Vismaz puse no 11 profesionālo izglītības iestāžu modernizācijas projektiem, kuriem paredzēts Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējums vairāk nekā 84 miljonu latu apmērā, netiks realizēti, jo šī aktivitāte uz gadu bija apturēta, un izglītības iestādes tādēļ vairs nespēs iekļauties termiņos, - preses konferencē prognozēja Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

"Es domāju, ka vismaz puse no 11 projektiem netiks realizēti, tāpēc ka viņi nevar iekļauties termiņos. Projekti visiem ir jāiesniedz ne vēlāk kā līdz šī gada novembrim un jāpabeidz ne vēlāk kā 2015. gada 31. augustā," norādīja Lembergs.

"Šīs visas ir valsts skolas, līdz ar to viņu saimnieki ir Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). Saeimas atlaišana un jaunas valdības veidošana pilnībā nobremzēja šī projekta realizāciju formāli uz 13 mēnešiem, bet faktiski - uz pusotru gadu. Šo pusotra gada caurumu projekta realizācijā iedzīt praktiski nav iespējams. Turklāt šīm profesionālajām skolām jeb tehnikumiem nav nekādas pieredzes liela mēroga ar Eiropas struktūrfondu naudas piesaisti saistītu projektu realizācijā. Līdz ar to viņi nevar nodrošināt ne projekta realizācijas tempu, ne arī kvalitāti. Es domāju, ka pat tiem, kas nonāks līdz būvniecībai, būs liela apjoma neattiecināmās izmaksas - kaut kādas procedūras būs pārkāptas, un līdz ar to vajadzēs aizvietot Eiropas naudu ar valsts budžeta naudu," prognozēja Lembergs.

Ventspils Tehnikuma attīstības projekts, kam paredzēts ERAF līdzfinansējums gandrīz 11 miljonu latu apmērā, tiks realizēts noteiktajā termiņā, jo no visiem 11 projektiem tas ir vislielākajā gatavības stadijā, norādīja Lembergs: "Ventspils profesionālā skola ir vienīgā Latvijā, kur ir izstrādāts ne tikai tehniskais projekts, bet ir noslēdzies arī iepirkums. [..] Ja netiks likti kādi mākslīgi šķēršļi, tad līdz 1.martam tiks noslēgts būvniecības līgums. Tas ir svarīgi, lai 2014.gada 1.septembrī skola varētu sākt mācības jaunajā kompleksā."

Kā ziņots, IZM nodrošinās 90,7 miljonus latu profesionālās izglītības infrastruktūras modernizēšanai un konkurētspējīgas profesionālās izglītības sistēmas veidošanai, no kuriem gandrīz 11 miljoni pienāksies Ventspils Tehnikumam.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: