Pirmo reizi Latvijā tika apbalvota ilgtspējīgākā Latvijas ēka, ilgtspējīgākais projekts un ilgtspējīgākā studentu ideja.

Konkurss „Ilgtspējīgākā ēka un projekts 2013” tika izsludināts šā gada februārī, organizatori - Latvijas ilgtspējīgas būvniecības padome (LIBP) un izdevumi „Latvijas Architektūra” un „Latvijas Būvniecība”. Pieteikumu iesniegšanas termiņam noslēdzoties, 20. jūnijā tika saņemti 29 pieteikumi no atzītiem Latvijas arhitektiem, attīstītājiem, kā arī studentiem. Uz otro kārtu tika izvirzīti 5 pieteikumi nominācijā „Ilgtspējīgākā ēka 2013”, 5 pieteikumi nominācijā „Ilgtspējīgākais projekts 2013”, 4 pieteikumi nominācijā „Ilgtspējīgākā studentu ideja 2013”.

 

Nominācijā „Ilgtspējīgākā ēka 2013” pirmā vieta tika piešķirta biroju ēkai „Upmalas biroji” (projekta autori „Constructus”; Michael Schlesinger; „Treimanis un sabiedrotie”) – kā projektam, kas izceļas ar telpu funkcionalitāti, augsto fizisko un sociālo komforta līmeni. Savukārt otro vietu ieguva Ventspils Jaunrades nams (projekta autori arhitektu birojs „Virtu” Anda Kursiša, Iveta Cibule, Baiba Ērenpreisa, Renāte Bāliņa, Gita Baumane) kā projekts ar izteikti pārdomātu sociālo funkciju. Trešā vieta tika piešķirta projektam „Dzīvojamais nams FUTURIS” (projekta autori birojs „ARHIS”).

 

Katras konkursa nominācijas galveno laureātu gaida brauciens uz Šveici un iepazīšanās ar ilgtspējīgas arhitektūras objektiem. Visu iesniegto pieteikumu apraksti tiek apkopoti katalogā latviešu un angļu valodā, kas būs pieejams Latvijā un nokļūs arī starptautiskajā apritē. Žūrijā strādāja arhitekti, inženieri, publicisti, kā arī piedalījās eksperts no Pasaules Zaļās būvniecības padomes Deivids Klarks.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: