Ventspils vidusskolu absolventu vidū populārakā izvēle, kur turpināt mācības, ir Ventspils Augstskola un Rīgas Tehniskā universitāte.

No 334 devīto klašu izglītojamiem, kuri 2013. gada jūnijā saņēma apliecību par vispārējo pamatizglītību, 234 (70,1%) turpina mācības vispārizglītojošajās vidusskolās, 85 izvēlējušies profesionālās izglītības iestādes, 7 mācās koledžās, 6 mācās ārzemēs un 2 izglītojamie uzsākuši darba gaitas.

 

No 230 dienas apmācības vidusskolu absolventiem, kuri izglītību ieguva sešās Ventspils izglītības iestādēs, 167 turpina studijas augstskolās, 22 koledžās, 14 strādā, no tiem 5 strādā ārzemēs, bet 6 zināšanas papildina dažādos kursos un 21 absolvents papildu teorētiskajām vidusskolas zināšanām apgūst arī praktiskās zināšanas, turpinot mācības profesionālajās izglītības iestādēs.

 

Aizvadītajā mācību gadā Ventspils vakara vidusskolu absolvēja 26 12. klašu skolnieki, no kuriem puse turpina darba gaitas, 5 mācās augstskolās, 1 koledžā, bet 7 absolventi mācās profesionālajās izglītības iestādēs.

 

Salīdzinot šos rādītājus ar statistiku par 2011./2012. mācību gadu, rādītāji būtiski neatšķiras, bet var atzīmēt, ka proporcionāli palielinājies to 12. klašu absolventu skaits, kuri pēc vidusskolas beigšanas izvēlas mācīties tālāk profesionālajās izglītības iestādēs. Ja 2012./2013.m.g. mācības profesionālajās izglītības iestādēs turpināja 7,5% no dienas vidusskolu absolventiem, tad šajā mācību gadā tie ir jau 9,1%. No vakara vidusskolas beidzējiem iepriekšējā mācību gadā turpināt izglītību profesionālajās izglītības iestādēs izvēlējās vien 2 absolventi, bet šajā mācību gadā tas ir faktiski trīskāršojies līdz 7 absolventiem. Tas varētu liecināt, ka arvien vairāk jauniešu saprot, ka lielākas iespējas atrast savu vietu darba tirgū ir, pateicoties profesionālajai izglītībai. Cerams, ka, turpinot profesionālo izglītības iestāžu modernizāciju un to prestiža celšanu, arvien vairāk izglītojamo savlaicīgi jau pēc 9. klases izvēlēsies konkrēto zināšanu apgūšanu profesionālajās izglītības iestādēs, tādējādi nodrošinot savu nākotni darba tirgū.

 

Attiecībā uz Ventspils vidusskolu beidzēju izvēli mācības turpināt augstākajās izglītības iestādēs, populārākā ir Ventspils Augstskola, kurā mācās 34 Ventspils vidusskolu absolventi, bet kā otra biežākā studiju vietas izvēle ir Rīgas Tehniskā universitāte, kurā mācās 30 ventspilnieki, savukārt Latvijas Universitātē studijas uzsākuši 28 Ventspils skolu beidzēji. Ceturtajā pozīcijā ierindojās Jūras akadēmija, kurā no Ventspils studē 10 absolventi.

 

Attiecībā uz studiju virzieniem, kurus izvēlējās topošie augstskolu absolventi, tad pirmajā vietā ir uzņēmējdarbības vadība (studē 19 Ventspils skolu beidzēji), otrs populārākais studiju virziens Ventspils vidusskolu absolventu vidū ir vadībzinātnes (13 absolventi), bet trešajā vietā kuģu vadība un būvniecība (8 absolventi).

 

Lai arī populārākais studiju virziens ir uzņēmējdarbības vadība, 64 jeb 38,3% no studējošajiem 12. klašu absolventiem mācās augstākajās mācību iestādēs inženierzinātņu un dabaszinātņu specialitātēs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: