Šodien otro spēli FIBA Izaicinājuma kausa "Last 16" turnīrā aizvadīs BK "Ventspils" basketbolisti, kas savā laukumā uzņems vienus no Francijas čempionāta līderiem "JDA Dijon" spēlētājus.

Ventspilnieki "Last 16" pirmajā mačā viesos mērojās spēkiem ar turku "Royal Hali" un piedzīvoja neveiksmi. Mača gaitā viesi gan prata izlīdzināt spēles gaitu, gan iekrita dziļākos mīnusos, bet galu galā nācās vien samierināties ar zaudējumu 61:72. Savukārt "Dijon" savā laukumā uzņēma Krievijas vienību "Triumph", aizvadot kārtīgu trilleri. Pēc pirmā puslaika mājinieki gan bija iedzinējos ar 34:42, bet pēc pārtraukuma prata piebremzēt sāncenšu aktivitātes un izlīdzināt rezultātu. Pēdējā ceturtdaļa risinājās punkts punktā, bet mača beigās veiksme tomēr bija viesu pusē, kas izmantoja sāncenšu neprecizitāti soda metienos un kļūdas, izcīnot uzvaru 68:66.

Francijas klubā galvenie vezuma vilcēji komandā ir amerikāņi. Tādi pavisam Dižonas vienībā ir pieci, vēl ir divi naturalizēti francūži, taču šāda situācija Francijas klubos nav nekas neparasts. "Dijon" komandā nav izteiktu centru, taču par tās spēlētāju atlētiskajām īpašībām un ātrumu šaubām nevajadzētu būt, kas arī būtisks rādītājs viņu spēlē. Lai arī pie groziem kausa izcīņas pirmajā posmā krietni labāk spēlējuši ventspilnieki, īpašu uzmanību derētu pievērst citam radītājam. Proti, Francijas kluba spēlētāji vidēji mačā sāncenšu piespēles pārķēruši 8,4 reizes, kamēr ventiņi – 3,7.

Dižonas komanda FIBA Izaicinājuma kausa pirmajā posmā uzvarēja četrās no sešām spēlēm, ierindojoties otrajā vietā grupā. Savukārt nacionālajā čempionātā komanda ilgu laiku bija vienīgā līdere, bet tagad ir viena no četrām komandām, kas ar 11 panākumiem 16 mačos dala pirmo vietu.

Pēc spēles Turcijā BK "Ventspils" galvenais treneris Roberts Štelmahers uzsvēra kļūdu nozīmi šajā mačā, jo pieredzējušie sāncenši par tām nekavējoties sodīja. Skaidrs, ka ar ātrajiem un eksplozīvajiem Francijas kluba pārstāvjiem jāspēlē vēl disciplinētāk – viņi zina, kā atbruņot sāncenšus un ko darīt pēc tam. Tiesa, arī paši var kļūdīties diezgan daudz. Piemēram, mačā ar "Triumph" mājinieki pieļāva 17 kļūdas, krietni mazāk izpildīja sodas metienus, tomēr prata sarūpēt intrigu. Te vietā ir piebilst, ka "Dijon" komandai ir šobrīd otrā labākā aizsardzība turnīrā – vidēji 66,3 punkti mačā. BK "Ventspils" sāncenšiem ļauj gūt 70,1 punktu un tas ir septītais labākais rādītājs.

FIBA Izaicinājuma kausa mačos labākais punktu guvējs "Dijon" rindās ir amerikāņu uzbrucējs Andre Hariss (196cm), kurš vidēji mačā izceļas ar 13,1 punktu, bet arī nākamie trīs ir viņa tautieši – uzbrucējs Mikels Railijs (199cm) vidēji mačā gūst 12,2 punktus, 177 cm slaidais Terenss Kempbels vidēji mačā samet 10 punktus bet Zaks Moss (197 cm, bet spēlē kā centrs) – 8,8. Aiz šiem amerikāņiem punktu gūšanas ailītē iespraucies arī francūzis Ferdinans Preno, kurš vidēji mačā laukumā pavadītajā 21 minūtē gūst 8,3 punktus. Jāpiebilst, ka komandas kodols spēlē kopā jau vismaz otro sezonu, tā kā sapratnei laukumā jābūt lieliskai.

Savās Eiropas gaitās ventspilnieki ar Francijas klubiem spēlējuši daudz un dikti, un ar dažādām sekmēm. Ar zelta burtiem komandas vēstures grāmatā var ierakstīti līdz šim pēdējo tikšanos ar francūžiem, jo 2012. gada 28.februārī BK "Ventspils" savā laukumā 23 sekundēs prata atspēlēt "Roanne Basket" astoņu punktu pārsvaru un pēc tam uzvarēt pagarinājumā. No šī mača ventspilnieku sastāvā joprojām spēlē trīs – Ronalds Zaķis (izlīdzināja rezultātu pamatlaika beigās), Mārtiņš Laksa un Andrejs Gražulis. Diemžēl tas, kādā sastāvā BK "Ventspils" varēs doties laukumā šajā mačā, acīmredzot kļūs zināms tikai īsi pirms mača, jo dažādu savainojumu lāsts turpina ventspilniekus vajāt visu šo sezonu. Pagājušās nedēļas nogalē sastāvā bija atgriezies Akselis Vairogs, toties nespēlēja Māris Gulbis un Jānis Timma.

Spēles sākums Ventspilī pulksten 19.

K Grupas tabula

V

KomandaSUZ+/-P
1. Royal Hali 1 1 0 +11 2
2. Triumph 1 1 0 +2 2
3. Dijon 1 0 1 -2 1
4. Ventspils 1 0 1 -11 1

bkventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: