Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMPD) dienesta mediķi svētkos aicina iedzīvotājus saudzēt veselību un izvairīties no traumām.

Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka svētku dienās pieaug ne tikai kopējais saņemto izsaukumu, bet arī gūto traumu skaits.

Svētku laikam un garām brīvdienām raksturīgas sadzīvē gūtas traumas. Cilvēki aktīvāk pavada brīvo laiku, atpūšas un nereti zaudē modrību par sevi un par cilvēkiem sev tuvumā. Netrūkst arī traumu, kas tiek gūtas, skaidrojot savstarpējās attiecības, kā arī traumas alkohola lietošanas dēļ - avārijas, uz ceļiem notriekti iereibuši iedzīvotāji, kautiņi.

Mediķi atgādina, ka pie stūres nedrīkst sēsties alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē un arī pārvietošanās kājām reibuma stāvoklī ir bīstama, īpaši pa ceļa malu un bez atstarojošiem elementiem. Ja svētkos tiek lietots alkohols, ir jāievēro mērenība, aicina mediķi.

Tāpat ir jāievēro ugunsdrošības noteikumi - nedrīkst atstāt bez uzmanības aizdegtas sveces, eglīšu rotājumus un ar svecēm rotātus adventes vainagus, arī bērnus nedrīkst atstāt vienus pašus telpās, kur ir iedegtas svecītes.

Bērni ir jāsargā no applaucēšanās un apdegumiem, kas visbiežāk notiek mājās vai viesībās tuvinieku klātbūtnē. Mazi bērni visbiežāk applaucējas, sēžot klēpī pieaugušajam, kurš dzer karstu kafiju vai tēju, un bērns trauka saturu uzlej sev virsū. Tāpat bērns var pavilkt galdautu, uzraujot sev virsū kafijas kannu vai krūzi. Bērns var piekļūt arī karstiem katliem uz plīts vai plaukta un noraut tos.

Ja bērns ir guvis termisku apdegumu, pieaugušajiem jāatceras, ka nekavējoties jādzesēapdeguma vieta zem vēsa, tekoša ūdens. Svarīgākais ir pārtraukt karstuma ietekmi uz bērna ādu un dziļākajiem audiem, lai mazinātu apdeguma sekas. Ja apdegums ir lielāks par bērna plaukstu, jāizsauc ātrā palīdzība, zvanot uz tālruni 113.

Mediķi arī uzsver, ka bērniem dāvanās jāpasniedz viņu vecumam atbilstošas rotaļlietas - maziem bērniem nav piemērotas rotaļlietas, kas veidotas no daudzām sīkām detaļām, ko bērns var iebāzt ausīs, degunā vai mutē un aizrīties vai nosprostot elpceļus.

Ja svētkus plānots svinēt ārpus mājām, jāpārliecinās, vai līdzi ir viss nepieciešamais - uzlādēts mobilais telefons, pietiekams degvielas daudzums automašīnas bākā, silts dzēriens, maiņas drēbes un apavi un citas nepieciešamas lietas. Tāpat jāpārdomā, kā izskaidrot savu atrašanās vietu gadījumā, ja būs nepieciešama mediķu vai glābēju palīdzība.

Kā ziņots, svētku dienās medicīniskus padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos var saņemt, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 6 016001, kas darbojas brīvdienās un svētku dienās visu diennakti, bet darba dienās no plkst.17 līdz plkst.8.

Savukārt dzīvībai kritiskos gadījumos neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi var izsaukt, zvanot pa tālruni 113.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: