Valsts attieksme pret tās pārziņā esošo mācību iestāžu ēku tehnisko stāvokli un to ekspluatācijas drošību ir ļoti bezatbildīga, secina Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Šādi secinājumi izdarīti, izvērtējot situāciju saistībā ar Kultūras ministrijas (KM) pakļautībā esošās Ventspils Mūzikas skolas ēku un Ventspils tehnikuma, kas ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārziņā, vecās ēkas līdzšinējo stāvokli.

Ventspils tehnikumā pašlaik notiek vērienīgi būvdarbi, rekonstruējot veco tehnikuma ēku un būvējot jaunas kopmītnes skolas audzēkņiem. 6.decembrī notika svinīga kapsulas ar vēstījumu iemūrēšana tehnikuma sienā. Pēc tam domes pārstāvji kopā ar Latvijas izglītības attīstības aģentūras un IZM pārstāvjiem izstaigājuši veco skolas ēku, kur pašlaik notiek rekonstrukcijas darbi.

"Jāsaka, ka, atsedzot ēkas konstrukcijas - nesošās koka sijas, tika konstatēts, ka tās bija sapuvušas un faktiski jebkurā brīdī varēja iebrukt," norādīja Lembergs, piebilstot, ka konstrukcijas faktiski turējušās uz starpsienām.

"Tāpat arī nesošās sijas no metāla. Tur bija kādreiz tecējis [ūdens], un tas metāls bija korodējis. Lai arī projektā nebija paredzēts, ka tās jāmaina, atsedzot pašas sijas, tās bija pilnībā korodējušas un zaudējušas jebkādu nestspēju. Faktiski, ja tehnikumu [bez rekonstrukcijas] ekspluatētu vēl kādus gadus, tam vajadzēja sagrūt. Jautājums - ir bērni tajā brīdī [ēkā] vai nav bērnu tajā brīdī?" norādīja Lembergs.

"Vārdu sakot, ir konstatējums, ka vecā valsts tehnikuma ēka, par kuras rekonstrukcijas nepieciešamību mēs ar IZM runājām jau vairākus gadus, bija ļoti bīstama un tajā mācības nedrīkstēja notikt, bet, protams, to var konstatēt, tikai un vienīgi atsedzot būvkonstrukcijas," akcentēja Lembergs.

Ventspils mērs norādīja, ka līdzīgā stāvoklī ir arī Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkas, kurās joprojām turpinās mācības, lai gan pašlaik aktīvi tiek meklētas jaunas telpas, uz kurām mācību iestāde varētu pārcelties tuvāko mēnešu laikā.

"No tā mēs varam izdarīt secinājumu, ka valsts kā īpašnieks pret tās īpašumā esošām mācību iestādēm, to tehnisko stāvokli un ēku, kurā notiek mācību process, ekspluatācijas pieļaujamību, attiecas ārkārtīgi bezatbildīgi," norādīja Lembergs. Viņš piebilda, ka KM un IZM nenodrošina ekspertīžu un pārbaužu veikšanu šo mācību iestāžu ēkām un arī pašām mācību iestādēm šim mērķim nauda netiek piešķirta.

"Līdzīga situācija noteikti ir ne vienā vien desmitā, varbūt simtā valstij piederošu ēku," pieļāva Lembergs, paužot neizpratni, ka valstij pietiek līdzekļu jaunas Valsts ieņēmumu dienesta vai Iekšlietu ministrijas administratīvās ēkas celtniecībai, bet neatrodas nauda tam, lai sakārtotu telpas, kurās notiek skolēnu apmācība. "Tā ka agri vai vēlu kaut kur notiks tā nelaime. Jautājums: kad, kurā brīdī un vai tas būs saistīts ar upuriem vai nebūs," nobažījies Lembergs.

LETA

Foto no Tehnikuma remonta apskates 6. decembrī

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: