitātes, gan kvantitātes ziņā. Pagaidām izskatās, ka miežu raža būs viena no labākajām kāda jebkad bijusi. Arī kukaiņu apkarošana šogad problēmas nesagādā, neraugoties uz to, ka stājies spēkā jaunais aizliegums. Lielākajai daļai lauksaimnieku šis aizliegums sagādājis daudz raižu un cīņa ar kukaiņiem šogad zaudēta, bet uz mūsu laukiem tie vairumā šogad vienkārši nav manīti. Uz nākamo gadu skatāmies optimistiskāk, ziemas rapsis jau ir iesēts, pat vairāk nekā pērn. Atliek vien cerēt, ka cenas nākamgad būs graudkopjiem draudzīgākas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: