Šā gada 23. septembrī apgrozībā nonāks Eiropas sērijas jaunā 10 eiro banknote. Eiropas Centrālā banka (ECB) norāda, ka jaunā 10 eiro banknote būs viegli atpazīstama, jo tās dizains līdzinās pirmā izlaiduma 10 eiro banknotes dizainam.

Dizainā izmantoti jaunākie banknošu tehnoloģijas sasniegumi, ieviesti jauni un uzlaboti pretviltošanas elementi, tādējādi šo banknoti viltot būs vēl grūtāk.

Līdzīgi kā jaunajā 5 eiro banknotē arī 10 eiro ūdenszīmē un hologrammā iestrādāts Eiropas portrets. Eiropa ir grieķu mitoloģijas tēls un Eiropas kontinenta nosaukuma izcelsmes avots.

Līdzīgi kā pirmā izlaiduma banknotes, arī jauno 10 eiro banknoti varēs viegli pārbaudīt, to aptaustot, apskatot un pagrozot. Papildus Eiropas portretam hologrammā un ūdenszīmē uz banknotēm redzams smaragdzaļš skaitlis, kas, banknoti pagrozot, maina krāsu no smaragdzaļas uz tumši zilu. Eiropas sērijas 5 eiro un 10 eiro banknotes ir izturīgākas, jo tām izmanto aizsargpārklājumu. Tas nozīmē, ka banknotes būs nepieciešams mainīt retāk, samazinot izmaksas un ietekmi uz vidi.

Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Andris Tauriņš paziņojumā medijiem skaidro, ka ar jaunās 10 eiro banknotes ieviešanu Latvijā neradīsies sarežģījumi. Latvijā kā jaunā eirozonas dalībvalstī izmantotās naudas apstrādes iekārtas ir modernas un lielākoties izgatavotas laikā, kad par ECB plāniem laist klajā Eiropas sērijas banknotes bija zināms. Uzņēmējiem ir dots pietiekami ilgs laiks, lai sagatavotos jaunās banknotes laišanai apgrozībā.

Latvijas Bankā jau laicīgi - vēl pirms oficiālās laišanas apgrozībā - būs pieejamas jaunās 10 eiro banknotes, kuras varēs izmantot naudas apstrādes iekārtu testiem.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: