18. maijā plkst. 16.00 sāksies Ventspils novada starptautiskā sakrālās mūzikas festivāla “No baroka līdz mūsdienām” atklāšanas koncerts Puzes baznīcā, kurā skan 1852. gadā Karla Hermaņa būvētās sešu reģistru ērģeles.

Šis instruments ir brīnišķīgs 19. gadsimta ērģeļbūves paraugs ar klasisku skanējumu, kurš iedod mazu “pipariņu” Ventspils novada unikālajā ērģeļu ainavā.

Kopš festivāla sākuma tā rīkotāji sadarbojas ar Ventspils Mūzikas vidusskolu, tādēļ arī šogad Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogi Ilze Reine, Gidons Grīnbergs un Rihards Štrauss, kā arī ērģeļu klases audzēkņi Loreta Gūtšmite, Agnese Stepānova, Klāvs Berks un stīgu ansamblis sagatavojuši īpaši Puzes baznīcas ērģelēm piemērotu repertuāru. Koncertā skanēs A. Korelli, Dž. Freskobaldi, J. S. Baha, G. F. Hendeļa un citu komponistu skaņdarbi.

Ieeja – ziedojums baznīcai.

Šogad sakrālās mūzikas festivālā “No baroka līdz mūsdienām” skanēs daudz ukraiņu komponistu skaņdarbu, muzicēs ērģelniece Nadja Veļičko no Ļvivas, kā arī klāt nāk jaunas koncertu vietas – Puzes un Piltenes baznīca. Neraugoties uz daudzām izmaiņām pasaulē, festivāla koncertu programmu veidošanas princips ir nemainīgs – repertuārs ir stilistiski atbilstīgs instrumentiem, kas kopumā iepazīstina klausītājus ar dažādu laikmetu mūziku.

5. jūlijā Piltenes baznīcu pieskandinās soprāns Ilze Grēvele-Skaraine, Ieva Nīmane – baroka oboja, blokflauta, Māra Botmane – baroka čells, bet pie pozitīva Ilze Reine. Programmā ārijas un instrumentāli fragmenti no J. S. Baha kantātēm.

21. jūlijā pie Ugāles baznīcas ērģelēm sēdīsies ērģelnieks no Slovēnijas – Dalibors Miklavčics. Viņš ir ļoti daudzpusīgs, daudz koncertējošs mūziķis, strādā kā pedagogs un mūzikas vēstures pētnieks, koncertē daudzās pasaules valstīs, vada meistarklases, ir vairāku starptautisku konkursu žūrijas komisiju loceklis. Koncertā līdzās baroka ērģeļmūzikas šedevriem skanēs mums mazpazīstamu slovēņu baroka laikmeta komponistu skaņdarbi, būs arī kāds pārsteigums.

3. augustā Zlēku baznīcā muzicēs ērģelniece Līga Īvāne un burvīgas balss īpašniece Katrīna Paula Felsberga. Koncerta romantisko gaisotni uzsvērs Fr. Šūberta dziesmas, A. Rittera sonāte ērģelēm un retāk atskaņota pirmā latviešu ērģeļvirtuoza Ādama Ores mūzika.

16. augustā Ugāles baznīcā uzstāsies ukraiņu ērģelniece Nadja Veļičko no Ļvivas. Koncertā skanēs gan Rietumeiropas komponistu baroka mūzika, gan ukraiņu autoru skaņdarbi.

14. septembrī festivāls noslēgsies Popes baznīcā, kur klausītājus skaņu pasaulē vedīs divas Cēsu mūziķes: ērģelniece Lelde Krastiņa un čelliste Ilze Petrovska. Koncertā skanēs 20. un 21. gadsimta mūzika, kur goda vieta būs ierādīta latviešu un ukraiņu komponistu skaņdarbiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: