Gripas izplatība visā valsts teritorijā vērtējama kā zema un nav sasniegusi epidēmijas apmērus, informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciāliste Laura Ševčenko.

Aizvadītajā nedēļā pie ģimenes ārstiem vērsušies 11 gripas slimnieki - par trim mazāk nekā nedēļu iepriekš. Vienlaikus palielinājies stacionēto gripas slimnieku skaits. Ar diagnozi gripa slimnīcās ievietoti 16 pacienti, salīdzinot ar trīs pacientiem nedēļu iepriekš, bet ar gripas izraisītu pneimoniju - par diviem cilvēkiem vairāk jeb pieci.

Kopš gada sākuma noturīgākā gripas izplatība novērota Rīgā, bet pie ģimenes ārstiem gripas gadījumos vērsušies arī Daugavpils, Jēkabpils, Jelgavas, Rēzeknes un Ventspils iedzīvotāji. 12 no iepriekšējā nedēļā hospitalizētajiem pacientiem bijuši rīdzinieki, bet deviņi - Ventspils iedzīvotāji.

"Kaut gan šīs gripas sezonas laikā nav bijis ilgstošs aukstums un saslimušo ar gripu arī ir ievērojami mazāk nekā citās gripas sezonās šajā pašā laikā, nav iespējams viennozīmīgi apgalvot, ka gripas epidēmijas šosezon nebūs. Gripas izplatība arī ziemas beigās var sasniegt epidēmijas apmērus," skaidro SPKC epidemiologi.

Speciālisti atgādina, ka patlaban izplatās arī citi elpceļu vīrusi, kas izraisa gripai līdzīgas saslimšanas gan bērniem, gan pieaugušajiem, tomēr norit vieglākā formā nekā gripa. Viņi atgādina, ka arī šajos gadījumos ir jāvēršas pie ģimenes ārsta, lai noteiktu pareizāko ārstēšanu.

Savukārt, lai nesaslimtu, jāievēro personīgā higiēna - roku mazgāšana pirms ēšanas, tualetes apmeklējuma un atgriežoties mājās, kā arī telpu vēdināšana un citi profilakses pasākumi.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: