Galvenā problēma jaunās valdības veidošanas procesā ir partijas "Vienotība" nevēlēšanās veidot pēc būtības jaunu valdību, tā vietā piedāvājot paplašināt veco koalīciju un nomainīt personālijas, uzskata Ventspils mērs Aivars Lembergs.

"Ir acīmredzami, ka [demisionējušais premjers] Valdis Dombrovskis un arī visa "Vienotība" ir ļoti apvainojusies uz Valsts prezidentu [Andri Bērziņu], ka viņš pieprasīja Dombrovska atkāpšanos, kas faktiski bija saistīta ar valdošās koalīcijas nespēju strādāt. Tā [Zolitūdes] traģēdija bija tikai iemesls, bet cēloņi bija pilnīgi citi," savu redzējumu pauda Lembergs.

"Saprotami, ka Dombrovskis apvainojās uz prezidentu un "Vienotība" arī apvainojās. Ar to ir izskaidrojams komunikācijas trūkums starp "Vienotību" un prezidentu, izvirzot premjera kandidātus," savās pārdomās dalījās Ventspils mērs.

Pašlaik pēc būtības neesot runa par jaunas valdības veidošanu, jo "Vienotība", pēc Lemberga domām, nepiedāvā principiāli jaunu valdības modeli. "Jauna valdība ir jauna valdības deklarācija un jauns valdības rīcības plāns, jo svarīgākais jau ir saturs," pauda Lembergs.

"Aicinājums paplašināt koalīciju, uzaicinot Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), es domāju, pēc būtības nav pareizs. Ne par kādu koalīcijas paplašināšanu nevar būt runa. Var būt runa tikai par jaunu valdību un nekādu vecās paplašināšanu. [..]. Jābūt ir jaunam valdības rīcības plānam, jo iepriekšējais praktiski nav pildīts," piebilda Lembergs.

"Iet vecajā koalīcijā ZZS nav jēgas, bet veidot jaunu koalīciju "Vienotība" nevēlas. Ja nevēlas veidot jaunu koalīciju, tad nav ko aicināt ZZS. Tad lai tie zirnekļi burkā savā starpā tur plēšas," izteicās Ventspils mērs.

Pēc Lemberga domām, situācija joprojām ir sarežģīta - arī Valsts prezidentam. "Es domāju, ka prezidentam nagi niez patriekt šo Saeimu, bet, protams, ir tie 10 mēneši [līdz nākamajām vēlēšanām]. Savukārt 10 mēneši agonijas atkal ir slikti," atzina Lembergs.

"Man nav ļoti pārliecinošu argumentu, kāpēc Artis Pabriks (V) nevarētu būt premjers, bet es neuzskatu, ka tā ir tā galvenā problēma. Galvenā problēma ir tā, ka "Vienotība" negrib veidot jaunu koalīciju un jaunu valdību. Kamēr tas tā ir, tikmēr viss būs stipri nekonstruktīvi," rezumēja Ventspils mērs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: