Biedrība "J3", kuras mērķis ir atbalstīt daudzbērnu ģimenes Ventspils novada Jūrkalnes un Ances pagastā, pirmo reizi piešķirs vienreizēju finansiālu atbalstu 711 eiro apmērā daudzbērnu ģimenei, lai atbalstītu vecākus ar ceturtā bērna nākšanu pasaulē, informē biedrības pārstāvis Aigars Ālītis.

Biedrība "J3" dibināta 2012. gadā, balstoties uz Jūrkalnes draugu grupas iniciatīvu. Tās nosaukuma atšifrējums ir "Jūrkalne, trīs bērni ģimenē". Biedrības galvenais uzdevums ir pierādīt, ka ar attieksmes maiņu pret kuplajām ģimenēm ir iespējams panākt vismaz vidēji 2,4 dzimušus bērnus uz vienu reproduktīvā vecumā esošu sievieti. Biedrība, pēc tās pārstāvju teiktā, ir pirmā Latvijā dibinātā organizācija, kas apņēmusies finansiāli atbalstīt lielās ģimenes līdz ar jauna bērna nākšanu pasaulē, proti, tādas ģimenes, kurās ir vismaz trīs bērni.

Sadarbībā ar Ventspils novada pašvaldību ir izstrādāts nolikums, kas saistošs Ances un Jūrkalnes pagasta iedzīvotājiem. Biedrības finansējums pienākas ģimenei, kas vismaz divus gadus ir deklarējusi savu dzīvesvietu konkrētajos pagastos un kurai, sākot ar 2012. gada 1. janvāri, dzimis trešais, ceturtais vai katrs nākamais bērns. Piesakoties biedrības "J3" sniegtajam atbalstam, ģimenei jānorāda, kādiem nolūkiem nauda tiks tērēta. Tām ģimenēm, kas dzīvo privātmājā un kam nav ūdensvada, ņemot vērā Ventspils luterāņu draudzes mācītāja Valtera Ozoliņa ierosinājumu, tiek ieteikts saņemto atbalstu izlietot ūdensvada ierīkošanai.

Pašlaik biedrībai ir izdevies piesaistīt tik daudz finansiālo līdzekļu (tos pamatā ziedojuši biedrības aktīvisti), lai atbalstītu vismaz 10 daudzbērnu ģimenes. Līdz ar to maksājums var tikt piešķirts pirmajām 10 Ances vai Jūrkalnes ģimenēm, kas pasaulē laiž trešo vai nākamo bērniņu. Pirmā biedrības maksājuma saņēmēja ir ģimene no Ances, kurā nesen piedzimusi meitiņa. Šai ģimenei sniegtais atbalsts palīdzēs iegādāties sen kāroto automašīnu, ar kuru kuplā ģimene varēs doties tuvākos un tālākos ceļos.

"Ja pēc pieciem gadiem varēsim secināt, ka dažādām aktivitātēm, kas atbalsta kuplās ģimenes, ir rezultāts un Ancē un Jūrkalnē būs piedzimuši vairāk bērnu nekā citos pagastos, tas būs labs arguments ne tikai pašvaldībai, bet arī valdībai domāt par reāliem darbiem kuplāku ģimeņu atbalstam," norādīja Ālītis.

Biedrības "J3" pārstāvis atzinīgi vērtē Ventspils novada domes vēlmi sadarboties un tās ieinteresētību dzimstības veicināšanā. Šogad novada dome ir palielinājusi vienreizējo bērna dzimšanas pabalstu līdz 213 eiro, kā arī daudzbērnu ģimeņu bērniem skolās un bērnudārzos piešķīrusi brīvpusdienas.

Biedrība "J3" uzskata, ka pabalsti un citi finansiāli stimuli nebūs izšķirošais faktors, lai panāktu būtisku dzimstības palielinājumu Latvijā. Vienreizējs maksājums ir tikai simbolisks un cieņu apliecinošs žests, norādīja Ālītis. Galvenā loma ir sabiedrības attieksmes maiņai attiecībā uz daudzbērnu ģimenēm, kā arī Latvijas Pašvaldību savienībā jāizveido vienota brīvo dzīves vietu un darba vakanču datu bāze, kas būtu paredzēta jaunajām ģimenēm, norādīja Ālītis.

Biedrība "J3" aicina arī citus Latvijas pagastus un turīgos uzņēmējus pievienoties daudzbērnu ģimeņu atbalstīšanā. Tā kā biedrība reģistrēta kā sabiedriskā labuma guvēja, tad visa saziedotā nauda nokļūst pie daudzbērnu ģimenēm bez nodokļu sloga.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: