Kafijas meistaram Mārtiņam Drungilam, biznesa idejas Closer Coffee (www.closer.coffee) vienam no attīstītājam, ir svarīgi zināt šī dzēriena izcelsmi, sākot no fermas, kur tā ir iegūta, līdz gala produktam kafijas tasītē.

Dodoties uz Rātslaukumu, pilsētas sirdi, šobrīd tur gaisā nereti uzvirmo kafijas vilinošā smarža – Mārtiņš kopā ar domubiedru Vinsentu Viljamu Gailus tur atvēruši nelielu kafijas grauzdētavu, aicinot ikvienu tajā ielūkoties.

«Mūsu kafijas grauzdētavā sniedzam konsultācijas par kafiju, apmācām, kā labāk to grauzdēt. Esam tādi kā skolotāji, atbalstītāji, daloties ar savām zināšanām šajā jomā,» stāsta Mārtiņš Drungilas, kura aizraušanās ar kafiju aizsākās, kad Mārtiņš dzīvoja Bristolē, Anglijā. Reiz iegājis kādā nelielā kafejnīcā, pagaršojis izcili gardo apzinātās kafijas dzērienu, un ar to aizsākās viņa paša kafijas stāsts. Mārtiņu šī ideja – zināt daudz vairāk par kafijas izcelsmi un ļauties tūkstošiem garšu nianšu – ļoti aizrāvusi. Laika gaitā iepazinies ar vietējās kafijas grauzdētavas īpašnieku, ieguvis daudz zināšanu. Pēc tam vadījis kafijas grauzdētavu Rocket Bean Roastery Rīgā.

Nelielajā telpā, kur Mārtiņš šobrīd darbojas ar savu kolēģi, ir izlikti kafijas pupiņu maisi. Pupiņas nāk no divām kafijas saimniecībām Brazīlijā Casa Almeida Barreto un Andrade Bros, tām ir izmantotas dažādas apstrādes metodes. «Ja ir interese, varam nodrošināt speciālo kafijas grauzdējumu konkrētu kafejnīcu īpašniekiem, lai viņi savukārt savam klientam jau varētu piedāvāt kafiju, kuras garša būtu atrodama tikai šajā konkrētajā vietā. Apzināmies, ka mēs nevaram konkurēt ar lielajām kafijas grauzdētavām, taču spējam būt elastīgi un pielāgot katram individuālu grauzdēšanas profilu, noturot kafijas garšu, ja nepieciešams, pamainot to uz dažādām pusēm – saldāku, rūgtāku, ar tumšāku vai gaišāku grauzdējumu,» turpina Mārtiņš. Viņš norāda, ka no lielajiem kafiju grauzdētajiem tieši ar to viņi arī atšķiras – viņi strādā ar katru klientu individuāli, piedāvājot sasniegt to unikālo kafijas garšu, kas klientam patīk. «Varam palīdzēt atrast un iepazīt savu kafijas garšu ikvienam, arī privātajiem klientiem, lai viņš savā mājsaimniecībā varētu baudīt garšīgu kafiju,» tā Mārtiņš. Viņš aicina ventspilniekus nebaidīties ienākt kafijas grauzdētavā – klients var izvēlēties kafijas pupiņas, tās uz vietas arī tiks nograuzdētas. Kafijas garšu var nemitīgi uzlabot tā, lai tā atbilstu katra klienta individuālajai garšas paletei, uzsver Mārtiņš.

Arī Mārtiņa ikrīta rituāls ir izdzert tasi labas kafijas. «Es dzeru kafiju, jo tā man garšo. Dienā izdzeru aptuveni trīs krūzes kafijas,» saka Mārtiņš, kuram patīk dzert kafiju ar apzinātību, iepazīstot personīgi kafijas pupiņu audzētājus un uzzinot, kā notikusi kafijas pupiņu audzēšana un ievākšana. Mārtiņam vienmēr paticis darbs ar cilvēkiem, tādēļ viņš ir gatavs palīdzēt ventspilniekiem, kā arī visiem citiem interesentiem attīstīt garšas sajūtas, lai baudītu labu kafiju.

Cilvēki dzer kafiju dažādu iemeslu dēļ. Šeit ir daži no galvenajiem.
- Kofeīns. Viens no acīmredzamākajiem iemesliem, kāpēc cilvēki dzer kafiju, ir tās stimulējošās īpašības, ko nodrošina kofeīns. Tas palīdz uzlabot koncentrēšanās spējas un enerģiju, kas var būt ļoti noderīgi, īpaši, ja nepieciešams pamosties vai saglabāt modrību garas darba dienas laikā.
- Sociālais aspekts. Kafijas dzeršana bieži ir sociāls notikums. Kafijas pauzes darbā vai kafijas dzeršana ar draugiem var veicināt saikni un piederību.
- Garšas un aromāta baudīšana. Daudziem cilvēkiem patīk paša dzēriena garša un aromāts. Pastāv arī plaša kafijas veidu un pagatavošanas metožu izvēle, kas ļauj cilvēkiem eksperimentēt un izbaudīt dažādas garšas.
- Rituāls. Kafijas dzeršana var kļūt par svarīgu dienas rituālu. Rīta kafijas gatavošana vai kafijas iegāde ceļā uz darbu var sniegt strukturētību un patīkamu rituāla sajūtu.
- Veselības ieguvumi. Kafija ir viens no galvenajiem antioksidantu avotiem uzturā daudziem cilvēkiem. Antioksidanti palīdz aizsargāt šūnas pret bojājumiem, ko rada brīvie radikāļi, un tas var palīdzēt novērst dažādas hroniskas slimības.

Avots: Antioxidant Properties of Coffee and Its Potential Health Benefits žurnālā Biochemistry & Pharmacology

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: