Lai nodrošinātu mērķtiecīgu augstas klases sportistu gatavošanos un dalību starptautiskās sacensībās, tostarp olimpiskajās spēlēs, pasaules un Eiropas čempionātos, un sasniegtu augstus rezultātus, Ventspilī ieviesta augstas klases sportistu atbalsta programma, kuru vada nodibinājums Ventspils Olimpiskā vienība.

Apstiprinātajā sportistu atbalsta programmā šī gada sezonai iekļauti 20 sportisti. Olimpiskajā atbalsta programmā startē 11 sportisti, viņu vidū arī divi bobslejisti – pilots Jēkabs Kalenda un stūmējs Krists Lindenblats.

Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis, raksturojot Jēkabu Kalendu, kas ir viens no jaunākajiem bobslejistu pilotiem un šobrīd aizvadījis tikai trešo sezonu, norāda, ka Jēkabs ir vēl ļoti jauns, «pat nepieklājīgi jauns – viņam ir tikai 21 gads». Treneris ir gandarīts par Jēkaba azartiskumu: «Tas ir braucējs, kas ies uz visu banku, viņš ir pietiekami riskants. Jēkabs brauc, krīt un ceļas, lai atkal turpinātu braukšanu. Neslēpšu, man patīk tāda pieeja. Diemžēl bez kritieniem šajā sporta veidā nevar izaugt. Ieguldot Jēkaba attīstībā, ar laiku varam iegūt ļoti labu rezultātu, viņam ir vērā ņemamas spējas un liels potenciāls,» pārliecināts Prūsis. Skolas laikā Jēkabs daudzus gadus nodarbojās ar airēšanu. «Vidusskolas izskaņā radās domā sevi izmēģināt bobslejā. Tajā dienā, kad Murjāņu sporta ģimnāzijas stadionā notika atlases testi, bija nolijis pamatīgs lietus, viss bija slapjš. Man nebija līdzi pareizo skriešanas apavu, līdz ar to īpaši labus rezultātus nespēju uzreiz uzrādīt. Tomēr mani tā saucamie konkurenti, pamanījuši, ka nevaru paskriet, aizdeva piemērotus skriešanas apavus – savas naglenes, kas man uzreiz palīdzēja noskriet daudz ātrāk. To uzreiz novērtēja arī treneris,» stāsta Jēkabs, atceroties, kā nonācis bobslejistu saimē. Latvijas bobsleja pilots, vērtējot savu sezonu, norāda, ka kopumā ar to ir apmierināts, lai arī tās laikā piedzīvoti nevajadzīgi kritieni. «Aizvadīto sezonu vērtēju kā ļoti labu,» saka Jēkabs. «Pasaules čempionātā tika piedzīvoti kritieni, tomēr kopumā neko sliktu nevaru teikt. Ir jūtams progress, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu.» Pasaules kausa bobslejā kopvērtējumā Jēkaba Kalendas četrinieks ierindojas astotajā pozīcijā, savukārt ventspilnieka pilotētā divnieku ekipāža – 11. vietā.

Kad Latvijas bobsleja izlasei pievienojās jaunais stūmējs Krists Lindenblats, daudzi neticēja, ka sportists bez pieredzes spēs gūt vērā ņemamus rezultātus, taču jaunais bobslejists pierādīja pretējo. Piltenieks Krists Lindenblats ir spilgts piemērs, ka spēcīgi un ātri sportisti var ielauzties lielajā izlasē un doties uz olimpiādi. Visu skolas laiku Krists aktīvi nodarbojies ar vieglatlētiku – skriešanas pamati bija apgūti pamatīgi. Pēc vidusskolas beigšanas vieglatlētika tika nedaudz pavirzīta malā; Krists aizrāvās ar florbolu, aktīvi apmeklēja svaru zāli. 2020. gadā, kad Ugālē tika atklāta jauna manēža, tur notika jauno bobslejistu atlases testi. «Atradu mājās savas naglenes, nopūtu putekļus un devos uz Ugāli, lai pats sevi pārbaudītu, uz ko esmu spējīgs. Sasniedzu toreiz pieklājīgu rezultātu, lai gan ar vieglatlētiku nebiju nodarbojies astoņus gadus. Pēc tam devos arī uz Murjāņu stadionu, kur uzrādīju vēl labākus rezultātus – krietni virs vidējiem. Tiku pamanīts,» par savu ienākšanu bobslejā stāsta Krists. Sandis Prūsis norāda, ka Krists Lindenblats ir spēcīgs, neatlaidīgs un talantīgs sportists, kas ir gatavs savā un komandas attīstībā un labā ieguldīt milzu darbu. Emīla Cipuļa vadītais kvartets, kura sastāvā startē Krists Lindenblats, aizvadītajā sezonā Pasaules kausu kopvērtējumā noslēdza otrajā vietā, bet divnieka ekipāža ieguva piekto vietu.

«Sportā jābūt mērķiem, rezultātiem un medaļām. Neraugoties uz finansiālajām grūtībām, ar kurām mums nākas saskarties, mēs turpinām strādāt un trenēties, lai gūtu panākumus. Mūs slavēs vai rās – tas būs atkarīgs no rezultātiem, kādus uzrādīs mūsu ekipāžas, mūsu bobslejisti, tostarp arī Jēkabs un Krists. Darīsim visu, lai rājieni nebūtu jāpiedzīvo,» sarunas izskaņa uzsver bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: