No 17. līdz 19. oktobrim Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā notiks literārās tulkošanas darbseminārs studentiem „J.M.R. Lencs kultūru salīdzinājumā”.

Darbsemināru vadīs Dr. phil. Beata Paškevica (Vidzemes Augstskola), savukārt ievadlekciju vadīs Dr. philol. Gundega Grīnuma (Latvijas Gētes biedrība).

 

Semināra dalībnieki Dr. B. Paškevicas vadībā iepazīsies ar Jakoba Mihaela Reinholda Lenca literāro devumu un viņa darbu tulkošanu latviešu valodā. Galvenā uzmanība tiks pievērsta teātra lugu tulkošanas īpatnībām. Gatavojoties semināram, studentiem jāizlasa Gerda Hofmaņa stāsts „Die Rückkehr des verlorenen J.M.R. Lenz nach Riga“, kas palīdzēs iepazīt J.M.R. Lenca biogrāfiskās nianses.

 

Šis stāsts un Heinriha Boses ievadvārdi pirmajam Lenca izdotajam darbam Latvijā semināra laikā sniegs plašāku ieskatu Lenca dzīves gājumā. Elektronisks mācību materiāls par Lenca dzimšanas vietas Cesvaines kultūrvēsturi padziļinās iepazīšanos ar J.M.R. Lenca biogrāfiju un laikmetu. Semināra daļu par autora biogrāfiju un laikmetu noslēgs filma „Lenz“.

 

Tulkošanas seminārs noritēs divās daļās. Studenti patstāvīgi darbosies ar Lenca „Aumeistara“ fragmentu. Tam sekos plēnuma diskusija par tulkojumu, pievēršot uzmanību lugām raksturīgiem tulkošanas aspektiem, kā arī stilistikām un valodiskām problēmām. Salīdzinājuma un diskusijas veicināšanai tiks izmantots jau izdotais teksts latviešu valodā. Otrajā semināra daļā dalībnieki iepazīsies ar lugu „Zaldāti“. Vairāki teksta fragmenti tiks tulkoti darba grupās, kam sekos radošo rezultātu prezentācija un diskusija par tulkošanas un teksta sapratnes problēmām, kā arī pārrunas par specifiskām latviešu – vācu valodu pāra valodnieciskajām problēmām, kas jāņem vērā tulkošanas procesā.

 

Dr. Beata Paškevica ir docente Vidzemes Augstskolā, programmas „Tulkotājs“ direktore. Beata Paškevica ir grāmatas "Jakobs Mihaels Reinholds Lencs. Aumeistars jeb Mājaudzināšanas priekšrocības. Piezīmes par teātri" tulkotāja (kopā ar Valdi Bisenieku) un izdevēja. Grāmata tapusi projekta "J. M. R. Lencs – 260" ietvaros un ir pirmais mēģinājums iepazīstināt Latvijas lasītājus ar Lenca personību un darbiem. 2013. gada Tulkošanas seminārs ir šīs iniciatīvas turpinājums, un tajā piedalīsies Ventspils Augstskolas un Latvijas Universitātes tulkošanas programmu studenti.

 

Semināram pieteikties, rakstot uz e-pastu dianakrastina@yahoo.de.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: