Apzināti ar pāreju uz eiro saistītie iespējamie riski, atklātajā eiro vadības komitejas sēdē sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Sanita Bajāre.

Viņa skaidroja, ka ar pāreju uz eiro saistītais tehniskais risks ir minimizēts, taču to nevar izslēgt pavisam. Valsts līdz šim veikusi ar pāreju uz eiro saistīto informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmu pielāgošanu un testēšanu tām sistēmām, kas jāpārceļ gadumijā. Pavisam atbilstoši jaunajai valūtai jāpārveido 424 pašvaldību IT sistēmas un 106 valsts sektora IT sistēmas.

Sadarbībā ar Tieslietu ministriju, Valsts kanceleju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru noritējusi tiesību aktu pielāgošana eiro. Bija jāpielāgo 113 likumi, 603 Ministru kabineta noteikumi un 1432 pašvaldību saistošie noteikumi.

Lai gan eiro tiks ieviests pēc dažām dienām, tomēr Bajāre atzina, ka tas nebūt nenozīmē darbu beigas. "Kur vienam darbs beidzas, citam sākas," teica FM valsts sekretāre. Pēc gadumijas pārejas uz eiro posma uzmanība būs jāpievērš grāmatvedības uzskatei un pamatkapitāla pārrēķinam, tāpēc par šiem jautājumiem plānoti izglītojoši semināri.

Lai pāreja uz eiro noritētu iespējami raiti, par eiro ieviešanu atbildīgās amatpersonas aicina iedzīvotājus eiro ieviešanas laikā nedrūzmēties, nesteigties un nedusmoties. Amatpersonas arī atzīst, ka iedzīvotāju uzdotie jautājumi vai norādījumi par neskaidrībām un nepilnībām palīdz nodrošināt labāku pāreju uz eiro.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: