Ugunsgrēks mežā Ventspils novada Ziru pagastā pats no sevis ir lokalizējies. Kūdras slāņa gruzdēšana notiek ne vairāk kā 0,2 hektāru platībā un tālāk neizplatās, informēja Valsts meža dienesta (VMD) Ziemeļkurzemes virsmežniecības meža ugunsdzēsības stacijas vadītājs Valdis Ārnests.

VMD pārstāvis akcentēja, ka gruzdēšana kopš piektdienas vakara notiek nevis kūdras purvā, bet gan priežu mežā, kur kūdras slāņa biezums vietām ir līdz 50 centimetriem. Šajā kūdras slānī arī notiek ilgstošā gruzdēšana.

Neskatoties uz to, ka jau otro dienu līst, gruzdēšana turpinās. Sprādzieni, kādi pagājušās nedēļas nogalē bija dzirdami, lielajā karstumā detonējot kūdras slānī esošajiem kara laika lādiņiem, pēdējā laikā vairs nav bijuši. Ja gruzdēšana izplatītos tālāk, sprādzieni varētu turpināties, pieļāva Ārnests, taču pašlaik ugunsgrēks ir lokalizējies un gruzdēšana notiek ne vairāk kā 0,2 hektāru platībā.

Drošības dēļ VMD, AS "Latvijas Valsts meži" un Valsts policijas pārstāvji 24 stundas diennaktī apsargā apkārtējo teritoriju 100 hektāru platībā, norobežoti tuvējie ceļi. Ugunsgrēka vietai tuvumā nav dzīvojamo māju.

Sprādzienbīstamības dēļ nekādi dzēšanas darbi nevar notikt, jo tas var apdraudēt glābējus. "Jāļauj pašam izdzist. Ceram uz lietu un aukstām rudens naktīm," atzina Ārnests.

"Neizslēdzam, ka ugunsgrēka iemesls varētu būt zibens spēriens. Kokā ir redzamas zibens pēdu pazīmes," informēja Ārnests.

Jau ziņots, ka 30. augusta vakarā Ventspils novada Ziru pagastā aizdedzies mežs. Ugunsgrēka laikā notikuši arī vairāki sprādzieni.

VUGD par notikušo ziņojis arī Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS). NBS Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas speciālisti konstatējuši, ka ugunsgrēks un iespējamā lādiņu detonēšana neapdraud dzīvību un materiālās vērtības, tāpēc labāk būtu nogaidīt, līdz situācija stabilizējas.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: