Ir vairāk jārunā par potenciālajiem ieguvumiem no vēja projektu attīstības Latvijā gan iedzīvotājiem, gan pašvaldībām, gan uzņēmējiem, trešdien Kurzemes biznesa forumā sacīja Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS).

Vienlaikus Melnis uzsvēra, ka, "lai saprastu, kur gribam iet, jāsāk ar to, kur esam".

Pērn Lietuvā uzstādītā vēja elektroenerģijas ražošanas jauda bija 814 megavati (MW), Igaunijā - 317 MW, bet Latvijā tikai 133 MW. Melnis norādīja, ka 2024. gadā Lietuvā vēja enerģijas ražošanas jauda būs jau 1288 MW.

Vienlaikus Melnis sacīja, ka arī Latvijā vēja enerģijas potenciāls ir milzīgs, tomēr tas ir jāapgūst.

"Tas ir potenciāls, kas mums ir, ja runājam par Latvijas enerģētisko drošību kopumā," sacīja Melnis, uzsverot, ka nekas nav drošāk, kā ražot enerģiju pašiem.

Savukārt, runājot par zaļo tehnoloģiju attīstību nākotnē, Melnis norādīja, ka, tiekoties ar investoriem no dažādām valstīm, var secināt, ka vēlme attīstīt zaļās tehnoloģijas ir, tomēr pamats tam būs lēta zaļā enerģija.

Pašreiz rezervētā jauda pārvades tīklā ir 6046 MW, tostarp saules enerģijai rezervētās jaudas ir 3582 MW, hibrīdenerģijai - 1548 MW, bet vēja enerģijai rezervēti 880 MW.

"Šeit mēs runājam par vairāk nekā četru miljardu eiro investīcijām Latvijā," norādīja Melnis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka investīcijas aptver ne tikai tehnoloģijas, kas netiek ražotas Latvijā, bet iekļauj arī projektētājus, ceļus, kuri būs jāiekārto, lai iekārtas var uzstādīt, kā arī tās ir darba vietas, kas iekārtas apkalpos. Tāpat arī ieguvums būs saražotā elektrība, kas aizies Latvijas tīklā.

Tāpat arī vēja parki sniegs ieguldījumu vietējā kopienā - tas būs finansiāls ieguvums arī pašvaldībām un iedzīvotājiem.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    ayk Pirms 1 nedēļas, 6 dienām

    Cik vietējo strādā tajā vēja parkā ko uzcēla pie Tārgales?

  • 0
    ventspilnieks 36,7 Pirms 1 nedēļas, 6 dienām

    Sargs :D

  • 0
    Vadims Kevrelis Pirms 1 nedēļas, 5 dienām

    Tā viņi atbrauc, pasēž, paburbulē prožektoru gaismās un aizbrauc.

  • -1
    Kriska Pirms 1 nedēļas, 5 dienām

    Lai dabūt 30% trūkstošas elektroenergijas jāiegulda 4 miljardus ?
    Ezeļa murgs

  • 0
    Tepatvien Pirms 1 nedēļas, 5 dienām

    Kāds tad ir labums pašvaldībām un iedzīvotājiem no jau esošiem vēja parkiem? Sabojāta ainava, vibrācija, mirgojošas gaismas, propelleru kustība. Nu, kaut kādas kapeikas piemet par zemes izmantošanu. Par darba vietām te jau rakstīja - kaut kāds vaktnieks, tad nopirkts vietējais runasvīrs, kas ieskalo ļautiņiem cik tas viss ir labi un varbūt vēl kāds palīgs viņam. Bet galvenais labums jau ir tam, kas tiek rakstīts Lursoft sadaļā - patiesais labuma guvējs. Tas jau ir tas, kas patiesi gūst no tā visa labumu.
    Te jau ir rakstīts kā tas viss notiek - https://zinas.tv3.lv/ekonomika/oik-eras-beigas-un-iedzivotaju-prasibas-skeles-gimeni-piespiez-pardot-veja-parku/

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: