Šodien stājas spēkā Eiropas Savienības (ES) direktīva par pacientu tiesību piemērošanu pārrobežu veselības aprūpē, kas paredz tiesības pacientam saņemt viņa valstī apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus arī citā ES valstī.

Arī Latvijas iedzīvotāji no šodienas var izvēlēties doties saņemt konkrētu pakalpojumu citā ES dalībvalstī. Valsts pienākums šādos gadījumos būs segt pakalpojuma izmaksas, tomēr tikai tik lielas, cik lielas tās noteiktas pacienta valstī.

Kā skaidro Veselības ministrijas (VM) Veselības aprūpes departamenta direktora vietniece Biruta Kleina, direktīvas mērķis nekādā ziņā nav jaukt nacionālo veselības aprūpes sistēmu. Tās mērķis ir ieviest skaidrību par iedzīvotāju tiesībām saņemt drošu un kvalitatīvu veselības aprūpi visā ES, kā arī atmaksu par šiem izdevumiem.

Direktīva attiecas gan uz privāto iestāžu, gan valsts iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem. Veselības aprūpes pakalpojumu cenrādis visiem būs vienāds - gan valsts iedzīvotājiem, gan iebraucējiem.

Vienlaikus direktīva dod tiesības katrai valstij noteikt, ka ir nepieciešama iepriekšēja atļauja, lai dotos saņemt konkrētu veselības aprūpes pakalpojumu ārpus valsts. VM pārstāve iepriekš norādījusi, ka Latvija šo iespēju izmantos. Saņemt atļauju gan vajadzēšot tikai ļoti ierobežotos gadījumos, piemēram, tad, ja pacientam būs nepieciešama ļoti dārga operācija.

Kleina sacīja, ka valsts varēs atteikties izsniegt atļauju tad, ja radīsies bažas par aprūpes kvalitāti - iestādes, uz kuru pacients plāno doties, nebūs valsts reģistrā vai par to būs sliktas atsauksmes -, kā arī tad, ja šo pakalpojumu varēs pietiekami operatīvi saņemt Latvijā.

Arī valsts kompensētos medikamentus var doties iegādāties uz citām ES dalībvalstīm, un izmaksas tiks segtas pēc nacionālā zāļu groza.

Direktīva arī paredz, ka katrai valstij ir jāizveido vai jānosaka kontaktpunkts jeb iestāde, kurā atrodama visa informācija par valstī iebraukušo pacientu tiesībām, pieejamiem veselības aprūpes pakalpojumiem, sūdzību procedūrām u.c. Latvijas kontaktpunkts būs Nacionālais veselības dienests (NVD), savukārt Veselības inspekcija savas kompetences robežās sniegs dienestam atbalstu šīs funkcijas izpildei.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: