Vairākas darba grupas, kas strādā pie topošās valdības deklarācijas, apkopojušas partiju priekšlikumus, un jau šonedēļ darbs pie šī dokumenta varētu noslēgties.

Pēc diskusijas par topošās valdības partneru priekšlikumiem dažādām deklarācijas sadaļām, darba grupas atbalstītus ierosinājumu iesniegs Ministru prezidenta amatam kandidātei Laimdotai Straujumai (V). Tad tiks izvērtēts, vai dažādu darba grupu priekšlikumi nav pretrunīgi, un tad vēl tik precizēts deklarācijas teksts.

Svētdien notikusi darba grupas sanāksme, kas diskutē par ekonomikas un finanšu jautājumiem. Sanāksmes laikā dažādu partiju pārstāvji vienojās par ierosinājumiem, kad būtu atbalstāmi, un darbs noritēja ļoti konstruktīvi, pastāstīja darba grupas dalībniece, deputāte Zanda Kalniņa-Lukaševica (RP).

Politiķe gan uzsvēra, ka jaunā deklarācija tiek veidota uz esošās valdības deklarācijas bāzes un radikālu izmaiņu tajā nebūs. Partijas vienojās iekļaut tādus priekšlikumus, kas neietekmēs šā gada valsts budžetu un būs paveicami jaunās valdības darbības laikā, proti, desmit mēnešos. Politiķi arī vienojās turpināt virkni līdzšinējās valdības darbu.

Darba grupa vienojās, ka jaunās valdības darbības laikā nodokļu sistēma būs stabila un tajā netiks veiktas būtiskas izmaiņas. Vienlaikus jaunā valdība plāno sagatavot turpmāko pamatu darbaspēka nodokļu samazinājumam, lai sekmētu Latvijas ekonomikas konkurētspēju Baltijas un Eiropas mērogā un vienlaikus mazinātu ieņēmumu nevienlīdzību Latvijā, klāstīja Kalniņa-Lukaševica.

Viņa pastāstīja, ka darba grupai izdevās vienoties par visiem būtiskajiem jautājumiem, kaut arī bija vairāki punkti, kas prasīja garākas diskusijas.

Humanitāro jautājumu darba grupa labklājības jomā noteica četrus galvenie uzdevumus - jaunā pensiju indeksācijas modeļa apstiprināšana Saeimā, priekšlikumu izstrāde obligātā minimālā ienākumu līmeņa noteikšanai, kas vērsts uz nabadzības un nevienlīdzības mazināšanu, kā arī deinstucionalizācija un ārpusģimenes aprūpes sistēmas pilnveide, virzoties uz profesionālām audžuģimenēm.

Darba grupas vadītāja, labklājības ministre Ilze Viņķele (V) iepriekš pastāstīja, ka par pamatu deklarācijas izstrādē labklājības, izglītības, kultūras un veselības jomā tika ņemta pašreizējās valdības deklarācija - tika pārskatīti padarītie darbi un tas, kas atlicis, un viss salāgots ar laika grafiku un reālajām iespējām.

Savukārt drošības jautājumu darba grupas dalībnieki vienojušies, ka valdība nodrošinās visus nepieciešamos materiāltehniskos un cilvēkresursus Zolitūdes traģēdijas sekmīgai izmeklēšanai, pastāstīja Drošības jautājumu darba grupas vadītājs Ainars Latkovskis (V).

Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas atbalsts ir nozīmīgākā prioritāte, ar kuru papildināta līdzšinējās valdības deklarācija drošības jautājumu jomā.

Topošās valdības deklarāciju veido četrās darba grupās. Viena darba grupa ir veltīta ekonomikai un finansēm, otra - drošības jautājumiem, trešā - humanitārajiem jautājumiem, bet ceturtā darba grupa paredzēta koalīcijas līguma veidošanai.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: