Paliatīvās aprūpes nodaļa ir viena no smagākajām Ventspils slimnīcā. Tās galvenais uzdevums ir nodrošināt dzīves kvalitāti nedziedināmi slimiem pacientiem – lai viņi nejustu sāpes un saņemtu maksimālu komfortu.

Aptuveni 80% no paliatīvās aprūpes nodaļā nonākušajiem pacientiem nevar sevi paši aprūpēt. To dara personāls, stāsta nodaļas virsmāsa Rita Vīndedze. Lielākā daļa pacientu ir nedziedināmi. Aptuveni puse ir onkoloģiskie pacienti, bet otra puse – neiroloģiskie, pārsvarā pēc insulta. Šie pacienti ir ļoti smagi – viņi ir jāgroza, jāceļ, jāēdina, tiem jāmaina pamperi, jādod medikamenti, jāapkopj izgulējumi. Personāls dara praktiski visu, veicot gan aprūpi un ārstēšanu, gan arī sociālo darbu.

 

Vīndedze stāsta, ka medicīniskās un sociālās problēmas nereti iet roku rokā, tādēļ sociālajam darbiniekam ir ļoti liels darba apjoms. Reizēm nodaļā nonāk pacienti, kuriem nav tuvinieku, tādēļ ir svarīgi, lai cilvēks nepaliktu bez turpmākās aprūpes. «Bieži vien pacientam ir jāizkārto vieta pansionātā vai jāsameklē aprūpētājs, jānokārto maznodrošinātā statuss un tamlīdzīgi,» stāsta Vīndedze. Turklāt pacienti ir ne tikai no Ventspils, bet arī no citām Kurzemes pilsētām un reģioniem.

 

Paliatīvās aprūpes nodaļā darbs ir gan fiziski, gan psiholoģiski smags, tādēļ īpaši svarīgs ir labi sagatavots un pieredzējis medicīniskais personāls. Nodaļā strādā divi ārsti – Gaļina Ivanova un Māra Jaunkalne –, kā arī sešas paliatīvās aprūpes māsas, sociālais darbinieks, pieci māsu palīgi un divas darbinieces, kas vēl mācās par māsu palīgiem. Vīndedze skaidro, ka māsas ir izgājušas speciālu apmācību tieši paliatīvajā aprūpē. Arī māsu palīgi ir specializējušies šajā jomā.

 

Liels pluss, ka jau pāris gadu pie nodaļas pacientiem nāk arī ergoterapeits, kas ar vingrojumu palīdzību iespēju robežās palīdz slimniekiem atjaunot kustības. Ja pacientam kaut kas sāp, viņš nevēlas pats kustēties. Arī tuvinieki baidās un nav pārliecināti, kas un kā jādara. Tādēļ ļoti labi, ka ir speciālists, kurš zina, kā pareizi vingrot un kustēties, lai tas pacientam nenodarītu ļaunumu un viņam kļūtu vieglāk.

Nodaļā ir izveidota arī kapelas telpa, kur katru dienu līdz pulksten 12 ir pieejama kapelāne Daina Ramane. Kapelāne garīgo mierinājumu un atbalstu sniedz gan pacientiem un viņu tuviniekiem, gan arī medicīniskajam personālam – nepieciešamības gadījumā. Ja kapelāns kādu problēmu risināšanā pats nespēj palīdzēt, iesaka citu speciālistu.

 

Nodaļa atrodas remontētās, mūsdienīgi aprīkotās telpās. Katrā palātā pacientam ir pieejama medicīniskā personāla izsaukšanas poga. Gultas pakāpeniski tiek nomainītas pret modernām, ar pulti regulējamām funkcionālajām gultām, kas atvieglo īpaši smago pacientu aprūpi.Nesen iegādāti jauni pacientu transportēšanas rati ar paceļamām malām, kas ir ļoti viegli un ērti. Kopumā paliatīvās aprūpes nodaļā ir 20 gultasvietu. Lai ārstētos šajā nodaļā, pacienta diagnozei jāatbilst Nacionālā veselības dienesta apstiprinātajam diagnožu sarakstam. Ir jābūt ģimenes ārsta vai onkologa nosūtījumam. Vieta nodaļā iepriekš jāsaskaņo pa tālruni 63620937.

 

Paliatīvās aprūpes nodaļā ārstē pacientus ar šādām diagnozēm:

 

  • onkoloģiskās saslimšanas;

  • spināla muskuļu atrofija;

  • multiplā skleroze;

  • ekstremitātes fantoma sindroms ar sāpēm;

  • sirds mazspēja;

  • vaskulāras mielopātijas;

  • cerebrovaskulāru slimību sekas;

  • HIV infekcija;

  • izgulējumi u.c. diagnozes.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: