Izmantojot Ventspils pašvaldības piešķirto finansējumu, Ventspils izglītības pārvalde ir iegādājusies darba burtnīcas ētikā, sociālajās zinībās un plānots iegādāties darba burtnīcas angļu valodā visiem Ventspils bērniem

Saskaņā ar Izglītības likumā 2013.gada 9.jūlijā veiktajiem grozījumiem mācību literatūra ir mācību grāmatas, tām pielīdzinātās darba burtnīcas un citi izglītības satura apguvei paredzēti izdevumi. Pamatojoties uz augstākminētiem likuma grozījumiem, ir izstrādāts MK noteikumu projekts „Kārtība, kādā valsts un pašvaldības organizē un finansē mācību līdzekļu izdošanu un iegādi izglītības iestādēm”.

 

Šo noteikumu 2.punktā noteikts, ka mācību literatūras, metodisko līdzekļu, uzziņu literatūras un elektronisko izdevumu iegādi īsteno Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), savukārt 7.punktā noteikts, ka mācību līdzekļu iegādei iedalīto finansējumu IZM sadala republikas pilsētu un novadu pašvaldībām (ar MK noteikumu projektu var iepazīties šeit). Jaunie MK noteikumi vēl joprojām nav stājušies spēkā un pašvaldība nav saņēmusi finansējumu mācību līdzekļu iegādei, līdz ar to valsts nepilda savas funkcijas.

Lai nodrošinātu mācību procesu laikā, kad valsts papildu finansējums Izglītības likuma īstenošanai joprojām nav iedalīts, pilsētas pašvaldība par saviem budžeta līdzekļiem iegādājusies darba burtnīcas ētikā un sociālajās zinībās (šajā mācību priekšmetā burtnīca aizstāja mācību līdzekli) visiem Ventspils skolēniem. Pirmdien domes Izglītības komisija atbalstīja skolu vadītāju ierosinājumu – sakarā ar to, ka angļu valoda ir pirmā obligātā svešvalodā, ko bērni apgūst no 1.klases un šajā mācību priekšmetā daudz vairāk kā citos darba burtnīca ļoti cieši saistīta ar grāmatu un ir būtiska mācību procesā, iegādāties darba burtnīcas arī angļu valodā visiem Ventspils skolēniem.

Ventspils izglītības pārvalde vēlreiz uzsver, ka darba burtnīcu iegāde vecākiem nav obligāta. Pilsētā tāpat kā līdz šīm visi skolēni tiks nodrošināti ar mācību grāmatām. Ja vecāki uzskata, ka darba burtnīcas palīdzēs viņu bērniem labāk apgūt mācību priekšmetu, tad vecāki var tās iegādāties. Ventspils skolām ir visas tehniskās iespējas piedāvāt skolēniem pildīt uzdevumus, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, piemērām videoprojektorus, interaktīvās tāfeles, dokumentu kameras. Tāpat skolotājiem ir pieejami papildu materiāli, kas atrodami internetā.

 

Vecāku pienākums, saskaņā ar Izglītības likumu, ir nodrošināt savam bērnam individuālos mācību piederumus - kancelejas preces, apģērbs un apavi, atsevišķu mācību priekšmetu (sports, mājturība un tehnoloģijas u.c.) obligātā satura apguvei nepieciešamais specifiskais apģērbs, apavi un higiēnas piederumi, materiāli, ko izmantojot mācību procesā skolēns rada priekšmetu vai produktu savām vajadzībām. Piemēram, izejmateriāli, ar ko mājturības stundā skolēns apgūst veidošanu (plastilīns u.c.), vai rokdarbus (dzija, adāmadatas, diegi u.c.).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: