Pamatojoties uz sabiedriskā transporta pakalpojumu izmaksu pieaugumu un lai valsts varētu nodrošināt augstu pakalpojuma kvalitāti, kā arī lai izlīdzinātu esošās tarifu atšķirības starp dažādiem reģioniem un dažādas nozīmes maršrutiem, kur biļetes cena par vienu un to pašu veikto attālumu ir dažāda, pasūtītājs – Valsts SIA “Autotransporta direkcija” - ir pieņēmis lēmumu  no 1. aprīļa reģionālās nozīmes sabiedriskā transporta maršrutos, tas ir, novada un starppilsētu maršrutos, ieviest vienotu braukšanas maksas tarifu.

Tarifu izmaiņas paredz, ka biļetes cena tiek noapaļota līdz 0,10 eiro un tiek noteikta minimālā maksa atkarībā no iekāpšanas/izkāpšanas pieturas:

  • 1,50 eiro – braucieniem uz/no Rīgas;

  • 1,00 eiro – braucieniem uz/no pārējām valstspilsētām;

  • 0,70 eiro – braucieniem uz/no pārējām pieturām.

Tiek mainīta arī bagāžas biļetes cena, kas aprēķināta 30 % apmērā no viena brauciena biļetes cenas (līdz šim – 20 %).

Pasažieriem, kuri izmanto pašvaldības SIA “Ventspils reiss” sniegtos pakalpojumus starppilsētu maršrutos, turpmāk jāzina, ka viena maršruta dažādos reisos biļetes cena var būt atšķirīga. Tā, piemēram,

  • maršrutā “Ventspils – Liepāja” biļetes cena no Ventspils līdz Liepājai būs 6,30 eiro, savukārt reisā no Liepājas uz Ventspili, biļete maksās 6,50 eiro;

  • maršrutā “Ventspils – Jelgava” biļete no Ventspils līdz Jelgavai maksās 9,80 eiro, bet no Jelgavas līdz Ventspilij – 9,70 eiro;

  • maršrutā “Ventspils – Rīga” dažādos reisos biļetes cena būs robežās no 9,10 eiro līdz 9,30 eiro;

  • maršrutā “Ventspils – Talsi – Tukums – Rīga” biļetes cena būs 9.70 eiro.

Esam minējuši tikai dažus piemērus, bet jārēķinās, ka ir maršruti, kuros braukšanas maksas pieaugums ir lielāks, kā arī ir tādi, kuros nekādu izmaiņu nav vai biļetes cena, iespējams, būs pat nedaudz pazemināta.

Tāpat pasažieriem der zināt, ka pasūtītājs – Valsts SIA “”Autotransporta direkcija” sola, ka biļetes, kas iegādātas elektroniski, izmantojot mobilās aplikācijas un internetu, kļūs lētākas. Tādējādi iecerēts mainīt pasažieru paradumus un veicināt savlaicīgu biļešu iegādi, samazinot to pasažieru skaits, kuri mēdz braukšanas biļetes iegādāties pēdējā brīdī pie autobusu vadītāja.

Pašreiz Latvijā spēkā esošā reģionālā sabiedriskā transporta tarifu sistēma darbojas kopš 2020. gada, kad visos reģionālās nozīmes pārvadājumos braukšanas cena neatkarīgi no attāluma tika palielināta par 0,10 EUR. Sabiedriskā transporta pakalpojumu izmaksas pēdējo divu gadu laikā ir ietekmējusi energoresursu sadārdzināšanās, darba spēka izmaksu pieaugums un citi apstākļi, tāpēc braukšanas maksas tarifa izmaiņas pasūtītāja ieskatā ir neizbēgamas.

Pasažieru pārvadājumos ar autobusiem mazos vai vidējos attālumos jaunajā tarifu sistēmā izmaiņas ir relatīvi nelielas un orientētas uz to, lai neradīto spiedienu uz pasažieriem, kuri sabiedrisko transportu izmanto bieži.

Tā kā tarifa izmaiņas ir ļoti apjomīgas, nav iespējams publicēt informāciju par visām plānotajām izmaiņām. Sīkāku informāciju par biļešu cenām konkrētā reisā līdz noteiktai pieturai iesakām meklēt interneta portālos www.atd.lv, www.1188.lv vai www.autoosta.lv.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    ne Pirms 3 nedēļām, 2 dienām

    Nu ar manu privāto auto līdz Rīgai pat lētāk, pieskaitot vēl Rīgas Satiksmes cenas :)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: