Elektroenerģijas nozīme mūsdienu sabiedrībā un ekonomikā pieaug, būtiski populārākas kļūst tehnoloģijas, kas darbojas, izmantojot elektroenerģiju, piemēram, arvien vairāk tiek lietoti elektriskie transportlīdzekļi un siltumsūkņi.

Saskaņā ar Starptautiskās Enerģijas aģentūras (International Energy Agency) datiem pašlaik elektroenerģijas ražošana ir lielākais oglekļa dioksīda (CO2) emisiju avots pasaulē, taču šī nozare ir arī vadošā pārejā uz neto nulles emisijām, pateicoties straujai atjaunojamo enerģijas avotu (piemēram, saules un vēja enerģijas) attīstībai. Viens no galvenajiem enerģētikas pārejas uzdevumiem ir nodrošināt patērētājiem drošu un pieejamu piekļuvi elektroenerģijai, vienlaikus samazinot oglekļa dioksīda emisijas pasaulē.

Elektrības cenas ir viens no diskusijām bagātākajiem jautājumiem daudzu patērētāju dzīvē, jo tas būtiski ietekmē ikvienu – ne tikai ikdienas rutīnu, bet arī lielos pirkumus, nākotnes plānus un iespējas, piemēram, auto iegādi, mājas būvniecību vai remontu.

Elektroenerģijas tirgotāji piedāvā elektrību dažādu veidu izmantošanai. Jo daudzveidīgāks piedāvājums, jo plašāku klientu loku iespējams piesaistīt, piemēram,.Viršu elektrības komplekts Elektrības cenas ir ļoti mainīgas, tāpēc ir divi produkti – fiksētais un dinamiskais elektrības pieslēgums –, kas ir visbiežākie teju ikviena elektrības pakalpojuma piegādātāja klāstā.

Fiksētā elektroenerģijas tarifa gadījumā elektrības cenas ir nemainīgas visu konkrēto līguma darbības laiku (tās atšķiras katram uzņēmumam atkarībā no piedāvājuma). Viršu elektrība šajā tarifā ir pieejama uz 24 mēnešu termiņu. Klientiem ir ievērojams finanšu ietaupījums, ļaujot saņemt elektrību par iespējami zemāko cenu. Noslēdzot līgumu, tirgotājs piedāvā arī atlaides citiem Viršu pakalpojumiem – degvielai un precēm veikalā. Tirgū ir tirgotāji, kas piedāvā noslēgt fiksēta tarifa līgumu līdz pat četriem gadiem.

Fiksētās cenas tarifa veids ir piemērots cilvēkiem, kuriem ir svarīga stabilitāte, paredzamība un iespēja plānot savus izdevumus par elektroenerģiju, tādejādi radot drošību un mieru ikdienas finanšu regulēšanā. Elektrības cenas mainās ik stundu atkarībā no situācijas tirgū, taču šī līguma gadījumā klientus tas neskar. Pārtraucot līgumu pirms laika, visu konkrētā pakalpojuma sniedzēju gadījumā jārēķinās ar pirmstermiņa izbeigšanas maksu.

Dinamiskais elektroenerģijas tarifs nodrošina mainīgu elektrības cenu, kura variē atkarībā no globālās situācijas tirgū; Elektroenerģijas cena mainās ik stundu atbilstoši tās izmaiņām elektroenerģijas biržā NordPool, kuru ietekmē ražošanas un patēriņa izmaiņas. Šāda tipa tarifs stimulē patērētājus pielāgot savas enerģijas patēriņu, piemēram, veļas vai trauku mazgāšanu, zemākām elektroenerģijas cenām. Šajos tarifos dažādos diennakts un gada laikos tiek piemēroti dažādi tarifi, atspoguļojot reālā laika mainīgās elektroenerģijas piegādes izmaksas, reaģējot uz tirgus apstākļiem. Mērķis ir veicināt, lai patērētāji savu ikdienas elektroenerģijas darbu slodzi novirzītu no pīķa stundām, piedāvājot izdevīgāku cenu alternatīvajā klusajā laikā.

Dinamiskais Viršu elektrības produkts ir aktuāls ikvienam, jo ļauj pašam uzņemties atbildību par budžeta plānošanu. Tirgotājs piedāvā cenu atkarībā no tirgus, ļaujot klientiem plānot lielāko elektrības patēriņu, kad biržā ir zemākas cenas, un samazināt, kad ir augstākas. Šajā produktā Virši piedāvā brīvas līguma iespējas – klienti to var pārtraukt un mainīt jebkurā laikā atkarībā no vajadzībām.

Pēc Viršu mājaslapas datiem, gada griezumā visos mēnešos ir vērojama vienāda tendence – cenas darbdienās ir zemākas nekā brīvdienās, kad elektroenerģija mājsaimniecībās tiek lietota vairāk. Darbdienās visaugstākā cena ir dienas pirmajā pusē un vakara daļā, kad vairākumam cilvēku beidzas darba diena un sākas ikdienas rutīna mājās, kā arī dienas pirmajā pusē, laika posmā no deviņiem līdz vienpadsmitiem.

Virši eksperti iesaka, kā efektīvi izmantot dinamisko pakalpojumu:

1. Izmantot taimeri. Mūsdienās teju ikvienai lielajai sadzīves tehnikai ir taimeris, kas ļauj atlikt ierīces darbības laiku līdz brīdim, kad elektrības tarifs ir viszemākais.

2. Lielu daļu šīs tehnikas iespējams vadīt attālināti ar lietotnes palīdzību, ļaujot darbības procesu sākt tad, kad birža piedāvā visizdevīgāko cenu.

3. Pērkot jaunu sadzīves tehniku, vienmēr ir vērts izvēlēties ierīces ar augstu energoefektivitātes klasi. Tas ir ilgtermiņa ieguldījums.

Elektroauto uzlāde arī ir pakļauta dinamiskā pakalpojuma režīmam, kas nozīmē, ka šoferi vienmēr var sekot aktuālajai cenai un izvēlēties veikt uzlādi tad, kad cena ir visdraudzīgākā. Tas ne tikai būs finansiāli izdevīgāk, bet visbiežāk šajā laikā arī ir mazāks pieprasījums pēc pakalpojuma, kas nozīmē, ka enerģijas uzlādes punkti ir brīvi.

Lasi vēl