Saeimas pieņemtie grozījumi likumā par ostām, kas lielajām ostam paredz valsts pamatbudžetā ieskaitīt maksājumus par valsts stratēģiskās infrastruktūras izmantošanu, novedīs pie būtiska kravu apgrozījuma samazinājuma un Ventspils ostā kravu apgrozījums var samazināties no 28 līdz 22 miljoniem tonnu.

Tādu viedokli šodien preses konferencē prognozēja Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Lembergs, būdams, Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas valdes priekšsēdētājs, kopā ar citām tranzīta nozares nevalstiskajām organizācijām vērsies pie Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa ar lūgumu neizsludināt pieņemtos grozījumus likumā par ostām.

"Kā es jau vairākkārt esmu teicis, tas būtiski negatīvi ietekmē Latvijas ostu konkurētspēju, Latvijas konkurētspēju un neatbilst veselajam saprātam, ka atvasināta publiska persona, tātad valsts pārvaldes institūcija, maksā vēl nodevas," uzsvēra Lembergs.

Ja likuma grozījumi paliks spēkā, Ventspils osta būšot spiesta pacelt ostas nodevas.

"Ventspils brīvostai ir pietiekami liels kredītportfelis, un kredītsaistības ir jāpilda. Ienākumi šī administratīvā soļa dēļ samazināsies, līdz ar to nav cita avota, kā tikai ostas maksas palielināšana, kas protams, negatīvi ietekmēs tādus komersantus kā "Latvijas Dzelzceļš", kur strādā 12 000 cilvēku, termināļus, ekspeditorus, aģentus un citus tranzītbiznesa dalībniekus," prognozēja Lembergs.

"Pagaidām es saglabāju zināmu cerību, ka prezidents, būdams tautsaimnieks un ar izpratni par uzņēmējdarbību un valsts infrastruktūru, šos likuma grozījumus varbūt varētu neizsludināt," piebilda Ventspils mērs.

Lembergs norādīja, ka ir dažādi aprēķini, cik lielā mērā varētu pieaugt ostas nodevas, jo svarīgi ir prognozēt, kā mainīsies kravu apgrozījums ostā. "Skaidrs, ka tad ir atvērts maisam gals vaļā - ostas tiek apliktas ar nodokļiem, līdz ar to investīcijas ostās vairs neienāks, starptautiskajā telpā ir signāls par lieliem riskiem, ka pēc līguma noslēgšanas var būtiski pieaugt ostu maksas, un līdz ar to Latvijas tranzītbiznesa koridora dalībnieki var nebūt spējīgi vispār izpildīt savas saistības. Līdz ar to skaidrs, ka pārkrauto kravu apjoms, es domāju, Latvijas ostās samazināsies, bet liela daļa izdevumu ir konstanti," norādīja Lembergs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: