Gada sākumā Latvijā trūcīgā statuss bija spēkā 83 273 cilvēkiem. Reģistrēto trūcīgo skaits šogad mēnešu griezumā gan pieaudzis, gan samazinājies, tomēr pēdējā gada laikā lielākoties tiek novērota tendence tam sarukt.

Latvijā aprīlī bija reģistrētas 80 255 trūcīgas personas jeb 4,01% no visiem valsts iedzīvotājiem, kas ir par 3156 cilvēkiem mazāk nekā mēnesi iepriekš, liecina Labklājības ministrijas (LM) apkopotā informācija. Arī Ventspilī vērojama līdzīga tendence – gada sākumā Ventspilī bija 1355 trūcīgas personas, bet aprīlī to skaits bija samazinājies līdz 1196 personām (2,9% no visiem Ventspils iedzīvotājiem), ziņo Ventspils Sociālā dienesta vadītāja Dace Kaņepe.

 

Ventspilī 2013. gadā lielākais trūcīgo personu skaits bija janvārī – 1593 (3,9% no Ventspils iedzīvotājiem), bet mazākais – 1210 (3% no Ventspils iedzīvotājiem) ir bijis augustā. Vislielākais trūcīgo personu skaits Ventspilī bija 2011. gada martā – 3034 (7,5 % no Ventspils iedzīvotājiem).

Dace Kaņepe piekrīt Labklājības ministrijas uzskatam, ka vieni no galvenajiem iespējamajiem iemesliem, kāpēc samazinās trūcīgo personu skaits, līdz ar to arī sociālās palīdzības saņēmēju skaits ir tāds, ka cilvēki atrod darbu, to apliecina arī Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apkopotā statistika. Trūcīgo skaita samazinājums vasaras mēnešos ir saistīts ar sezonalitāti – sezonas darbiem. Cilvēki atrod darbus, ko var darīt, un neizmanto sociālās palīdzības sistēmu.

Ventspils pilsētas pašvaldībā ir noteikti 33 sociālo pabalstu veidi, ko var saņemt ne tikai trūcīgās, bet arī maznodrošinātās personas. Pašvaldība ir noteikusi arī atsevišķus pabalstu veidus, kurus var saņemt ne tikai tie pensionāri un invalīdi, kuriem ir piešķirts trūcīgās vai maznodrošinātās personas statuss, bet arī tie, kuriem ienākumi nedaudz pārsniedz maznodrošinātās personas ienākumu līmeni (pabalsts medikamentu iegādes daļējai kompensēšanai, pacienta iemaksas daļējai kompensēšanai, atlaide mēnešbiļetes iegādei braukšanai pilsētas sabiedriskajā transportā, pabalsti Lieldienās un Ziemassvētkos). Kopā sociālajai palīdzībai un sociālajiem pakalpojumiem 2014. gadā pašvaldība ir piešķīrusi budžeta līdzekļus 2,38 miljonu eiro apmērā. Piecu mēnešu laikā (janvāris – maijs) izlietoti 0.96 miljoni eiro, kopš gada sākuma vismaz vienu pabalstu ir saņēmušas 9905 personas.

 

Lielākā summa no pašvaldības sociālajiem pabalstiem un sociālajai palīdzībai piešķirtā finansējuma šī gada 5 mēnešu laikā ir izlietoti dzīvokļu pabalstiem - 220.8 tūkstoši eiro (jeb 23% no kopējās summas), veselības aprūpes izdevumu daļējai kompensēšanai un medikamentu iegādes daļējai kompensēšanai pensionāriem un personām ar invaliditāti – 138.1 tūkstoši eiro (14% no kopējās summas). Savukārt pabalstu Lieldienās pensionāriem un personām ar invaliditāti ir saņēmušas 8041 personas, tā izmaksai izlietoti pašvaldības līdzekļi 228.8 tūkst. eiro apmērā (24.8% no kopējās summas)

 

60.4 tūkstoši eiro jeb 6 % no sociālajiem pabalstiem un sociālajai palīdzībai piešķirtā finansējuma izlietoti GMI pabalstu izmaksai personām, kurām nav ienākumu vai tie ir ļoti zemi. GMI pabalstu šī gada 5 mēnešos (vismaz vienu mēnesi) ir saņēmusi 561 persona, vidējais GMI pabalstu saņēmēju skaits ir 334 personas mēnesī.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: