Laikā no 2012. gada oktobra līdz šī gada beigām Ventspils pilsētas pašvaldības iestāde “Ventspils Digitālais centrs” realizējusi projektu „Inovatīvo risinājumu izmēģinājumu centrs”.

Projekta laikā izveidoti un praksē aprobēti jauni, uz modernām informācijas un komunikāciju tehnoloģijām balstīti pakalpojumi – iedzīvotāju, kuriem veselības stāvokļa dēļ ir nepieciešama uzraudzība mājās, dzīves kvalitātes uzlabošana un attālināta mājokļa uzraudzība un pārvaldība.

Ar attālinātās aprūpes pakalpojuma palīdzību radinieki, kuri nevar būt ik mirkli līdzās saviem tuviniekiem, kuriem ir nepieciešama aprūpe, attālināti var tos uzraudzīt un izsaukt palīdzību, ja rodas tāda nepieciešamība. Tādējādi cilvēki, kuri vairs nav spēka pilni, kuriem ir problēmas ar veselību vai dzīves gaitā iegūtas dažādas traumas, var droši pārvietoties, zinot, ka vienmēr pa rokai ir trauksmes poga, kuru var izmantot, ja būs nepieciešama palīdzība. Signāls, ka nepieciešama palīdzība, automātiski tie nosūtīts arī tad, ja cilvēks ilgstoši atrodas nekustīgā stāvoklī vai ir nokritis. Attālinātās aprūpes nodrošināšanai mājās tiek izvietoti īpaši sensori, kā arī ierīce sensoru signālu uztveršanai un trauksmes paziņošanai, izmantojot pieslēgumu Internet tīklam.

 

Savukārt mājokļa attālinātās uzraudzības un pārvaldības sensori spēj noteikt, vai mājās notikusi ūdens noplūde, ugunsgrēks, temperatūras paaugstināšanās vai pazemināšanās. Īpaša ierīce uztver sensoru signālus un iedzīvotājs trauksmes gadījumā savā mobilajā telefonā vai e-pastā saņem ziņu. Šis pakalpojums ļauj iedzīvotājam bezrūpīgi strādāt savā darba vietā vai doties ceļojumā, joprojām zinot, ka mājoklī nekas ārkārtējs nav noticis.

 

Projekts finansēts ar Eiropas reģionālā attīstības fonda (ERAF) Centrālās Baltijas jūras reģiona INTERREG IV A programmas atbalstu. Projekta partneri ir Swedish ICT ACREO (Zviedrija), Institute of Baltic studies (Igaunija) un Ventspils Digitālais centrs (Latvija).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: