Pagājušā gada decembra trešā dekāde bijusi siltākā Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Vidējā gaisa temperatūra decembra trešajā dekādē bija plus 4,1 grāds, kas ir visaugstākā gada pēdējo 11 diennakšu vidējā gaisa temperatūra Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Visas dekādes laikā no 21. līdz 31. decembrim diennakts vidējā temperatūra bija no 6 līdz 8, vietām pat no 9 līdz 10 grādiem augstāka par normu. Visas šī laika perioda diennaktis bija vienas no siltākajām atbilstošajās ilggadīgajās datu rindās. Savukārt 25., 28. un 29. decembris pēc vidējās gaisa temperatūras bija vissiltākie līdz šim novērotie, kad dienā gaiss iesila līdz plus 3, plus 7 grādiem, bet siltākajās dienās - 24., 25., 28. un 29. decembrī - līdz plus 8, plus 9 grādiem. Šajās dienās vairākās novērojumu stacijās tika arī uzstādīti jauni konkrētā datuma siltuma rekordi.

Nokrišņu daudzums dekādē bija 68% no normas, ar teritoriālajām svārstībām no 15 līdz 40% no normas Latvijas dienvidaustrumos līdz 180% Salacgrīvā. Netipiski ziemai, bet nokrišņi pārsvarā bija lietus veidā, un līdz trīs centimetrus bieza sniega sega 21. decembra naktī un rīta pusē uz īsu brīdi izveidojās tikai Latvijas dienvidaustrumu rajonos.

Stiprākās vēja brāzmas bija piekrastes rajonos, dekādes pirmajās piecās dienās sasniedzot pat vētraina vēja spēku, bet 23.decembrī Vidzemes augstienē novērots pērkons.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: