2019. gada 19. martā Ventspils slimnīcā, mērķtiecīgi attīstot traumatoloģijas profilu un augsta līmeņa pakalpojumu pieejamību reģiona iedzīvotājiem, uzsāktas mugurkaula operācijas.

Piecu gadu laikā centrs būtiski paplašinājies, piesaistot augsta līmeņa speciālistus un pilnveidojot aprīkojumu, kas ļāvis dubultot gadā veikto operāciju skaitu un nodrošināt arvien plašākas iespējas, tai skaitā augstas sarežģītības operācijas.

Atskatoties uz paveikto, slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis norādīja, ka sākotnēji bijusi iespēja piesaistīt profesionālu mugurkaulāja ķirurgu Dr. Jāni Osīti, kuram bijis redzējums par mugurkaula ķirurģijas attīstības iespējām Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā. Nākamie soļi likumsakarīgi kopīga un mērķtiecīga darba rezultātā nodrošinājuši, ka tiek izveidots un sekmīgi attīstās Kurzemes Mugurkaula ķirurģijas centrs Ventspilī.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja 1. vietnieks sadarbības jautājumos Guntis Blumbergs norādīja, ka ar Kurzemes Mugurkaula ķirurģijas centru Dr. Osīša vadībā pamatoti var lepoties gan slimnīca, gan pilsēta, kā arī izteica atzinību speciālistiem par profesionālu un uz attīstību vērstu darbu.

Kurzemes Mugurkaula ķirurģijas centra vadītājs, sertificēts mugurkaulāja ķirurgs Dr. Jānis Osītis pauda gandarījumu par līdz šim paveikto, kā arī izteica cerību, ka vēl pēc pieciem gadiem būs iespēja atskatīties uz jauniem sasniegumiem.

Sākotnēji, Ventspils slimnīcas komandai pievienojoties traumatologam – ortopēdam Dr. Jānim Osītim, mugurkaula ķirurģija darbojās līdzās Traumatoloģijas nodaļai. 2019. gadā darba attiecības uzsāktas arī ar sertificētu neiroķirurgu – Dr. Aivaru Olmani, savukārt 2020. gadā komandai pievienojies arī sertificēts mugurkaulāja ķirurgs Dr.Dmitrijs Kirejevs un pacientu plūsmas organizēšanas jautājumus uzņēmusies sertificēta ķirurģijas māsa Aida Ķire.

Mugurkaula ķirurģijas profilam Traumatoloģijas nodaļā tika paredzētas 4 gultasvietas, bet šobrīd, pieaugot pacientu skaitam, mugurkaula ķirurģija ar 10 gultasvietām ir nodalīta no traumatoloģijas.

2019. gadā tika paredzēts veikt ne mazāk kā 80 operācijas, un jau pirmajā darbības gadā, ņemot vērā iespējas un augsto pieprasījumu, šis skaits pārsniegts, veicot 139 operācijas. Operāciju skaitu varēja palielināt arī līdz ar valsts finansējuma iespējām – pierādot, ka Ventspils slimnīcā šādas operācijas iespējams veikt, slimnīcai šim mērķim tika piešķirts valsts finansējums 260 tūkst. eiro apmērā.

Iespēju paplašināšana iet roku rokā ar tehnoloģiju pieejamību. Mugurkaula ķirurģijas centrā 2020. gadā atklāts Latvijā pirmais jaunākās paaudzes Carl Zeiss operāciju mikroskops. 2023. gadā iegādāta C – loka rentgena iekārta ar 3D funkciju un specializētu operāciju galdu un audu retrakcijas sistēma.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: