Ekonomikas ministrija mainījusi priekšlikumu par ostu nodokļa noteikšanas principiem, tomēr vakar diskusijā par šāda nodokļa ieviešanas ieguvumiem vai zaudējumiem valsts budžetam gandrīz neviens tranzītbiznesa pārstāvis neatbalstīja jauno piedāvājumu, vienlaikus gan atzīstot, ka ir nepieciešams uzlabot ostu pārvaldību.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP) prezentācijā piedāvāja jaunu variantu - par valsts stratēģiskās infrastruktūras izmantošanu trīs lielo ostu pārvaldes valsts budžetā iemaksā 50% no izdevumu un ieņēmumu starpības, bet šī summa nevar būt mazāka par to, kas tiek iemaksāta pašvaldību budžetā.

Viņš uzsvēra, ka pēc līdzīgas pieejas 50% no pārskata gadā gūtās peļņas valsts pamatbudžetā iemaksā arī Latvijas Banka, kas tāpat kā ostu pārvaldes ir atvasināta publisko tiesību juridiska persona.

Pēc 2012. gada pārskata Rīgas osta pašvaldībai maksāja 352 000 latu, savukārt maksājumam valsts budžetā pēc gada pārskata tad vajadzētu būt 4,5 miljoniem latu.

Lai arī Pavļuts jau diskusijas sākumā aicināja runāt par ostu pārvalžu spēju absorbēt uzlikto jauno nodokli, lielākā daļa diskusijas dalībnieku bija pārliecināti, ka šī maksa tiks uzlikta ostas komersantiem, kas attiecīgi sadārdzinās tranzīta koridoru caur Latviju un ostas vairs nebūs konkurētspējīgas ar kaimiņvalstu ostām.

Kā ziņots, Reformu partija (RP) ir piedāvājusi premjeram vairākus priekšlikumus, kā valsts budžetu papildināt par 50 līdz 70 miljoniem latu. Kā vienu no būtiskākajiem Saeimas RP frakcijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica ieteica ostu nodevas ieviešanu, norādot, ka Tallinas osta Igaunijas budžetā ik gadu iemaksājot līdz 40 miljoniem eiro (28 miljoniem latu).

Pēc RP ierosinājuma Ekonomikas ministrija iepriekš bija sagatavojusi grozījumus likumā "Par ostām", kas papildus ostu pārvalžu jau maksātajiem nodokļiem paredzēja 20% no visām Rīgas, Ventspils un Liepājas ostas iekasētajām maksām ieskaitīt valsts budžetā.

Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ir sniedzis arī savu kometāru par šo Ekonomikas ministrijas izstrādāto ostu nodokli, un izteicis secinājumu par to. “Ja ekonomikas ministrija nejēdz par brīvostām neko, tad vajag pievērt muti un klusēt,” saka Lembergs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: