Šogad Jūras svētki mūsu pilsētā tiks atzīmēti īpaši krāšņi, jo Ventspils osta atzīmē savu 750. jubileju. Svinēsim svētkus tā, kā pienākas pilsētai pie jūras un tās cilvēkiem, kuri zina, ko nozīmē jūras sāļums, vējš burās un atgriešanās mājās.

Kā uzsver svētku rīkotāji, nav otra tāda pilskalna Latvijā, kur smiltis būtu savestas gandrīz no visām pasaules zemēm, – tāds ir tikai līdzās Ventspils ostai esošais. Tādēļ svētku laikā leposimies ar mūsu ostas sasniegumiem, jūru kā ceļu uz pasauli. Jūru – mums blakus esošo vareno, cildināmo un iedvesmojošo dabas spēku, jūru – piekrastes ļaužu maizes māti.

 

Iespējams, Ventas ieteka Baltijas jūrā kalpojusi jūrniekiem un senajiem tirgotājiem par ostu vēl ilgāku laiku nekā 750 gadus, taču 1263. gads ir pirmais, par kuru vēsturiskajos dokumentos atrastas liecības, ka pastāv osta šajā vietā, ko tagad saucam par Ventspili. To, sadalot savā starpā Kurzemes ostas, dokumentos fiksējuši Livonijas ordeņa mestrs Andrejs un Kurzemes bīskaps Heinrihs. Līdz ar to 2013. gads uzskatāms par Ventspils ostas 750. jubilejas gadu, tādēļ šajā nedēļas nogalē, kad Latvijā tiek svinēti Jūras svētki, Ventspils osta būs gaviļnieces godā un Ostas ielas promenāde ietērpsies īpaši greznā rotā. Tajā valdīs jautrība un rosība, no atmiņu un materiālo krājumu pūra tiks izcelti stāsti un liecības par Ventspils ostu – tās kuģiem un jūrniekiem cauri gadu simtiem. Godināsim mūsu jūrniekus un zvejniekus. Būsim kopā un priecāsimies, cerot, ka jūra atnesīs mums labus laika apstākļus un šalks rāmu valša pavadījumu.

 

Lai katrs jau iepriekš varētu izsvērt, kas no plašā notikumu klāsta liekas sirdij, vēderam vai acij tīkamāks, piedāvājam plašāku ieskatu svētku programmā.

 

Lielformāta fotogrāfijās varēs apskatīt seno ostu un tās pārmaiņas gadu simtu laikā. Tajās vecie ostas skati mīsies ar jaunajiem. Gaismā tiks celti Ventspils pievārtē būvēto seno burinieku foto. Tāpat tajās varēs iepazīt zvejnieku sadzīvi gan darbā, gan atpūtas brīžos.

 

Piektdien – svētku ieskaņas dienā – Ventspils tirgus laukumā notiks Jūras svētku gadatirgus, bet svētki tiks atklāti plkst. 18 teātra namā Jūras vārti. Tos ieskandinās OSEL Jaunlēvenes Universitātes studentu simfoniskais orķestris (Beļģija), atskaņojot A. Dvoržāka, P. Čaikovska, J. Brāmsa un B. Smetanas skaņdarbus. Ieeja koncertā bez maksas.

 

Sestdien svētku diena sāksies pulksten 11 Ventas krastā pie Piemiņas akmens tiem jūrniekiem un zvejniekiem, kuru atdusas vieta ir jūras dzelme. Skaistākās jūrnieku un jūras dziesmas izdziedās vīru kopa Vilki.

 

Ostas ielas promenādē pie Livonijas ordeņa pils vaļņa notiks Baltijas amatnieku tirdziņš, kurā varēs iegādāties visdažādākos amatnieku izstrādājumus, tostarp rotas, kas darinātas no Baltijas jūras zelta – dzintara. Ēdienu un dzērienu tirdzniecība notiks visas promenādes garumā.

 

Plkst. 12 Ostas ielas promenādē varēs vērot kuģu parādi, bet pie centrālās svētku skatuves – svētku simbola jūras valdnieka Neptūna un viņa svītas svinīgo ierašanos. Neptūns tiks sagaidīs ar orķestra skaņām; spēlēs pūtēju orķestris Ventspils. Par svētku viesu noskaņojumu un tālu skanējumu rūpēsies daudzi tautā iemīļoti aktieri un dziedātāji. Viņi būs manāmi rosāmies dažādās vietās, ne vien uz skatuves.

 

Uz centrālās skatuves Ostas ielas promenādē pēc Neptūna sagaidīšanas un svinīgajām runām varēs vērot teatralizētu koncertuzvedumu Manai ostai un pilsētai. Tajā būs dzirdamas dziesmas no izrādes Tobago! un Melnā vēža spīlēs,kā arī citas tautā iemīļotas un līdzi dziedamas melodijas. Tās izpildīs Dailes teātra aktieru ziedu plejāde – Aija Dzērve, Ērika Eglija, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Sarmīte Rubule, Ieva Segliņa, Gints Andžāns, Juris Frinbergs, Gints Grāvelis, Valdis Liepiņš un Gunārs Placēns. Uz skatuves kāps arī dziedātājs Andris Daņiļenko, grupa No pusvārda Gunta Skrastiņa vadībā, ansamblis Drama un grupa Auļi.

 

Visas dienas garumā varēs iegriezties Vecajā jūrnieku krogā un Ostmalas krodziņā – jo ostas jubilejai un Jūras svētkiem piedien kūpināta zivs, miestiņa kauss un jautri stāsti par dzīvi. Tos izdziedās Anta Eņģele, Indra Burkovska, Ruta Vītiņa, Ivars Puga, Normunds Bērzs un Valdis Zilveris. No pulksten 12.30 laukumā pie Ostas un Lielās ielas darbosies Vecais jūrnieku krogs, bet Ostmalas krodziņu meklējiet starp pili un Govi ceļotāju.

 

Uz Jauniešu skatuves pie Govs ceļotājas no pulksten 12.30 līdz 16 uzstāsies dažādi jauniešu auditorijai atbilstoši mākslinieki, tostarp grupa PeR, Jūras akmentiņi, Pirmais kurss, Coconuts un Fokuss.

 

Vecie jūras vilki mērosies spēkiem sporta sētā. No plkst. 12.30 laukumā zaļajā zonā pie Skolas un Lielās ielas notiks spēka un veiklības sacensības dažādiem vecumiem – rata ripināšana, krusteniskā virves vilkšana, svara bumbu celšana un dažādas citas atrakcijas.

 

Ventspils Mākslas skolas bērni un pedagogi radīs vienreizēju mākslas darbu Brīnumi ar kokiem. Tas viss centrālajā svinību vietā – Ostas ielas promenādē.

 

Arī radošo darbnīcu tematika šajos svētkos pieskaņota Ventspils ostas 750 gadu jubilejai. Laukumā pie Galvenās bibliotēkas notiks radošā darbnīca bērniem, kur varēs darināt jūras rotas, vērot svētkus jūras dzelmē, kā arī multeņu kulteni. Savukārt uz pils vaļņa kopā ar Mākslas skolas audzēkņiem un pedagogiem varēs izgatavot piespraudītes kuģu, enkuru un zivju formā.

 

Vēlā vakara stundā, pulksten 22.30, Livonijas ordeņa pils pagalmā varēs baudīt brīvdabas kino. Redzēsim pirmo mākslas filmu, kas uzņemta Latvijas teritorijā, – Kur taisnība? (1913). Biļešu cenas: Ls 1,50 un Ls 0,75. Livonijas ordeņa pilī par godu ostas jubilejai tiks atklāta latviešu glezniecības klasiķa Jāņa Oša izstāde.

 

Arī Amatu mājā, kas vienmēr aktīvi iesaistās Ventspils notikumos, tiks svinēti Jūras svētki. Sestdien no plkst. 13 līdz 15 tur taps zivju zupa un kājas pašas cilāsies dancī Indras un Normunda mūzikas pavadījumā. Notiks arī radošā darbnīca – jūrnieku mezglu siešana, sveču un peldošo laiviņu izgatavošana –, skanēs veco jūrnieku stāsti. Ieejas biļešu cenas: Ls 0,60 un Ls 0,30.

 

Jūras svētkos neizpaliks arī tradicionālais Latvijas un Baltijas čempionāts ūdens motocikliem, Ventspils brīvostas kauss burāšanā, kā arī Pūķu laivu sacensības.

 

Svētku noskaņa valdīs arī Pārventā. Parkā Fantāzija muzikāli izklaidējošu programmuJūras kokteilispiedāvās Ventspils Nacionālo kultūras biedrību asociācija.

 

Svētki noslēgsies ar krāšņu operetes koncertu Reņķa dārzā. Valši, polkas, kankāns, mīlas dueti, humors un asprātīgi joki – tas viss vīsies kopā koncertā Melodiju virpulī. Virpuli uzburs operdziedātāji Inga Šļubovska, Sonora Vaice, Rudīte Ruško, Andris Lapiņš, Miervaldis Jenčs, Nauris Indzeris, LNSO mūziķu grupa Jura Ozola vadībā, kā arī deju grupa Flight of Dance. Biļetes cena – Ls 3. Pēc koncerta līdz pat saullēktam balle kopā ar grupām Lauku muzikanti un Tumsa.

 

Svētdien notiks Mazie jūras svētki – plkst. 12 Bērnu pilsētiņā un 15 bērnu parkā Fantāzija. Plkst. 13 Piejūras brīvdabas muzejā norisināsies Oskara diena, bet Herberta Dorbes muzejā Janas Mores dzeju lasīs Vija Draviņa.

 

Taču ar Jūras svētkiem ostas jubilejas gada atzīmēšana nebeigsies. Visu šo gadu plašais Ventspils pasākumu plāns veltīts ostas jubilejai. Visvairāk ventspilnieki gaida grāmatu par Ventspils ostas vēsturi, kas dienas gaismu ieraudzīs rudens pusē.

 

Aicinām svētku apmeklētājus likt galvā matrožu un kapteiņu cepures, lai radītu svētku noskaņojumu ikvienam!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: