Bērns vislabāk jūtas mājās, ģimenē, ja viņam ir mīloši vecāki, māsas, brāļi. Latvijā ir daudz bērnu, kuriem ir vajadzīga ģimene, mīļi vecāki un mājas. Lai bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un bāreņiem dotu iespēju augt ģimeniskā vidē, aicinām jūs kļūt par audžuģimeni, vēršoties Ventspils pilsētas bāriņtiesā.

Audžuģimenes statusu piešķir laulātajiem (personai), ja vismaz viens no viņiem ir vecumā no 25 līdz 60 gadiem. Izņēmuma kārtā uz audžuģimenes statusa piešķiršanu var pretendēt laulātie (persona), kas neatbilst minētajam vecumam. Šajā gadījumā obligāti ir nepieciešama padziļināta psihologa izpēte.

 

Bāriņtiesa var ievietot bērnu audžuģimenē, ja:

  • bērna vecāki ir miruši;
  • bērns ir atrasts;
  • bērna vecākiem ir pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības;
  • bērns atrodas viņa veselībai vai dzīvībai bīstamos apstākļos;
  • izveidojusies konfliktsituācija starp bērnu un vecākiem vai aizbildni;
  • bērna vecāki ilgstoši slimo.

Audžuģimene vienlaikus var uzņemt ne vairāk kā 3 bērnus, izņemot gadījumus, ja tie ir brāļi vai māsas. Audžuģimenes ikdienas aprūpē nedrīkst būt vairāk par 6 bērniem (toskait audžubērni, bioloģiskie bērni, aizbildnībā esošie, adoptētie bērni).

 

Laulātie (persona), kas vēlas kļūt par audžuģimeni:

  • deklarētās dzīvesvietas bāriņtiesā uzrāda personu apliecinošo dokumentu, kā arī iesniedz šādus dokumentus: iesniegumu; ģimenes ārsta, psihiatra un narkologa atzinumu par veselības stāvokli; psihologa atzinumu par ģimenes motivāciju un piemērotību;
  • bāriņtiesa mēneša laikā iepazīstas ar dokumentiem, izvērtē laulāto (personas) motivāciju kļūt par audžuģimeni, ģimenes locekļu savstarpējās attiecības, noskaidro ģimenes materiālo stāvokli un pārbauda dzīves apstākļus;
  • ja bāriņtiesa nolemj, ka laulātie (persona) ir piemēroti audžuģimenes pienākumu veikšanai, laulātie (persona) apgūst mācību kursu atbilstoši audžuģimeņu apmācību programmai;
  • mēneša laikā pēc mācību kursa beigām bāriņtiesa vēlreiz veic pārrunas ar laulātajiem (personu), lai pārliecinātos par gribu un gatavību iegūt audžuģimenes statusu, un pieņem lēmumu par audžuģimenes statusa piešķiršanu laulātajiem (personai) vai atteikumu piešķirt audžuģimenes statusu.

Audžuģimenei ir iespējas:

saņemt bezmaksas psihologa konsultācijas; piedalīties audžuģimeņu atbalsta grupās vienu reizi mēnesī; apmeklēt metodiskos seminārus divas reizes gadā; piedalīties 2 dienu audžuģimeņu salidojumā seminārā vasarā; saņemt pašvaldībā bāriņtiesas un sociālā darba speciālistu atbalstu.

 

Audžuģimenēm pienākas finansiāls atbalsts:

pabalsts bērna uzturam pašvaldības noteiktā apmērā (Ventspilī 219,12 eiro mēnesī par katru audžuģimenē ievietotu bērnu); pabalsts bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei pašvaldības noteiktā apmērā (Ventspilī 106,72 eiro, ievietojot bērnu audžuģimenē); atlīdzība no VSAA par audžuģimenes pienākumu pildīšanu 113,83 eiro mēnesī neatkarīgi no audžuģimenē ievietoto bērnu skaita; citi valsts noteiktie pabalsti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: