Livonijas ordeņa pilī skatāma oktobrī atklātā izstāde Ventspils ostai – 750, bet no 15. novembra būs skatāma krāšņa tekstilmākslas izstāde Svētki. Aust.

Ventspils muzeja, Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja krājuma izstāde VENTSPILS OSTAI – 750

Tik apjomīga izstāde par Ventspils ostu no tās pirmsākumiem līdz pat 1990. gadam Ventspilī skatāma pirmoreiz. Ventspils osta dokumentos pirmoreiz minēta 1263. gadā, bet izstāde aptvers arī laika posmu pirms tās rašanās – sākot ar senlietām, kas atspoguļo pirmos pārjūras maiņu sakarus jau bronzas laikmetā un vikingu tirdzniecības aktivitātes Ventas lejtecē. Atsevišķas izstādes vēstījuma daļas veltītas arī kuģubūves un kuģniecības uzplaukumam Ventspilī Kurzemes un Zemgales hercogistes laikā, ostas izaugsmei Kurzemes guberņas pastāvēšanas pēdējās desmitgadēs, tās vēsturei starpkaru periodā 20. gs., kā arī ostas attīstībai un mūsdienu ostas veidošanās ceļiem 20. gs. nogalē.

 

Izstādē eksponēti gan katru laikposmu raksturojoša dokumentāla informācija, gan arheoloģiskie atradumi, eksporta–importa preču paraugi, nauda, navigācijas iekārtas, kuģu modeļi, attēli, kartes, ģerboņi, karogi u.c. Tiem, kurus vēsture uzrunā tikai personīgu stāstu veidā, ir iespēja iejusties gan vikinga, gan Krievijas impērijas laika tirgotāja, gan padomju kapteiņa lomās. Nozīmīgu izstādes daļu veido Ostas salons, kurā eksponētas 37 gleznas no Ventspils muzeja mākslas krātuves, kas ataino Ventspils ostu, – sākot ar Jāņa Ferdinanda Tīdemaņa Kuģiem (1932) un Idas Dinglingeres-Grīnbergas Ventspils ostas ainavu (1935), beidzot ar Ventspils muzeja glezniecības plenēros (2010–2014) radītajiem darbiem.

 

Tekstilmākslas izstāde SVĒTKI. AUST

Ventspils muzejā – Livonijas ordeņa pilī – no 15. novembra būs skatāma tekstilmākslas izstāde Svētki. Aust, kas iecerēta kā silta un krāšņa tekstilmākslinieku darbu parāde gada tumšākajā un vienlaikus svētkiem bagātākajā laikā. Izstādē eksponēti gan pazīstamu, gan arī pavisam jaunu mākslinieku darbi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: