No šodienas bērna kopšanas pabalstu var saņemt arī strādājošie vecāki, informē Labklājības ministrijā (LM).

Kā skaidro LM Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče, finansējums bērna kopšanas pabalsta izmaksai vecākiem, kuriem saistībā ar atgriešanos darbā pārtrauc maksāt vecāku pabalstu, paredzēts 2014. gada budžetā. Līdz ar to bērna kopšanas pabalsts par šā gada novembri un decembri tiks izmaksāts 2014. gada janvārī.

Pabalstu strādājošie vecāki var saņemt par bērna līdz viena gada vecumam kopšanu, ja šajā laikā nesaņem maternitātes vai vecāku pabalstu.

Jauns iesniegums pabalsta piešķiršanai nav jāiesniedz. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pabalstu piešķirs automātiski.

Kā ziņots, no 2014. gada 1. janvāra bērna kopšanas pabalsts un vecāku pabalsta minimālais apmērs pieaugs no 100 latiem līdz 120 latiem.

Bērna kopšanas pabalstu 120 latu apmērā varēs saņemt visi vecāki, kuri nesaņem vecāku pabalstu vai maternitātes pabalstu līdz bērna pusotra gada vecumam.

Savukārt no 2014. gada 1. oktobra sociāli apdrošinātajiem vecākiem būs tiesības vienlaikus saņemt bērna kopšanas pabalstu un vecāku pabalstu. Turklāt vecāki pabalsta pieprasīšanas dienā varēs izvēlēties vecāku pabalsta apmēru un izmaksas periodu.

Vienā variantā vecāks varēs saņemt vecāku pabalstu 60% apmērā no pabalsta saņēmēja bruto algas līdz bērna viena gada vecumam, papildus saņemot bērna kopšanas pabalstu 120 latu apmērā.

Otrā variantā vecāks varēs saņemt vecāku pabalstu 43,75% apmērā no pabalsta saņēmēja bruto algas līdz bērna pusotra gada vecumam, papildus saņemot bērna kopšanas pabalstu 120 latu apmērā.

Savukārt, atsākot strādāt vai gūt ienākumus kā pašnodarbinātais, vecāku pabalstu izmaksās 30% apmērā no piešķirtā pabalsta summas un papildus tiks izmaksāts arī bērna kopšanas pabalsts 120 latu apmērā.

Pēc VSAA datiem, vecāku pabalstu 2013. gada augustā saņēma 11 754 cilvēki. Savukārt bērna kopšanas pabalstu līdz bērna gada vecumam šā gada pirmajā pusgadā saņēma 6374 cilvēki, bet par bērniem no pusotra līdz divu gadu vecumam - 10 857 cilvēki.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: