Teātra nams Jūras vārti šogad atzīmē savas darbības 5 gadu jubileju. Svētku koncertā 15. maijā plkst. 19.00 uzstāsies kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” diriģenta Normunda Šnē vadībā un izcilais latviešu čellists Maksims Beitāns.

Koncerts noritēs īstā svētku atmosfērā, svinot arī Johana Sebastiāna Baha talantīgā dēla Karla Fīlipa Emanuēla 300. dzimšanas dienu! Jubileja arī britu skaņraža Maikla Tipeta skaņdarbam, kas radīts tieši pirms 50 gadiem. Līdzās šiem opusiem dzirdēsim arī Roberta Šūmaņa jauneklīgo un romantiska lirisma caurstrāvoto "Pavasara" simfoniju. Svinību īpašais viesis - čellists Maksims Beitāns.

Jaunais čellists Maksims Beitāns mūziķu vidū tiek uzskatīts par pasaulslavenā čellista Mišas Maiska pēcteci, jo spēj uz čella virtuozi izspēlēt vijoļu partijas.

Maksims mūzikas studijas uzsācis dzimtajā Latvijā, bet vēlāk turpinājis Lielbritānijas Karaliskajā Mūzikas koledžā un Šveices konservatorijā Lugano, kur Johannesa Gorickija čella klasē studē arī šobrīd. Viņš koncertos uzstājas kopš bērnības un ir 16 starptautisku konkursu laureāts, saņēmis piecus "Grand Prix".

Kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" tās diriģents Normunds Šnē raksturo: -" tas ir jauns sākums ar lielām kvalitātes iespējām. Progress ir dzirdams ik dienu, neskatoties uz to, ka nav viegli īsā laikā izveidot iespējami līdzīgu skatu uz orķestra stilu un principiem. Mūsdienās vislielākā vērtība ir gudrs un saprotošs interprets, nevis "vienkārši mūziķis". Daudz dod jaunu cilvēku enerģija. Es pats tagad jūtos jaunāks, man ir liela interese strādāt, izdarīt kaut ko labu, mudināt viņus neatkārtot kļūdas, ko es pats esmu pieļāvis - tā ir fantastiska sajūta."

Orķestris dibināts 2006. gadā un tajā spēlē 34 mūziķi.

Turpinājumā intervija ar čellistu Maksimu Beitānu.

Nereti afišās tiekat pieteikts kā Maksims Beitāns (Šveice), vai uzstāties Latvijā ir īpašs notikums vai arī mūziķiem visa dzīve ir viens ceļojums?

– Protams, mūziķis ir pasaules pilsonis un profesija saistīta ar daudziem ceļojumiem, bet valstī, kura deva pamatizglītību un uzaudzināja, ir īpaši patīkami uzstāties. Te ir cilvēki, kuri vienmēr atceras un gaida ar nepacietību.

 

Uzstājoties uz daudzām pasaules skatuvēm, spējat tās salīdzināt – kā vērtējat Latvijā esošās koncertzāles un skatuves?

– Pirmām kārtām gribētu pateikt, ka Latvija ir diezgan populāra ar tās koncertdzīvi. Daudzi pasaulslaveni mūziķi ar prieku uzstājas Latvijā. Jebkurā zālē atmosfēru rada mūziķis un klausītāji, tas ir pats nozīmīgākais.

 

Jūras vārti atzīmē savas darbības piecu gadu jubileju. Svinību ietvaros ieplānots arī koncerts ar jūsu dalību. Ko jūs vēlētu?

Jūras vārtiem novēlu spilgtus koncertus, brīnišķīgu mūziku un talantīgus mūziķus. Bet apmeklētājiem vēlu izbaudīt šīs svinības un biežāk apmeklēt interesantus koncertus, jo tas attīsta garīgo pasauli.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: