Šogad Latvijā sākas pakāpeniska pensionēšanās vecuma paaugstināšana – no 1. janvāra tas pakāpeniski pieaugs par trīs mēnešiem ik gadu, proti, līdz 2025. gada 1. janvārī sasniegs 65 gadus.

Kā liecina spēkā stājušies grozījumi likumā Par valsts pensijām, ja līdz 2013. gada 31. decembrim vecuma pensijā varēja doties 62 gadu vecumā, tad šogad to var darīt, sasniedzot 62 gadu un trīs mēnešu vecumu. Vienlaikus tiek paaugstināts arī minimālais nepieciešamais apdrošināšanas stāžs vecuma pensijas saņemšanai, proti, no 10 līdz 15 gadiem. Tāpat pakāpeniski palielināsies pensionēšanās vecums cilvēkiem, kuriem ir tiesības doties pelnītā atpūtā pirms vispārējā pensionēšanās vecuma sasniegšanas, piemēram, piecu un vairāk bērnu vecākiem, bērna invalīda vecākiem un politiski represētajiem.

No š.g. 1. janvāra ik gadu priekšlaicīgas pensionēšanās vecumu paaugstinās par trīs mēnešiem, līdz 2025. gadā tas sasniegs 65 gadus. Kā skaidro Labklājības ministrija, pensionēšanās vecums tiek paaugstināts, lai mazinātu nākotnē sagaidāmos riskus saistībā ar iedzīvotāju novecošanos. Šāds solis mazina valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas noslodzi ar pensionāriem un līdz ar to veicina speciālā budžeta un pensiju sistēmas finanšu ilgtspēju.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: