Basketbola klubs Ventspils jauno sezonu sagaida ar lielām izmaiņām sastāvā, kam vēl jāmeklē ideālā sapratne laukumā, bet reizē arī ar pārliecību par spēju demonstrēt konkurētspējīgu basketbolu.

Ja iepriekšējās sezonās BK Ventspils saglabāja komandas kodolu, pirms šīs sastāvā notikušas ievērojamas izmaiņas, arī atjauninot sastāvu gadu un pieredzes ziņā. No pagājušās sezonas pamatspēkiem Ventspilī palicis snaiperis Artūrs Ausējs, kurš pildīs arī komandas kapteiņa pienākumus, un uzbrucējs Linards Jaunzems. Šosezon lielāks pienesums tiek gaidīts no Dāvja Ozera, kurš gandrīz visu iepriekšējo sezonu izlaida traumas dēļ. Komandā ir arī jaunie un perspektīvie Rūdis Donis, Jānis Censonis un Salvis Garančs, kuriem savas spēles minūtes vispirms jau būs jānopelna treniņos. Līdzīgs stāsts ir arī par Tomu Markusu Salnāju, kura loma komandā gan varētu pieaugt ne tikai viņa pārbaudes spēlēs rādītā snieguma dēļ – korekcijas jau ieviesušas traumas. Saglabāts arī treneru korpuss – galvenais treneris Gints Fogels, viņa asistents Andris Gūtmanis un fiziskās sagatavotības treneris Edgars Seredjuks.

Komandai pievienojušies seši spēlētāji, tātad puse no potenciālā spēles sastāva. Ja Ronaldu Zaķi pat gribot nav iespējams saukt par jauno – pieredzējušajam centram, kurš profesionāli basketbolu sāka spēlēt tieši Ventspilī, šī ir jau trešā atgriešanās komandā –, pārējie gan tiešām ir komandas debitanti, turklāt arī gadu ziņa veterāniem pieskaitīt šos spēlētājus nevar. Ventspils komandai pievienojies pagājušās sezonas Latvijas–Igaunijas līgas labākais saspēles vadītājs Renārs Birkāns (26 gadi), viens no LU komanda līderiem, spēka uzbrucējs Edvards Mežulis (23) un viens no Valmieras komandas vilcējiem Valters Vēveris (23). Kā arī divi leģionāri – amerikāņu aizsargs, Bulgārijas līgas vērtīgākais spēlētājs Išmaels El-Amins (24) un serbu spēka uzbrucējs Toma Vasilevičs (22), kurš 2018. gadā Rīgā triumfēja U18 vecuma grupas Eiropas čempionātā. Treneris Fogels skaidro, ka, komplektējot šīs sezonas modeli, nebija doma vienkārši padarīt sastāvu jaunāku, mērķis bija savākt komandu, kas spēlētu labāku basketbolu. Ģenerālmenedžeris Ralfs Pleinics ieskicē arī nianses: «Noteikti jāizmanto tas, ka mums tagad ir ļoti labs saspēles vadītājs, kurš vispirms domā par piespēli. Tāpēc mums spēka uzbrucēja pozīcijā ir divi spēcīgi čaļi ar augstu basketbola intelektu, jo, manuprāt, šiem spēlētājiem ir jābūt kā otrajiem saspēles vadītājiem. Mēs joprojām gribam spēlēt ātru basketbolu, bet darīt to, maksimāli samazinot riskus.»

Gatavojoties jaunajai sezonai, komanda aizvadījusi sešas pārbaudes spēles un visās piedzīvojusi zaudējumus ar nelielu punktu deficītu, bet divreiz arī tikai par viena metiena tiesu. «Protams, nevienam nepatīk visu laiku zaudēt, bet jāsaprot, ka tās ir pārbaudes spēles. Ir lietas, kuras mums jau sanāk labāk, bet pietrūkst stabilitātes. Mums jāpanāk, lai katrā mačā to labo epizožu būtu vairāk par neveiksmēm. Piemēram, pēdējā pārbaudes spēlē laiku pa laikam bija visai laba spēle aizsardzībā, toties mēs daudz metām garām no groza apakšas. Basketbols nav sarežģīta spēle, ja izdodas regulāri dabūt bumbu grozā, bet tieši tas mums šajos mačos nesanāca,» stāsta komandas galvenais treneris Gints Fogels. Pārbaudes spēlēs Ventspilij ne reizi neizdevās nospēlēt pilnā sastāvā. Piemēram, pēdējā mačā malā palika Ozers un Vēveris, kurš traumas dēļ nevarēs spēlēt ilgāku laiku. «Pārbaudes spēlē traumēju celi, bet ārstēšana prasīs aptuveni trīs mēnešus. Karjeras laikā līdzīgā situācijā nonāku otro reizi, bet tagad to uztveru daudz mierīgāk un zinu, ka ar Edgaru kārtīgi pastrādāsim un atgriezīšos labā formā,» pārliecināts jaunais spēlētājs.

Labi saprotot, ka jaunam sastāvam vajadzīgs laiks, lai saspēlētos, kluba vadība aicina visus – tajā skaitā arī fanus – būt pacietīgiem, taču reizē arī neslēpj, ka meklē papildinājumus. «Jā, pie tā strādājam, skatāmies, ko varam vēl dabūt, bet ticamākais, ka tas nebūs vietējais spēlētājs, jo šis tirgus faktiski ir izsmelts. Tajā pašā laikā regulāri atgādinu spēlētājiem, ka nevienam nav nekas garantēts un ka viņiem jābūt gataviem izlikt visu sirdi un turēt Ventspils latiņu ierasti augstu. Lai kas būtu noticis pēdējos četros gados, tiem, kas velk Ventspils formu, jāsaprot, ka aiz mums stāv arī vēsture. Tev katru dienu jāpierāda, ka esi cienīgs to pārstāvēt.» Lai kādas izmaiņas notikušas un kā veicies pārbaudes mačos, jaunās sezonas mērķi tiešām ir ierasti augsti. «Tas, ko gaidām no komandas un par ko pēc sezonas atskaitīsimies mūsu atbalstītājiem, ir fināls Latvijas čempionātā un kausā, kā arī Final 4 Latvijas–Igaunijas līgā,» atklāj kluba prezidents Ģirts Štekerhofs.

Ventspils jauno sezonu sāks 29. septembrī ar izbraukuma maču Tartu, kur vasarā notikusi Latvijas treneru rokāde – prom devies Nikolajs Mazurs, par galveno treneri kļuvis Gundars Vētra. Pirmo maču savā laukumā ventspilnieki aizvadīs 6. oktobrī, uzņemot BK Liepāja, bet šajā mēnesī mājās paredzēta tikai vēl viena, bet principiāla cīņa – 21. oktobrī viesosies VEF.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: