Zīdaiņu vecāki, kuriem līdz ar darba gaitu uzsākšanu vairs nepienākas vecāku pabalsts, turpmāk varēs saņemt bērna kopšanas pabalstu.

To paredz vakar Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā.

Patlaban, ja sociāli neapdrošinātas personas uzsāk darba attiecības, pirms bērns sasniedzis gada vecumu, viņas var strādāt un vienlaikus saņemt bērna kopšanas pabalstu, informēja Saeimas Preses dienestā. Savukārt, ja strādāt sāk vecāku pabalsta saņēmējs, viņš zaudē tiesības uz šo pabalstu, kā arī nav tiesīgs saņemt bērna kopšanas pabalstu.

Grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā nosaka, ka bērna kopšanas pabalstu piešķir personai, kura kopj bērnu līdz divu gadu vecumam, svītrojot ierobežojumu, ka to piešķir sociāli neapdrošinātiem vecākiem.

Iepriekš atbildīgajā Saeimas komisijā atbalstītais labklājības ministres Ilzes Viņķeles priekšlikums paredzēja, ka šīs izmaiņas stāsies spēkā ar nākamo gadu, tomēr deputātu vairākums šo ierosinājumu noraidīja.

Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens sacīja, ka šo izmaiņu īstenošanai šogad varētu būt nepieciešami 230 000 latu. Šogad budžetā šie līdzekļi nebija paredzēti.

Līdzšinējais liegums strādājošiem vecākiem saņemt vecāku pabalstu radīja labvēlīgu augsni ēnu ekonomikas īpatsvara palielinājumam, jo praksē vecāki, kuri līdz bērna viena gada vecumam atsāk iet uz darbu, lai apietu pašreizējo kārtību, bieži vien strādāja neoficiāli, uzsver likuma izmaiņu izstrādātāji.

Likuma izmaiņu autori arī norāda, ka izmaiņas likumā veicinās oficiālo nodarbinātību un nodokļu nomaksu, kā arī radīs labvēlīgus apstākļus vecākiem turpināt savu profesionālo darbību un uzlabos ģimeņu finansiālo stāvokli nākotnē.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: