Ventspilī sākusies kārtējā apkures sezona. Lai arī āra gaisa temperatūra, sākot ar oktobra otro nedēļu, atkal paaugstinājās, lielā gaisa mitruma dēļ apkure pieslēgta praktiski visās daudzdzīvokļu un biroju ēkās, kuras pārvalda Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ).

Centrālo apkuri mājās, kuras pārvalda VNĪ, sāka pieslēgt oktobra pirmajā nedēļā, jo, iestājoties vēsajam laikam, uzņēmums arvien biežāk sāka saņemt no iedzīvotājiem sūdzības par pazeminātu gaisa temperatūru dzīvokļos, stāsta VNĪ valdes priekšsēdētājs Valdis Lesiņš. Saskaņā ar Latvijas būvnormatīviem daudzdzīvokļu mājās minimālā dzīvojamo telpu temperatūra ir +18 grādi. Pirms apkures pieslēgšanas tika veikta vairāku dzīvokļu apsekošana, mērot gaisa temperatūru un mitruma līmeni. Un, ja gaisa temperatūra telpās bija uz pieļaujamās normas robežas, tad mitrums pārsniedza 70%, proti, bija virs normas, kas nozīmē, ka telpas jāvēdina un jāpieslēdz apkure. Šajā gadalaikā, kad laukā gaiss ir mitrs, tikai ar vēdināšanu vien vēlamo komforta līmeni nesasniegtu, skaidro Lesiņš.

 

Apkuri pirmajām sāka pieslēgt nenosiltinātajām mājām, kas ātrāk laiž cauri drēgno gaisu un mitrumu: 1. un 2. oktobrī mājām Ventas kreisajā krastā, bet dienu vēlāk, 3. oktobrī, mājām Pārventā, kur šajā dienā tika pabeigti maģistrālās siltumtrases rekonstrukcijas darbi. Nedēļu vēlāk apkurei pieslēdza arī nosiltinātās mājas, sākot ar tām, kurās siltināšana tikko bija pabeigta. Šajās mājās mitrums ir augstāks nekā tajās, kas siltinātas agrāk un jau paguvušas izžūt, precizē Lesiņš. Pagājušās nedēļas sākumā apkurei vēl netika pieslēgtas atsevišķas daudzdzīvokļu mājas Ventas kreisajā krastā, piemēram – Brīvības ielā 11, kur renovācijas ietvaros vēl notiek remontdarbi siltumapgādes sistēmā, Lielajā prospektā 39, kur bija jāveic neliels apkures sistēmas remonts, un Sarkanmuižas dambī 5, kur mājas padome lēma, lai pagaidām apkuri vēl nepieslēdz.

 

Lielākā daļa daudzdzīvokļu māju, kuras pārvalda VNĪ, ir aprīkotas ar automātisko siltuma padeves regulēšanas sistēmu, kas ļauj pie noteiktas āra gaisa temperatūras atslēgt mājā apkuri, atgādina Lesiņš. Ja āra gaisa temperatūra ir virs 10 grādiem, apkure mājā automātiski atslēdzas, bet, kad gaisa temperatūra pazeminās, – ieslēdzas. Tādējādi netiek nelietderīgi tērēta siltumenerģija, kad tā nav nepieciešama. Siltuma padeve tiek ieregulēta tā, lai optimālā gaisa temperatūra dzīvoklī dienā būtu ap 20 grādiem. Tomēr katram cilvēkam ir savs komforta līmenis – kādam 20 grādos ir karsti, bet kādam salst. Lai dzīvoklī panāktu optimālu siltuma režīmu, būtu jārada iespēja regulēt to katrā telpā pēc vajadzības, diemžēl šobrīd lielākajā daļā daudzdzīvokļu ēku tas nav iespējams bez siltumapgādes sistēmas pārbūves.

 

Katras apkures sezonas sākumā daudzdzīvokļu mājās jāveic arī siltumapgādes sistēmas atgaisošanu. Ja to neizdara, tad atsevišķos sistēmas posmos izveidojušies gaisa korķi neļauj karstajam ūdenim normāli cirkulēt un uzsildīt radiatorus dzīvokļos. Jo īpaši sistēma ir jāatgaiso, ja mājā remontētas siltumapgādes caurules, ventiļi vai dzīvokļos mainīti radiatori. Protams, atgaisošana jāveic arī to māju siltumapgādes sistēmām, kurām nav veikti nekādi remontdarbi, jo neviena apkures sistēma nav absolūti hermētiska un pēc siltuma padeves atslēgšanas apkures sezonas beigās caurulēs iekļūst gaiss. Gaiss sastājas sistēmas augstākajos punktos un cauruļu līkumos un atgaisošana bieži jāveic vairākkārt. Šo darbu apgrūtina arī tas, ka augšstāvu dzīvokļos, kuros nereti ir izbūvētas atgaisošanas vietas, iemītnieki uz vietas nav sastopami pat vairākas dienas un darbu nav iespējams veikt, tādēļ apkures sezonas sākumā sūdzības par sliktu siltuma padevi ir biežākas. Šogad situācija ar apkures sistēmu atgaisošanu ir labāka nekā pirms gada, norāda Lesiņš. To veicina arī tas, ka problemātiskajās mājās tika uzstādīti tā sauktie gaisa ķērāji un automātiskie atgaisotāji, kādu agrāk tur nebija.

 

Ja pēc apkures pieslēgšanas dzīvokļos ir auksti vai – tieši otrādi – pārāk karsti, VNĪ pārvaldīto māju iedzīvotāji var zvanīt gan firmai Omikron, kas apkalpo apkures sistēmas daudzdzīvokļu mājās, pa tālr. 63620330, gan VNĪ Ekspluatācijas daļai pa tālr. 63622553 (pilsētas kreisais krasts), 63663338 (Pārventa).

 

Jau kopš gada sākuma VNĪ strādā arī energopārvaldnieks, kura uzdevums ir kontrolēt māju siltumapgādes sistēmu darbības kvalitāti, kā arī šo sistēmu apkalpošanas kvalitāti.

 

Kam zvanīt jautājumos par siltumapgādi

 

Pašvaldības SIA Ventspils siltums:

  • ja ir nepieciešams uzzināt sava maksājuma lielumu par siltumu par konkrēto mēnesi;
  • ja vēlaties salīdzināt maksājumu par siltumu par noteiktu periodu;
  • ja vēlaties uzzināt, kā tiek aprēķināts maksājums par patērēto siltumu.

Mājas pārvaldniekam:

  • ja ir sūdzības par nepietiekamu vai pārāk augstu temperatūru dzīvoklī vai koplietošanas telpās;
  • ja apkures sezonā ir vēsi radiatori;
  • ja ir traucējumi karstā ūdens apgādē.
Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: