Kā pateicību par ieguldīto darbu sakoptas un daudzveidīgas pilsētvides veidošanā Ventspils pilsētas dome konkursa Pilsētas rota 2017 skaistāko dārzu īpašniekiem organizēja ekskursiju.

Ekskursijai varēja pieteikties 80 koptāko un skaistāko dārzu īpašnieki Ventspilī, kuru dārzus ikgadējā konkursa ietvaros vairāku simtu citu dārzu konkurencē žūrijas komisija atzina par interesantākajiem un vizuāli izteiksmīgākajiem. Iespēju smelties jaunas idejas savu dārzu pilnveidošanai ventspilnieki izmantoja aktīvi.

Agri no rīta, patīkami satraukti un labā omā, ekskursanti pulcējās kuplā pulkā, lai dotos ceļojumā.

Pirmais apmeklējuma pieturas punkts bija Amatciems, kas ir vienota stila, standarta un kvalitātes dzīves telpa Amatas novadā, ko nodrošina centralizēti ciemata apsaimniekošanas, uzturēšanas un apdzīvošanas noteikumi. Ekskursantus laipni sagaidīja ciema arhitekte, pastāstot par ciema ideju un būtību, par to, kā radusies iespēja dzīvot kolektīvi labiekārtotā, ainaviskā un meža ieskautā īpašumā. Amatciema mērķis ir maksimāli saglabāt dabisku vidi. Blakus iekoptam zālājam – pļava un mežs, kas nav pārvērsts par iekoptu parku.

Tālāk ekskursija veda uz ZS Kliģēni, kur ekskursijas dalībniekus sagaidīja tās īpašnieks Aleksandrs Raubiško, kurš pastāstīja, ka zemnieku saimniecība nodarbojas ar Cēsu pilsētas publisko stādījumu uzturēšanu, kā arī puķkopības un siltumnīcu nozari. Zemnieku saimniecība pastāv no 1992. gada, attīstoties klāt nākušas arī dažādas audzēšanas kultūras un apjomi, šobrīd esot lielākajai un vadošajai Cēsu pilsētas zaļo platību apzaļumošanas un apkopšanas saimniecībai.

Ekskursija turpinājās ar privāto dārzu apskati Cēsu apkārtnē. Ekskursanti apmeklēja iespaidīgu privātīpašumu, kur par dārza tapšanu pastāstīja un ar dažnedažādiem augiem iepazīstināja dārza īpašnieks Salvis Zēla, stāstot par dārza tapšanas procesu un augu izvietojuma detaļām.

Savukārt otrajā dārzā laipni savā īpašumā uzņēma un ar pieredzes stāstiem dalījās tā īpašnieki Meļņiki.

Pēc divu brīnišķīgu privāto dārzu apmeklējuma ekskursijas galamērķis bija sasniegts un visiem bija iespēja iepazīties ar Cēsu pilsētas ainavisko apkārtni. Tika apmeklētas pilsētas pazīstamākās un skaistākās vietas - Maija dārzs, Pils dārzs un Rožu laukums.

Ekskursijas dalībniekus no Ventspils pavadīja Ventspils pilsētas ainavu arhitekte Lilita Zeltiņa un Ventspils pilsētas dārzniece Zane Makrecka. Viņas atzina, ka visi ekskursanti Ventspilī atgriezušies pozitīvā noskaņojumā un iedvesmas pilni jaunu ideju īstenošanai.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Ieva 22.08.2017, 15:19:56

    Paldies Ventspils autoostas kafejnīcai par sarūpētajiem gardumiem ekskursantiem! Tagad zinu, kur sūtīšu uzkodas svētku galdam!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: