1. martā Ventspils Sociālais dienests, atzīmējot 27. februārī notikušo Starptautisko Nevalstisko organizāciju (NVO) dienu, godināja savus sadarbības partnerus – Ventspils nevalstiskās un bezpeļņas organizācijas un cilvēkus, kas tajās darbojas. Organizāciju pārstāvjiem bija iespēja pastāstīt par savu ikdienas darbu, apmainīties idejām un veidot jaunas sadarbības.

Sirsnīgā un neformālā gaisotnē Ventspils Sociālā dienesta telpās 1. martā tikās Sociālā dienesta un Ventspils NVO pārstāvji, lai pārspriestu jomas aktualitātes, dalītos atziņās un atrastu veidus, kā vēl veiksmīgāk sadarboties. Pateicoties par līdzšinējo sadarbību un ieguldījumu pilsētas sociālajā jomā, Ventspils Sociālais dienests katrai organizācijai dāvāja Pateicības rakstu. Pasākumā piedalījās un NVO pārstāvju pieredzes stāstus uzklausīja Ventspils pašvaldības izpilddirektora vietnieks Kaspars Vitenbergs, kura viena no atbildības sfērām ir tieši sociālā joma. Sociālais dienests izveidojis arī NVO dalībnieku grupu mobilajā lietotnē WhatsApp, kur NVO un dienesta pārstāvji var operatīvi dalīties ar aktuālo informāciju.

Biedrību Latvijas Samariešu apvienība pārstāv Ventspils nodaļas vadītājs Andis Sukurs. Sociālais dienests ar biedrību sadarbojas ilgstoši un pastāvīgi, kopīgiem spēkiem Ventspilī nodrošinot četrus pakalpojumus:

  • naktspatversmes pakalpojumu, kur tiek nodrošināta pajumte, vakariņas un higiēnas vajadzības cilvēkiem, kuriem nav dzīvesvietas;

  • sociālās aprūpes centra Vēji pakalpojumu – aprūpes nams pensionāriem un invalīdiem ar asociālu uzvedību;

  • Drošības pogas pakalpojumu (telefons: 8898) – attālinātu personas diennakts uzraudzību, kura vecuma vai funkcionālo traucējumu dēļ var nonākt bezpalīdzīgā stāvoklī;

  • atskurbināšanas pakalpojumu, kas ir jaunākais biedrības Latvijas Samariešu apvienības un Sociālais dienesta nodrošinātais pakalpojums, kuru izmanto Ventspils pilsētas, Ventspils novada un Kuldīgas novada iedzīvotāji.

Biedrība Sāre khetene ir jaunākā no NVO organizācijām, kas darbojas Ventspilī sociālajā jomā, un tapusi, cieši sadarbojoties Sociālajam dienestam, Ventspils pašvaldībai un pilsētas romu kopienai. Par biedrības veiksmīgo startu pašvaldībai pateicīga ir Sāre khetene valdes priekšsēdētāja Malda Avramenko. Biedrības nosaukums latviešu valodā nozīmē kopā, un organizācija veicina romu ģimeņu labklājību un iesaisti darba tirgū un izglītības apguvē, kā arī romu sieviešu līdzdalību sabiedrības dzīvē, sniedz atbalstu profesionālajā izaugsmē un karjeras veidošanā. Nupat biedrība saņēmusi atbalstu vienā no Sabiedrības integrācijas fonda organizētajiem projektiem un ikdienā sniedz ne tikai praktisku palīdzību un atbalstu kopienas pārstāvjiem, bet veicina sieviešu pārstāvniecību lēmumu pieņemšanas procesos starptautiskā, nacionālajā un vietējā līmenī. Jau gadu biedrība darbojas PSIA Ventspils nekustamie īpašumi piešķirtajās un izremontētajās telpās Talsu ielā 1.

Biedrības Pērļu pasaule vadītāja Svetlana Akimova rūpējas, lai bērni un jaunieši no sociāli mazaizsargātajām ģimenēm, kā arī sievietes ar invaliditāti, mājsaimnieces un bezdarbnieces apgūtu dažādus rokdarbu veidus. Biedrības telpās ir iespēja apgūt šūšanu, izšūšanu, pērļošanu, mežģīņu izgatavošanu, dekupāžu un citus rokdarbus. Papildus biedrība sniedz atbalstu arī gatavās produkcijas realizēšanā. Akimova kopā ar meitu Jevgēniju Tjuļeņevu un biedrības dalībniekiem sociālās aprūpes nama Selga iemītniekiem šoziem noadīja vairāk nekā 100 pāru siltu zeķu.

Biedrība Integrācijas inkubators atbalsta personas ar invaliditāti, nodrošinot tehnisko palīglīdzekļu nomu. Biedrība veicina iedzīvotāju sociālo iekļaušanu, tādējādi uzlabojot sociālo grupu dzīves kvalitāti, un sniedz iespēju iesaistīties izglītības un mūžizglītības pasākumos, vienlaicīgi veicinot personu integrāciju darba tirgū. «Integrācijas inkubators palīdz arī mums dažādās situācijās, jo sevišķi brīžos, kad nepieciešams specializētais transports,» biedrībai pateicas Ventspils Sociālā dienesta vadītāja Una Lapskalna-Alksne. 2021. gadā biedrība iegādājās motorizētu platformu, kura ratiņkrēslu pārveido par visurgājēju, ļaujot Ventspils iedzīvotājiem un viesiem ar kustību traucējumiem brīvi doties pastaigās uz pilsētas apskates objektiem.

Biedrība Integrācijas centrs «Atvērtās durvis» šovasar svinēs divdesmit gadu jubileju. Atvērtās durvis sniedz atbalstu ģimenēm ar bērniem, jauniešiem, kā arī visām sociāli mazaizsargātajām personu grupām – trūcīgajiem, maznodrošinātajiem, pensionāriem un personām ar invaliditāti, organizējot zupas virtuves Loču ielā 8 un Tārgales ielā 37, izsniedzot Eiropas atbalsta pārtikas pakas, arī labdarības iniciatīvas Paēdušai Latvijai pārtikas pakas trūkumā nonākušām ģimenēm. Šobrīd pakalpojumu Zupas virtuve ikdienā izmanto apmēram 50 cilvēku. Ar Ventspils Sociālā dienesta izsniegto izziņu zupas saņemšana ir bez maksas, savukārt trūcīgās un maznodrošinātās personas, pensionāri, studenti, cilvēki ar invaliditāti, uzrādot apliecību vai izziņu, zupu var saņemt, samaksājot astoņdesmit centus. Sociālais dienests pateicas par biedrības sniegto atbalstu no Ukrainas atbraukušo bēgļu ģimenēm. Biedrība pieņem arī dažādus ventspilnieku ziedojumus.

Biedrība Diakonijas centrs Ventspilī darbojas kopš 2009. gada un, pateicoties iedzīvotāju atsaucībai un ziedojumiem, sniedz praktisku palīdzību, kā arī garīgu un psiholoģisku atbalstu dažādās krīzes situācijās nonākušiem cilvēkiem. Biedrības telpās, Raiņa ielā 16, 2. stāvā, tiek sniegta materiāla palīdzība – apģērbs, trauki, gultas veļa u. c. Personām, kuras nonākušas krīzes situācijā, biedrība nodrošina psihologa, mācītāja, kapelāna, sociālā darbinieka un psihiatra palīdzību Tirgus ielā 4. Lai saņemtu materiālo palīdzību, nepieciešams uzrādīt Ventspils Sociālā dienesta vai kādas nevalstiskās organizācijas izziņu vai nosūtījumu. Biedrība sadarbojas arī ar citām Ventspils biedrībām un organizācijām, piemēram, sarūpē rotaļlietas atbalsta centram ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām Cimdiņš vai dziju rokdarbu darināšanai biedrības Ventspils liedags senioriem.

Lai saglabātu un uzturētu fizisko veselību personām ar invaliditāti, Ventspils invalīdu biedrība organizē vingrošanas nodarbības un peldēšanas nodarbības baseinā, kopīgi tiek organizēti pārgājieni. Savukārt, lai attīstītu garīgo veselību, biedrības biedriem tiek rīkotas literārā pulciņa nodarbības ar dzejas lasījumiem. Tāpat biedrība piedalās likumu un citu normatīvo aktu izstrādes darbā, iesniedz priekšlikumus un lūgumus papildināt vai grozīt spēkā esošus normatīvos aktus personu ar invaliditāti interesēs. Biedrībā pašlaik aktīvi darbojas apmēram 100 biedru.

Nodibinājums Ventspils lībiešu apvienība «Rānda» apzina un saglabā lībiešu vēsturi, valodu, kultūru un tradīcijas. Biedrība veicina kultūras sakaru uzturēšanu ar radu tautām citās valstīs. Biedrības telpās tiek organizētas lībiešu valodas apmācības un pasākumi, kas veicina lībiešu tradīciju saglabāšanu. Ikdienā biedrības biedriem tiek veicināta lībiešu vienotība un nacionālās piederības nostiprināšana. Pašlaik biedrībā Rānda darbojas apmēram 50 iedzīvotāju, kas apzinās un kopj savas lībiskās saknes, kā atzīst biedrības pārstāve Ausma Ernestovska, liela daļa no viņiem – seniori. Biedrībai ir arī ansamblis ar plašu lībiešu tautasdziesmu repertuāru. Rānda ir arī viens no Lībiešu kultūras dienu organizatoriem, tās notiek Ventspilī vienu reizi divos gados.

Biedrībā Latvijas Nedzirdīgo savienība Ventspilī šobrīd ir 33 biedri, kuriem tā ir kā otrās mājas. Biedrības mērķis – nedzirdīgām personām palīdzēt saziņā ar ārstniecības personālu un dažādām institūcijām, biedrība nodrošina surdotulka pakalpojumus. Organizējot konsultācijas un pasākumus, biedrība sniedz atbalstu nedzirdīgo personu ikdienas kvalitātes uzlabošanā, kā arī rūpējas par nedzirdīgo personu iekļaušanos sabiedrībā, veicina sabiedrības informētību, sapratni un atsaucību nedzirdīgo personu problēmu risināšanā. Tiek rīkotas dažādas ekskursijas, radošās darbnīcas, piedalīšanās sporta spēlēs. Biedrības priekšsēdētāja Ievai Geige-Preiss pauž atbalstu Sociālā dienesta idejai par WhatsApp grupas izveidi ērtākai saziņai Ventspils NVO pārstāvju un biedru starpā.

Biedrības Ventspils novada politiski represēto apvienība darbības joma ir Ventspils novada politiski represēto personu apzināšana, politiski represēto biedru tiesību, interešu pārstāvēšana un aizstāvēšana, garīgās labklājības un informatīvās dzīves veicināšana. Biedrība organizē barikāžu atceres dienas ar ziedu nolikšanu. Biedrības biedriem tiek sniegta iespēja apmeklēt konferences un piedalīties piemiņas pasākumos. Biedrības valdes locekle Vija Krauze saka, ka biedru skaits katru gadu sarūk un pašlaik tajā ir apmēram 100 biedru, ne visi no viņiem veselības apstākļu dēļ piedalās biedrības organizētajās aktivitātēs.

Ventspils Sociālais dienests sadarbojas arī ar biedrību Latvijas Sarkanais Krusts, Ventspils Neredzīgo biedrību, kā arī pensionāru biedrību Ventspils liedags. Ar visu Ventspils NVO kontaktiem, darba laikiem, darbības mērķiem un citu plašāku informāciju iespējams iepazīties Ventspils pašvaldības mājaslapā www.ventspils.lv, kā arī pilsētas Sociālā dienesta mājaslapā https://labklajiba.ventspils.lv.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: