Ventspils brīvostas industriālajā zonā – Ventspils Augsto tehnoloģiju parka teritorijā – tiek veidots mūsdienīgs zinātnes un tehnoloģiju muzejs Kurzemes Democentrs. Muzejs jau šobrīd ir interesants ne tikai ar savām interaktīvajām ekspozīcijām un radošajām darbnīcām, bet arī ar unikālu Kurzemes uzņēmumu ražoto produktu paraugu kolekciju.

Uzmeistaro pats vēja ģeneratoru

Kurzemes Democentra topošā ēka jau ir zem jumta, un būvnieki kopā ar Ventspils Augsto tehnoloģiju parka (VATP) kolektīvu nesen nosvinējuši spāru svētkus. Vietā, kur vēl pirms trīs mēnešiem bija redzami soliņi un auga eglītes, tagad gozējas topošā democentra divstāvu ēka. Galvenais darbuzņēmējs Pilsbūve sola objektu nodot ekspluatācijā nākamā gada pavasarī. Viss liecina par to, ka darbi tiks pabeigti laikā, norāda Pilsbūves vadītājs Aivars Avotiņš. Vienlaikus līdz ar jauno ēku tiks atklāta arī Kurzemes Democentra jaunā ekspozīcija, sola VATP valdes priekšsēdētājs Ivars Eglājs.

 

Nepilnu trīs gadu pastāvēšanas laikā Kurzemes Democentrs paguvis iekarot lielu popularitāti Latvijas skolēnu un jaunāka vecuma bērnu vidū. Uzņemt lielas apmeklētāju grupas kļūst arvien sarežģītāk, jo tam traucē šaurās pašreizējās telpas, kurās tagad atrodas democentra ekspozīcija. Bet tie, kuri atbrauc atkārtoti, grib redzēt jaunus eksponātus. Tas viss arī kļuva par iemeslu, lai paplašinātos, stāsta Eglājs. Nepieciešamo finansējumu izdevās piesaistīt ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras, Eiropas ekonomiskās zonas (EEZ) – Norvēģijas, Islandes un Lihteinšteinas – finanšu instrumenta, kā arī Swedbank kredītlīdzekļu palīdzību. EEZ finanšu instruments sedz 90% Kurzemes Democentra ēkas būvniecības izmaksu. Paralēli ēkas būvniecībai VATP strādā pie jaunu interaktīvo eksponātu, ar ko papildināt democentru, izstrādes. Savukārt VATP sadarbības partneris Aspired veido radošās darbnīcas klimata pārmaiņu jomā. Līdzās interaktīvajiem eksponātiem, kas raisa interesi skolēnos un jauniešos par tehniskajām zinātnēm un profesijām, Kurzemes Democentrs koncentrējas arī uz Ventspils un Kurzemes uzņēmumos veidoto produktu, tehnoloģiju un programmatūras demonstrēšanu.

 

Visenergoefektīvākais Kurzemē

Democentra ēka papildinās pasīvo būvju skaitu mūsu pilsētā un kļūs par vienu no energoefektīvākajām ēkām Kurzemē ar minimālu enerģijas patēriņu. Jaunā būve solās būt jo īpaši interesanta no tehnisko risinājumu un tehnoloģisko pildījumu viedokļa. Uz jaunās ēkas jumta tiks uzstādīti kolektori saules enerģijas akumulēšanai, bet iekšpusē tiks izmantota automatizēta elektroniskā sistēma ventilācijas un apkures sistēmas vadīšanai, citas mūsdienu tehnoloģijas, stāsta Avotiņš. Ēka tiks apkurināta ar siltumsūkņa palīdzību. Spāru svētkos Avotiņš veltīja uzslavu un pateicības vārdus pasūtītājam – VATP, kas atradis ne tikai interesantu ideju, bet arī nepieciešamo finansējumu Kurzemes Democentra paplašināšanai. Šobrīd tādu, kas vēlētos būvēt jaunus objektus, nav nemaz tik daudz un ir patīkami, ka Ventspilī viņi ir, uzsver Avotiņš. Būvniecības uzraudzību veic SIA Isliena V.

 

Kurzemes Democentra jaunā ēka tiek būvēta pēc Rīgas arhitektes Elīnas Rožulapas projekta. Viņa jau agrāk projektējusi divus objektus VATP teritorijā – šķidro kristālu displeju ražotni EuroLCD’s un elektronikas centru Hansa Matrix –, kā arī komunālās tehnikas ražotnes Bucher Municipal piebūvi. Arhitektes sadarbība ar VATP ilgst kopš 2007. gada. Elīna Rožulapa arī ir gandarīta par sadarbību ar Ventspils domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļu un būvkompāniju Pilsbūve, kura pēc viņas projekta būvē jau otro objektu Ventspilī. Par Kurzemes Democentra ēkas būvniecību Rožulapa saka, ka šis objekts tiek veidots jau otro reizi. 2011. gadā tam neatrada finansējumu. Bet varbūt tā arī labāk, jo savā pašreizējā veidā projekts kļuvis daudz interesantāks gan tehniski, gan tehnoloģiski. Nelielās ēkas – tās kopējā platība ir nepilni 600 m2 – lakoniskajā veidolā arhitekte mēģinājusi atrast to rozīnīti, kas palīdzēs jaunajai būvei organiski iekļauties VATP ēku kopējā ansamblī. Pagaidām arhitektes radošā iecere jaušama vien neparastajos logu rāmjos, bet visā pilnībā parādīsies fasādes apdarē, sola Elīna Rožulapa.

 

Iedvesmojas no tā, kā citiem nav

 

Ivars Eglājs

VATP valdespriekšsēdētājs

 

Atceroties, kā dzima idejas Kurzemes Democentram, ir jāatzīst, ka daļa ideju gūtas, iedvesmojoties no tā, kā citiem trūkst. 2009. gadā, kad vēl nebija Democentra, taču VATP jau darbojās Biznesa inkubators, mums bija interesanti paskatīties, kā strādā citi. Mēs iepazinām Biznesa inkubatorus citās pilsētās un sapratām, ka visvairāk palika atmiņā tie, kuros var redzēt gatavo produkciju. Mēs sapratām, ka labāk vienu reizi ir pašam redzēt, aptaustīt un pamēģināt nekā simts reižu dzirdēt. Otrs impulss atnāca, kad Ķekavas novada dome vērsās pie mums pēc palīdzības radošās darbnīcas izveidei bērniem un jauniešiem. Toreiz nolēmām, ka mūsu Democentram arī ir vajadzīgas radošās darbnīcas, kurās jaunieši var radīt kaut ko savām rokām. Tā pēc VATP iniciatīvas Democentrā parādījās interaktīvie stendi, radošās darbnīcas un Kurzemē ražoto produktu ekspozīcija. Nākamajā gadā Kurzemes Democentrs atšķirs jaunu lappusi savā vēsturē, aicinot apmeklētājus uz jaunām, mūsdienīgām telpām ar jauniem eksponātiem un jaunām tehnoloģijām.

 

Esošās interaktīvās ekspozīcijas

 

Domu spēks kosmosāar domu spēku palaid kosmosā raķeti. Īpaši sensori mēra smadzeņu impulsus un ļauj pēc iespējas ātrāk palaist raķeti kosmosā.

Kosmosa spēle Irbene – mirkšķinot acis, sūti un saņem signālu no satelīta Venta-1 uz Irbenes teleskopu. Sensori mēra smadzeņu viļņus, un koncentrēšanās līmenis ļauj notēmēt radioteleskopu labākā leņķī pret garām lidojošo satelītu.

Es esmu kosmonauts un mobilais fotostends – interaktīvi fotostendi, kas ļauj iejusties dažādos tēlos un nofotografēties. Fotogrāfiju uzreiz var nosūtīt sev uz e-pastu.

Kosmosa video – nelielas filmiņas par dzīvi kosmosā un citām interesantām ar kosmosu saistītām tēmām.

3D stends – iespēja apskatīties Kurzemē ražotu produktu 3D modeļus.

EuroLCDs stends – uzņēmuma EuroLCDs ekspozīcija atspoguļo LCD displeju darbības principus modernās metināšanas maskās, proti, apmeklētājs var iejusties metinātāja lomā.

RealSoundLab stends – uzņēmuma RealSoundLab stends demonstrē pasaulē unikāla akustiskās jaudas ekvalaizera iespējas, kas nodrošina augstākas skaņas kvalitāti. Apmeklētāji var pārliecināties, ka ar RealSoundLab ekvalaizeru pat spaiņi var atskaņot labu klasisko mūziku.

Kurzemes Democentra automobilis – interesanta atrakcija, kas ar īpašu mobilo aplikāciju, izmantojot viedtālruni vai planšetdatoru, ļauj attālināti vadīt spēļu automašīnu.

Robots iKnow jeb robots Robis – robots iKnow, iespējams, ir pļāpīgākais un draudzīgākais robots. Viņš zina daudz pārsteidzošu un interesantu faktu par kosmosu. iKnow robotam patīk atkārtot visu, ko viņam saka.

Ačgārnās brilles – patiesībā cilvēka acs visu rāda apgrieztu jeb kājām gaisā. Ja nebūtu smadzeņu redzes centra, kas regulē to, lai mēs visu ieraudzītu normāli, tad pasaule būtu apvērsta otrādi. Nokļūsti pasaulē, kur galvas smadzenes neregulē attēlu, uzvelkot ačgārnās brilles.

Interaktīvā projekciju siena – lietojot interaktīvo projekciju sienu, lietotājs mijiedarbojas ar objektu, kas tiek projicēts uz ekrāna vai uz sienas, bez īpaša spēļu kontroliera vai tālvadības pults.

Papildinātā realitāte – mobilā tehnoloģija, kura izraisa lietotājos pozitīvas emocijas, prieku un pārsteigumu. Papildinātā realitāte ļauj mijiedarboties ar 2D; 2,5D; 3D objektiem un animācijām, video, kā arī spēlēm.

Tehniski radošās darbnīcas – izglītojošs un atraktīvs pasākums bērniem un jauniešiem, lai gudri izklaidētos, veidotu komandas garu, attīstītu sacensību prieku un kopumā veicinātu interesi par tehniskajām jomām. Radošajās darbnīcās jaunie pētnieki būvē makaronu tiltus, taisa tumsā spīdošu plastilīnu un atlecošās bumbiņas, palaiž kosmosā raķeti un veic citas aktivitātes.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: