Latvijas Vēja enerģijas asociācijai pievienojušies divi jauni biedri - AS "Latvijas valsts meži" (LVM) un Ventspils brīvostas pārvalde, informē asociācijā. Tādējādi Latvijas Vēja enerģijas asociācijā patlaban kopumā ir 27 biedri.

LVM valdes loceklis Valdis Kalns norāda, ka uzņēmums iesaistījās asociācijā, lai savstarpēji apmainītos ar informāciju, pieredzi un uzzinātu novitātes vēja enerģijas ražošanā, kā arī būtu informēts par aktualitātēm vēja enerģijas jomā.

LVM iesaistās Latvijas Nacionālā enerģētikas un klimata plānā 2021.-2030. gadam noteikto mērķu sasniegšanā, lai stiprinātu enerģētisko neatkarību un tautsaimniecības attīstību. Pērn jūnijā valdība atbalstīja grozījumus noteikumos, kas nodrošina tiesisko regulējumu vēja parku attīstības iespējām publiskās zemēs, kas bija priekšnoteikums, lai atvērtu meža teritorijas vēja parku izpētei, norāda asociācijā.

Savukārt Ventspils brīvostas pārvaldnieka vietnieks Igors Udodovs atzīmē, ka iesaistīšanās asociācijā ļaus Ventspils ostai stiprināt un attīstīt sadarbību ar vēja enerģijas industriju un palīdzēs rast risinājumus nepieciešamās infrastruktūras veidošanai vēja parku tapšanai sauszemē un jūrā.

"Tāpat pievienošanās asociācijai ļaus brīvostā attīstīt zaļās enerģijas klasteri, kur paredzam ilgtspējīgās degvielas, piemēram, ūdeņraža, amonjaka, e-degvielas ražošanas attīstību. Sadarbība ar zaļās elektroenerģijas ražotājiem ir veicinošs faktors," papildina Udodovs.

Asociācijā informē, ka, pateicoties ostas ģeogrāfiskajai atrašanās vietai un loģistikas iespējām, Ventspilij ir potenciāls kļūt par nozīmīgu atkrastes vēja parku servisa bāzi Baltijas jūrā.

Sadarbībā ar Nīderlandes kompāniju "Witteveen+Bos" izstrādāts pētījums par labāko risinājumu atkrastes vēja parku un saistītās infrastruktūras apkalpošanai Ventspils ostā, kā arī uzmodelēts jauns ostas terminālis.

Latvijas Vēja enerģijas asociācija darbojas kopš 1998.gada, un tās mērķis ir sekmēt vēja enerģijas izmantošanu Latvijā, līdzdarbojoties nozares normatīvā regulējuma un vides sakārtošanā, kā arī veicināt sabiedrības informētību un izpratni par atjaunojamajiem, it īpaši vēja energoresursiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: