BK "Ventspils" basketbolisti 14. janvārī Turcijā uzsāks FIBA Izaicinājuma kausa otro posmu jeb "Last 16" turnīra, kurā pretī nāks arī klubi no Francijas un Krievijas.

Brēmers un citi turki

Turcijas "Royal Hali Gaziantep" klubs kausa regulāro sezonu noslēdza ar četrām uzvarām un divām neveiksmēm, ar ko pietika uzvarai B grupā. Tik pat panākumu bija arī Krievijas "Karsnye Krilya", bet savstarpējās cīņās labāki bija turki.

Neapšaubāmi ievērojamākā figūra pirmo ventspilnieku pretinieku "Royal Hali Gaziantep" sastāvā ir pieredzējušais amerikāņu saspēles vadītājs Ernests Brēmers. Savulaik viens no dārgākajiem saspēlētājiem Eiropā divas sezonas aizvadījis NBA, bet kopš 2004. gada spēlē dažādās spēcīgās Eiropas līgās. Starp citu, viņš jau salīdzinoši nesen viesojās Ventspilī, spēlējot Krievijas "Nizhny Novgorod" rindās. Ventspils mačā laukuma saimnieki svinēja uzvaru 77:75, bet Brēmers guva septiņus punktus un izdarīja piecas rezultatīvas piespēles. Toties krietni produktīvāks amerikānis bija komandas uzvarā otrajā spēlē Krievijā – 15 punkti un deviņas rezultatīvas piespēles.

Tomēr Brēmers ar 4,8 piespēlēm vidēji FIBA Izaicinājuma kausā nav labākais piespēlētājs komandā, jo 5,5 reizes komandas biedriem asistē 35 gadus vecais Serkans Erdogans. Kopumā "Royal Hali Gaziantep" vidēji mačā atdod 18,8 rezultatīvās piespēles, kas ir labākais rādītājs turnīrā. Bijušā Turcijas izlases spēlētāja rēķinā arī 10,5 punkti vidēji mačā, bet labākie punktu guvēji komandā ir leģionāri. Horvātu spēka uzbrucējs (207cm) Dežans Borovņaks vidēji spēlē gūst 14,8 punktus, bet galvenā trenera Jurija Zdovca tautietis, slovēņu uzbrucējs (204cm) Olivers Stevičs izceļas ar 13 punktiem. Īsi pirms regulārās sezonas noslēguma Turcijas klubs tika pie vērtīga papildinājuma ārējā līnijā - Slovēnijas izlases aizsarga Demjana Lorbeka.

Nacionālajā čempionātā Zdovca padotajiem pagaidām sekmes nav pārāk spožas, jo ar trim panākumiem 13 mačos komanda dala 13.-15. vietu 16 komandu konkurencē. Tā kā, neskatoties uz solīdo un pieredzējušo sastāvu (komandas vidējais vecums ir gandrīz 29 gadi), "Royal Hali Gaziantep" ir vājie punkti, kurus jācenšas atrast un izmantot.

Jāpiebilst, ka, lai arī šis turku klubs spēlē hallē ar 6400 vietām, vismaz uz FIBA Izaicinājuma kausa mačiem šī zāle nav pārpildīti, jo spēles vidēji apmeklē ap 1600 skatītāju. Tā kā no līdzjutēju puses spiediens noteikti būs mazāks nekā pagājušajā gadā spēlējot ar "Karsiyaka", tomēr turku fani ir turku fani - klusumā spēlēt diez vai nāksies.

Francijas čempionāta līderi

Nākamie BK "Ventspils" pretinieki pašreizējie Francijas čempionāta līderi "Dijon" spēlētāji – komanda ar pagaidām labāko aizsardzību turnīrā. Eiropas čempionus šīs komandas sastāvā gan ieraudzīt nevar, kam ir viens pavisam vienkāršs izskaidrojums – galvenie vezuma vilcēji komandā ir amerikāņi. Tādi pavisam Dižonas vienībā ir seši, vēl ir divi naturalizēti francūži, taču šāda situācija Francijas klubos nav nekas neparasts.

FIBA Izaicinājuma kausa mačos labākais punktu guvējs "Dijon" rindās ir amerikāņu uzbrucējs Andre Hariss (196cm), kurš vidēji mačā izceļas ar 14,3 punktiem, bet arī nākamie divi ir viņa tautieši – uzbrucējs Mikels Railijs (199cm) vidēji mačā gūst 11,8 punktu, bet 177 cm slaidais Terenss Kempbels vidēji mačā samet 10,3 punktus. Pirms diviem citiem amerikāņiem punktu gūšanas ailītē iespraucies arī Ferdinans Preno, kurš vidēji mačā laukumā pavadītajā 21 minūtē gūst 8,3 punktus. Jāpiebilst, ka komandas kodols spēlē kopā jau vismaz otro sezonu, tā kā sapratnei laukumā jābūt lieliskai.

Dižonas komandā nav izteiktu centru. Par tādu var nosaukt vien 208cm slaido amerikāni Darenu Fennu, kurš gan pie teikšanas tiek aptuveni 12 minūtes mačā. Ar to gan pietiek, lai būtu labākais cīnītājs par atlēkušajām bumbām komandā (viņam 5,5, Pero 5,3). Protams, par "Dijon" spēlētāju atlētiskajām īpašībām un ātrumu šaubām nevajadzētu būt, kas arī būtisks rādītājs viņu spēlē. Lai arī pie groziem kausa izcīņas pirmajā posmā krietni labāk spēlējuši ventspilnieki, īpašu uzmanību derētu pievērst citam radītājam. Proti, Francijas kluba spēlētāji vidēji mačā sāncenšu piespēles pārķēruši 8,8 reizes, kamēr ventiņi – četras.

Citādāk komandas gan ir visai līdzīgas, jo arī "Dijon" pie panākumiem tiek mačos, kuros līmenī ir aizsardzība. Francūži vidēji mačā ielaiž 66 punktus (1. vieta līgā), bet iemet 70,8 (26.), kamēr BK "Ventspils" sāncenšiem ļauj gūt 69,8 (6.), paši gūstot 70 (27.). Arī uzvaru skaits pirmajā posmā abām komandām vienāds – četras –, kas, tāpat kā ventspilniekiem, Dižonas spēlētājiem ļāva ieņemt otro vietu grupā.

Pieredzējis leģions un pašmāju jaunie talanti

Tā vienā teikumā varētu noraksturot ventspilniekiem labi zināmo (vēl no Masakvas apgabala Dynamo laikiem) Krievijas klubu "Triuph". Piemaskavas komanda triumfēja D grupā, vienīgo zaudējumu atļaujoties piedzīvot brīdī, kad iekļūšana nākamajā kārtā jau bija nodrošināta (52:54 viesos pret "Kyiv"). Toties regulārās sezonas pēdējā spēlē savā laukumā ar 94:72 tika samīcīti grupas vicelīderi "Gaz Metan Medias".

"Triumph" rindās spēlē četri leģionāri, kuri kopā ar 21 gadu vecu krievu uzbrūkošo aizsargu Dmitriju Kulaginu arī ir galvenais vilcējspēks. Rezultatīvākais komandā ir amerikāņu aizsargs Korijs Higinss, kurš pirms tam divas sezonas mēģina nostiprināties NBA apritē, aizvadot šajā līgā kopumā 44 spēles (vidēji 10,3 min. mačā). Viņš gūst 19,7 punktus, vēl pagūstot trīs reizes asistēt komandas biedriem. 206 cm slaidais kanādiešu centrs Kails Lendrijs, kurš spēlējis arī savas valsts izlasē, nav pārāk produktīvs VTB līgā, toties Izaicinājuma kausā vidēja mačā guvis 14,4 punktus un izcīnījis 8,2 atlēkušās bumbas.

Komentārus neprasa serbu centra Milovana Rakoviča vārds – 208 cm slaidais basketbolists spēlējis Eirolīgā, Spānijas un Itālijas čempionātā, bet tagad atgriezies Krievijā, kur reiz jau startēta "Spartak" rindās. Viņš izaicinājuma kausā vidēji mačā gūst 12 punktus, izcīna 4,2 atlēkušās bumbas un atdod 1,6 piespēles. Amerikāņu aizsargs Džeremijs Čepels ir komandas labākais piespēlētājs, vidēji mačā komandas biedriem asistējot četras reizes. Savukārt Kulagins Izaicinājuma kausā vidēji gūst 11,5 punktus un ir labākais no pašmāju spēlētājiem Krievijas izlases trenera Vasīlija Karasjova trenētajā komandā.

Uzmanību noteikti jāpievērš komandas kopējai statistikai. "Triump" turnīra pirmajā posmā bija labākais uzbrukums (82,3 punkti) un piektā labākā aizsardzība (68,2),kā arī trešais lielākais piespēļu skaits vidēji mačā (18,l3). Pie visa tā Ļubertsu komanda bija piektā labāk cīnītāja par atlēkušajām bumbām – vidēji 37,7 mačā.

BK Ventspils spēļu kalendārs

Datums

SpēleLaiks
14.01 Royal Hali Gaziantep – Ventspils 20.30
21.01 Ventspils – Dijon 19.00
28.01 Ventspils - Triumph 19.00
11.02 Ventspils - Royal Hali Gaziantep 19.00
18.02 Dijon – Ventspils 21.30
25.02 Triumph – Ventspils 18.30

bkventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: