Pirms gadumijas īsti svētki tika sarīkoti Ventspils hokeja cienītājiem – draudzības maču ar ventspilniekiem aizvadīja Kanādas Trinity Western universitātes komanda Spartans.  Spēle izvērsās tiešām aizraujoši un tajā netrūkā nekā - nedz vārtu guvumu, nedz spēka spēles, nedz iespaidīga kautiņa.

Kanādieši devušies Baltijas tūrē, bet Ventspils bija otrais pieturas punkts šajā braucienā. Vispirms Spartans viesojās Lietuvā, kur Elektrēnos tikās ar Aigara Ciprusa trenēto HC Baltica, svinot uzvaru 4:2. Šodien spartieši trenēsies un spēlēs Igaunijas pilsētā Narvā. Komandas plānos sākotnēji bija arī vizīte Sanktpēterburgā, taču tad nākties pamatīgi tērēties par vīzām, tāpēc no šī brauciena kanādieši tomēr atteicās.

Lai gan komandas galvenajam treneri Bretam Kropftam šī nebija pirmā vizīte nedz Latvijā, nedz Ventspilī, viņa komandas spēlētāji ne reizi nebija apmeklējuši nevienu no Baltijas valstīm un arī par to hokeju nezināja faktiski neko. Tāpēc treniņi kopā ar dažādā vecuma Venta 2002 spēlētājiem dienas pirmajā pusē bija interesanta pieredze abām pusēm - ventspilnieki atzina, ka nodarbības krietni atšķīrušās no ierastajiem treniņiem, savukārt kanādiešiem bija interesanti vērot, cik meistarīgi un talantīgi hokejisti šeit aug.

Vakara spēlē Spartans pretī stājās komanda, kurā tika savākti Ventspils labākie hokejisti, kas kopā nebija spēlējuši jau pāris gadus vai darīja to vispār pirmo reizi. Protams, ne visi spēlētāji, kurus komandā vēlētos redzēt treneri Nikolajs Grebņovs un Roberts Grosbergs, varēja ierasties, jo tad būtu jāveic tāls ceļš no ārzemēm, kas īsti nebija spēlētāju plānos. Tomēr tas bija pietiekoši interesants kolektīvs, kas sarīkoja pietiekoši labi uzņemšanu viesiem no hokeja dzimtenes. Starp citu, laukumā devās arī Oļegs Sorokins, kurš šoreiz gan spēlēja uzbrucēja pozīcijā.

Ventspilnieki jau otrajā minūtē nonāca vairākumā, taču izmantot to nespēja un trešdaļu noslēdza ar 0:2, bet otrā sākumā bija iedzinējos jau ar trim ripām. Ventspils komandu un līdzjutējus, kas bija gandrīz pilnībā aizpildījuši ledus halles tribīni, pamodināja Kriša Kupčus precīzais metiens. Bija jūtams, ka komanda, kas kopā aizvadījusi tikai vienu treniņu, beidzot sāk iespēlēties, taču pagalam nesekmējās ar momentu realizēšanu, ko nevarēja teikt par Spartans. 33. minūtē viņi jau bija vadībā ar 5:1, tomēr divas minūtes vēlāk Gatis Gricinskis atguva vienus vārtus mājiniekiem.

Trešajā periodā Ventspils komanda turpināja darboties enerģiski, cenšoties atspēlēties, un ar katru minūti kaislības laukumā pieauga, līdz pārvērtās par pamatīgu izplūkšanos. Mājinieku uzbrukuma zonā pie apmales sitieniem apmainījās abu komandu piecinieki, bet laukuma centrā divcīņu uzrīkoja arī vārtsargi Raivis Turks un Harijs Fredemans. Vārtsargi pēc kautiņa viens otram draudzīgi paspieda roku, bet laukuma spēlētāj turpināja apmainīties laipnībām arī uz noraidīto soliņa, taču jauni asumi laukumā vairs neveidojās.

Ventspils komanda pēc visiem šiem notikumiem tika pie vairākuma, kuru realizēt izdevās Rūdolfam Prūsim, uz tablo panākot 3:6. Vēl vairāk pietuvoties ventspilniekiem neizdevās, un šādu rezultātu mačs arī noslēdzās. Pēc tā skaļas ovācijas par aizraujošo spēli saņēma abas komandas, bet līdzjutēji bija arī vienisprātis, ka šādu hokeju gribētos redzēt biežāk. Par ko īpašu līdzjutējiem šajā mačā bija parūpējies HK Venta 2002 un Olimpiskais centrs Ventspils, sagādājot vairākas balvas precīzākajiem ripas metējiem – ripas no tribīnēm bija jāmet laukuma centra virzienā un tie, kuriem tas izdevās visprecīzāk, tika pie balvām.

Viesu galvenais treneris Barets Kropfs pēc mača atzina, ka Ventspilī ir viss nepieciešamais, lai izveidotu profesionālu komandu: «Mums pretī nāca komanda ar ļoti daudz jauniem, bet jau pietiekoši meistarīgiem spēlētājiem, kas arī rādīja visai labu hokeju. Ja salīdzina ar jauniešiem, kas pret mums spēlēja pirmajā mačā Lietuvā, tad ventspilnieki noteikti bija labāki. Turklāt vēl jāņem vērā, ka Ventspils komanda nebija saspēlējusies. Zinu no savas pieredzes, ka šādās situācijās gadās, ka saspēlētāka komanda jūs vienkārši iznīcina, bet šoreiz tā nebija. Mums nācās darboties ļoti apņēmīgi, lai nosargātu uzvaru šajā mačā. Ļoti labprāt vēl kādu reizi atgrieztos Ventspilī, varbūt ar šādu pašu pasākumu, bet varbūt uz treniņnometni.»

16 gadus vecais Ventspils uzbrucējs Vlads Vulkakovs, kurš šobrīd meistarību kaldina NHL kluba Bostonas Bruins jauniešu sistēmā, atklāja, ka smagākais šajā mačā bija tas, ka spēlēt nācās pret gados vecākiem hokejistiem: «Spēle, protams, ļoti noderīgi, jo ieguvu labu pieredzi, bet pret gados vecākiem čaļiem spēlēt nebija viegli. Turklāt bija ļoti jūtams, ka neesam saspēlējušies, bet viņi spēlē kopā regulāri. Šīs atšķirības arī noteica mača gala iznākumu. Pēc jaunā gada jāatgriežas ASV un jācenšas noturēties Bruins sistēmā, lai būtu tuvāk katra hokejista sapnim – spēlēšanai NHL.»

Draudzības spēle hokejā

Ventspils – Spartans (Kanāda) 3:6 (0:2, 2:3, 1:1)

Vārti: 0:1 Hemričs (Valdess) 3:18, 0:2 Raselss (Stefensons, Šmits) 12:14, 0:3 Stefensons (Rassels) 24:13 vair., 1:3 Kupčus (Homajkovs) 25:34, 1:4 Vilenevs (Hirano, Bakens) 28:56, 1:5 Vilenevs (Bakens) 32:37, 2:5 Gricinskis (Jasjons), 2:6 Bakens (Herkofs) 49:57, 3:6 Prūsis (Balinskis, Gricinskis).

Soda minūtes: 22-22

Ventspils komandas sastāvs

Egīls Mareks Mitens (Raivis Turks);

Ansis Brikainis-Gustavs Celms- Rūdolfs Prūsis-Artūrs Aboliņš-Tomašs Saušs; Markuss Komuls-Uvis Balinskis-Miks Komuls-Gatis Gricinskis-Viktors Jasjons; Krišs Kupčus-Ģirts Zvirgzdiņš-Vlads Vulkanovs-Artūrs Homjakovs-Emīls Ezītis; Kaspars Ieviņš-Andrejs Čerezovs-Mārtiņš Feifers-Renārs Namiķis-Oļegs Sorokins; Aleksandrs Koraļuks

Foto: Juris Presņikovs (ventspils.lv)

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: