2013. gada decembrī Ventspils 1. ģimnāzija - pirmā latviešu vidusskola neatkarīgajā Latvijā svin 95 gadu jubileju.

Ventspils 1. ģimnāzijas 95 gadu jubilejai veltītie pasākumi sāksies pirmdien, 9. decembrī, plkst. 10.00 un 11.30 ar svētku koncertiem “Es sveicu savu skolu” , Balonu svētkiem ”Pretim skolas simtgadei” un turpināsies visu nedēļu. 10. decembrī sporta pasākumu dienā sporta stundas vadīs 1. ģimnāzijas absolventi, kā bijušais skolotājs, tagad Olimpiskā centra direktors Uldis Boitmanis, treneri Juris Petrovs, Sergejs Paipals Šulcs, Reinis Ziemelis u.c., kā arī spēkiem basketbola mačā mērosies absolventi - basketbolisti un skolas tagadējie audzēkņi.

Trešdien, 11. decembrī, Zinību dienā,norisināsies konkursi par sasniegumiem zinātnē un būs eksperimentu demontrēšanas un orientēšanās Zinību telpā. 10.-12. klašu skolēni ieskatīties skolas vēsturē un apgūs agrāk mācītos mācību priekšmetus, kā militāro apmācību, tiesību pamatus, medicīnu u.c. Ceturtdien skola mirdzēs Mākslas dienas krāsās un koncertus sniegs kolektīvi, kurus vada skolas absoventi - “Liedags” , Everitas Panfiļonokas deju grupa un Mūzikas skolas audzēkņi.

Savukārt piektdien, 13. decembrī, Paaudžu dienas ietvaros 1. ģimnāzijā viesosies dažādu paaudžu absolventi. Sestdien, 14. decembrī, uz atkalsatikšanos tiks gaidīti visi absolventi un bijušie darbinieki - plkst. 17.00 ar svētku koncertu teātra namā “Jūras vārti”, plkst. 19.00 ar absolventu tikšanos un balli skolā, bet plkst. 24.00 par godu Ventspils 1. ģimnāzijai būs krāšņa svētku uguņošana.

Pastāvēšanas gados skolu absolvējuši 4573 jauniešu, strādājuši ap 400 skolotāju. Šajā mācību gadā skolā mācās 333 skolēni, strādā 47 pedagogi un 14 darbinieki, no tiem 16 - skolas absolventi.

Šodien Ventspils 1. ģimnāzijas vēsturiskajā ēkā audzēkņi un skolotāji var strādāt mūsdienu prasībām atbilstošā skolas vidē, jo Ventspils pilsētas dome pēdējo gadu laikā ir rūpējusies par skolas ēkas renovāciju, piesaistot gan ES, gan valsts līdzekļus.

Laika posmā no 2004.-2008. gadam 1. ģimnāzijas ēkas kompleksajai renovācijai kopumā ieguldīti ap 692’000 latu. 2008. gadā veikta arī 1. ģimnāzijas piebūves fasādes un jumta siltināšana 30’000 latu apmērā.

Pēdējās piecgades laikā veikta jumta renovācija 15 866 Ls apmērā, izremontēti un 21. gadsimta izglītības prasmēm atbilstoši aprīkoti dabaszinātņu kabineti 143 523 Ls apmērā, mūsdienīgota komunikācijas tehnoloģiju infrastruktūra un iegādātas IKT – 43 000 Ls apmērā.


Ventspils 1. ģimnāzijas vēsture aizsākusies Latvijas valsts proklamēšanas gadā – 1918. gada 9. decembrī, kad tika nodibināta pirmā latviešu vidusskola neatkarīgajā Latvijas Republikā - astoņgadīgā reālskola. 1937. gadā iznākušajā grāmatā "Ventspils apriņķis. Dzīve un darbs" toreizējais ģimnāzijas direktors Atis Jaunzemis saka : "7.decembrī tiek likti pamati pilnīgi jaunai skolai, kura pēc 2 dienām sāk darbu, neuzmeklēdama sakarus ar vācisko latīņu skolu un krieviskajām pirmskara vidusskolām, bet kā latviska skola iziet jaunās gaitās." Tā darbu sāka ēkā, ko pilsēta bija cēlusi 1911.-1912. gadā sieviešu ģimnāzijas vajadzībām.

Skolas dibinātājs un pirmais direktors bija mācītājs un sabiedriskais darbinieks Teodors Grīnbergs. Skolai pastāvēšanas laikā vairākkārtīgi mainīti nosaukumi - Ventspils Valsts vidusskola, Ventspils valsts ģimnāzija, Ventspils vidusskola, Ventspils 5. pilnā vidusskola, Ventspils 1. vidusskola, J. Fabriciusa Ventspils 1. vidusskola, Ventspils 1. ģimnāzija. Kopš 1994. gada skolu vada direktore Pārsla Kopmane.

"Ventspils 1. ģimnāzija ir vienmēr atvērta inovatīvām idejām, taču galvenais uzdevums vienmēr būs skolēnu zināšanu kvalitātes nodrošināšana", pauž skolas direktore Pārsla Kopmane. Ģimnāzijai ir augstas prasības mācību darba kvalitātei.

Par to liecina fakts, ka apmēram 90% absolventu katru gadu turpina mācības dažādās augstskolās. Skolēni savu erudīciju un zināšanas labi parāda mācību priekšmetu olimpiādēs pilsētā un valstī, ar panākumiem piedalās konkursos un skatēs. Kopš pilsētā iedibināta tradīcija nominācijās "Gada skolēns" un “Gada skolotājs”sveikt labākos skolēnus un skolotājus , Ventspils 1. ģimnāzijas absolventi un pedagogi vienmēr bijuši to vidū.

95 gadu laikā skolā izveidojušās noturīgas tradīcijas, kas rada īpašo Ventspils 1. ģimnāzijas seju. Visos skolas pastāvēšanas gados tajā īpaši liela nozīme tikusi piešķirta mūzikai. 20. gadu beigās darbību uzsāka Tautas konservatorija, 60. gados skolā vienlaikus darbojās 6 kori. Kopš 1968. gada skolas mūzikas kolektīvi vienmēr ir bijuši skolēnu Dziesmu svētku laureātu pulkā.

Kā mūzikas skolotāji darbojušies komponisti Artūrs Sīlis (savulaik sacerējis skolas karoga dziesmu), Dzintars Kļaviņš (pēc viņa ierosmes skolā izveidots mūzikas novirziens), savukārt absolvents Aldonis Kalniņš kļuvis pazīstams komponists. Pēdējos gados koris "Dzeguzītes" ar panākumiem piedalījies starptautiskos festivālos un koncertējis vairākās Eiropas valstīs. Skolā darbojas pūtēju orķestris un jauktais koris .

Skola ir atvērta arī dažādiem starptautiskiem projektiem: 2008. gadā projekts "Jo dziesmas vieno", kas tapis sadarbībā ar čehu skolēniem, tika atzīts par labāko skolu projektu Eiropā mobilitātes Comenius ietvaros, savukārt 2011.-2013. gada Comenius programmas skolu sadarbības projekts “Dzīves kultūra”saņēmis visaugstāko novērtējumu valstī.

Skolai ir teātra tradīcijas – ar pārtraukumiem tas darbojies kopš XX gs. 20. gadiem, un mūsdienās atjaunotais skolas teātris ik gadu iestudē kādu jaunu izrādi. Absolventi Jānis Geste un Renārs Zeltiņš , Anda Pastare un Līva Rauhvargere tagad ir talantīgi žurnālisti un pasākumu vadītāji televīzijā.

Kopš ģimnāzijas dibināšanas nozīmīga vieta tās dzīvē atvēlēta arī sportam, par ko liecina daudzie apbalvojumi, kas šobrīd glabājas slavas vitrīnās. Absolventu vidū ir tādi pazīstami sportisti kā Māris Grīva, Mārīte Jansone, Andris Zvans, Gatis Gūts, Ēriks Rags, Lauma Grīva, Jānis Strēlnieks, Andrejs Gražulis, Ansis Brūns u.c. Absolvents Lauris Lizbovskis kā sporta komentētājs pazīstams visā valstī.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: